Samuli Putro Viialan Seurahuoneella:

”Voisin kuvitella olevani täällä yksin kaksi kuukautta”

Vasenkätinen Samuli Putro otti suvereenisti haltuunsa hikisen Seurahuoneen lauantaina Viialassa vietetyillä Vasenkätisten Vestivaalilla. Illan pääesiintyjän vasenkätisyys tuli jopa Vestivaalin järjestäneen Akaan elävän musiikin yhdistyksen jäsenille yllätyksenä.

– Kirjoitan vasemmalla, mutta heitän oikealla ja oikealla soitan myös kitaraa, Putro paljasti istahtaessaan tupakoimaan – mihinkäs muualle kuin Keskuskadun varrella sijaitsevan hautaustoimiston eteen.

Akaassa ensi kertaa vieraillut Putro heitti Viialassa tämän kesän ja viime vuonna julkaistun Tavalliset hautajaiset -albumin toiseksi viimeisen keikkansa, ja antoi bändeineen yleisölle vastinetta koko rahalla soittamalla pitkään.

Ennen keikkaa artisti rentoutui käymällä uimassa Luttusten uimarannalla.

– Pulahtaminen järveen on mahtava tapa ottaa maakunta haltuun, siitä tulee heti kotoisa olo. Saimme loikoilla laiturilla ihan rauhassa, kun rannalla ei ollut muita. Elokuun viilenevissä vesissä uidessa on aina läsnä pienensorttinen suru. Vähän kuin jäähyväisseksi ennen eroa.

Myös keikkapaikka Viialan Seurahuone teki Putroon heti lähtemättömän vaikutuksen.

– Tosi hieno tämä koko hotelli. Kuvauksellinen paikka, jossa voisin kuvitella olevani yksin kaksi kuukautta tekemässä töitä. Kuin Hohto-hotelli, jossa ei pelota, Putro hehkutti.

Hyvä vaihe tekemisessä

Uutta levyä Samuli Putro lupailee ensi vuoden puolella, sillä hänen mukaansa tekemisessä on nyt hyvä vaihe.

– Jos joskus on ollut aika pysähtyä, niin nyt ei ole se aika.

Uuden levystä Putro ei halua sanoa vielä mitään ääneen, sillä edessä on vielä kuukauden kirjoitusjakso ennen varsinaista äänitystä.

– Puhuminen ääneen on ajattelemista, joten asioita kannattaa pitää päässä mahdollisimman pitkään, ettei synny turhaa rimaa eikä ehdi kyseenalaistamaan mitään.

Putron kohdalla seestyminen on ehdottoman väärä sana, mutta artisti myöntää elävänsä urallaan jonkinlaista keskikautta.

– Olen uudelleen rakastunut tämän työn ytimeen, ja pystyn olemaan yksin pidempiä kirjoitusperiodeja, se tässä on varmaan parantunut. Ennen jonkin kahden kuukauden kirjoitusjakson jälkeen olisin ollut jo raivona, ja minun olisi ollut pakko päästä ihmisten pariin.

Nyt Putro toteaa elävänsä pidempiä aikoja niin, että tulee nähdyksi ja ihailluksi. Toisaalta hän kertoo viihtyneensä kesän kiertueella aikaisempaa paremmin ihmisten ja yleisönsä kanssa.

– Tänä kesänä ihmisten kanssa on ollut helppo olla, ja se on paljon kiinni siitä, miten muut ihmiset sinua kohtelevat. Nuorena mulla ei ole ollut mahdollista mennä yleisön sekaan, nyt siinä ei ole mitään ongelmaa.

Samaan aikaan kun useat suomalaiset pop- ja rock-muusikot ovat vanhetessaan yhä enemmän viihteellistyneet tai siirtyneet soittamaan silkkaa iskelmää, Putro saa osakseen olla suomalaisten rock-muusikkopiirien virallinen älykkö ja tinkimätön taiteilija.

– No, enpä tiedä. Älykön rooliin tuntuu median silmissä riittävän, että tulee ajoissa paikalle.

Niin tai näin, Putro on viime aikoina osunut hittikappaleillaan Olet puolisoni nyt ja Arktiseen limboon kaikenikäisten suomalaisten syvimpiin tuntoihin sekä tämän ajan ankeuksiin.

– Miksi pitäisi jättää jokin elämänvaihe kirjoittamatta, se on mulle ihan vieras ajatus. Tapa ajatella on paitsi luonneasia myös maailmankatsomuksellinen asia, jossa korostuvat tietynlaiset asiat.

Putron mukaan rock- ja pop-musiikin historiassa puhutaan kuitenkin hyvin lyhyestä ajasta, jossa viimeistä sanaa ei ole vielä nähty.

– Joku David Bowiekin on aloittamassa uutta kauttaan. Miten siitä, ettei osata tehdä enää rahaa, tulee ongelma. Ihmisten mielestä vain raha on seksikästä, mutta musiikkihan on itsessään hurjan seksikästä, hattupäinen muusikko virnistää.

Samuli Putron lavapersoonassa on paljon miestä itseään. – Jos ei näytä itsestään mitään, esiintyminen voi olla valheellista. Mutta en tietenkään kotioloissa sylje lattialle tai heittele kitaraa seinään, Putro naurahtaa.

Samuli Putron lavapersoonassa on paljon miestä itseään. – Jos ei näytä itsestään mitään, esiintyminen voi olla valheellista. Mutta en tietenkään kotioloissa sylje lattialle tai heittele kitaraa seinään, Putro naurahtaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?