Toijalan torin kauppiaita harmittaa jäteastian puute

Kirsin-päivän kukkia ja yksi pop-artisti

Keskiviikon toripäivä osui sopivasti Kirsi-päivälle, ja torikahvilayrittäjä saikin vastaanottaa vakioasiakkailtaan kukkatervehdyksiä. Tässä omansa halauksien kera ojentaa Esko Nittymäki.

Keskiviikon toripäivä osui sopivasti Kirsin-päivälle, ja kahvilayrittäjä Kirsi Pernu sai vastaanottaa vakiasiakkailtaan kukkatervehdyksiä. Tässä omansa halauksien kera ojentaa Esko Nittymäki.

Kuluva kesä on Toijalan torikahvion kahdeskymmenesneljäs, joten akaalaisella Kirsi Pernulla on torilla jo institutionaalinen asema. Sen huomaa myös Kirsin-päivän onnittelijoista, ja tiskin taakse kertyy kukkatervehdys poikineeen.

Kirsi Pernun kahvila on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin vapusta syyskuun loppuun, ja toripäivät venyvät yleensä 16–17 tunnin mittaisiksi, jotta asiakkaille riittäisi tuoreita pullia ja niitä kuuluisia kanelimunkkeja. Tuoreiden kahvileipien lisäksi kauppansa tekevät täytetyt sämpylät.

– Toastista on tullut tämän kesän hitti, Kirsi kertoo asiakaspalvelun lomassa.

Heinäkuussa apuna häärii tytär Jenni Tenttula, joka auttelee äitiään oman kesälomansa ajan. Pilvisenä keskiviikkoaamuna kahvilan edustalle muodostuu tämän tuosta pieni jono, mutta kaikille tuntuu löytyvän sija torikahvion pöytien äärestä.

– Asiakkaita riittää aina loma-aikaan ihan mukavasti, ja sitä enemmän heitä käy, mitä asiakkaita aurinkoisempi sää on, Kirsi toteaa.

Akaalainen Merja Lehtonen kertoo torikahvilan kuuluvan kesäpäivänä asiaan.

– Vaikkei muuta asiaa torille olisikaan, niin tässä täytyy aina käydä juomassa kupillinen. Lisäksi käymme aina perjantaisin Urjalassa, ja siellä kyllä tapaa monia sellaisia akaalaisia, joita ei esimerkiksi Toijalan torilla näy.

Leiskuvanpunainen tukka

Anna Puu piipaht teekupposella Toijalan torilla keskiviikkona. Seuraavan kerran artisti vierailee Akaassa 24. elokuuta.

Anna Puu piipaht teekupposella Toijalan torilla keskiviikkona. Seuraavan kerran artisti vierailee Akaassa 24. elokuuta.

Puoli kymmenen aikaan keskiviikkona torikahvion jonossa vilahtaa leiskuvanpunainen tukka. Laulaja Anna Puu seurueineen piipahtaa torilla aamuteellä. Akaassa tuttujen luona vieraillut artisti suuntaa Toijalasta illaksi Helsinkiin, mutta Toijalakin on merkitty jo keikkakalenteriin. Anna Puu esiintyy Toijalan Monitoimihallin ikärajattomassa ilmaiskonsertissa lauantaina 24. elokuuta.

Lempäälän Himminkodosta Toijalan torille lähteneet hoitajat ja Himminkodon asukkaat ovat keskiviikkona kesäretkellä Akaassa, sillä Lempäälässä toria ei enää ole.

– Olen syntynyt täällä Akaassa, ja isäni oli Kalle Kuusinen. Asuimme Hämeentiellä, ja käymme tänään vielä katsomassa vanhaa kotitalona ennen paluuta Lempäälään, Pirkko Parviainen kertoilee.

Pirkko Orimus ja hoitaja Josefiina Joutsenvuori, Akaassa syntynyt Pirkko Parviainen ja hoitaja Terttu Juvonen, Helvi Härikkä ja hoitaja Minna Multanen lähtivät Lempäälän Himminkodosta Toijalan torille kahvittelemaan ja Pirkko Parviaisen vanhoja kotiseutuja katselemaan.

Pirkko Orimus ja hoitaja Josefiina Joutsenvuori, Akaassa syntynyt Pirkko Parviainen ja hoitaja Terttu Juvonen, Helvi Härikkä ja hoitaja Minna Multanen lähtivät Lempäälän Himminkodosta Toijalan torille kahvittelemaan ja Pirkko Parviaisen vanhoja kotiseutuja katselemaan.

Hätäinen mansikkakesä

Torikauppias Hanna Ahdesalo Pirttikosken takaa Tammelasta kertoo tämän kesän olleen siinä mielessä poikkeuksellinen, että monilta jäi mansikat pakastamatta.

– Se on vähän harmi, että mansikka-aika oli tänä vuonna niin hätäinen. Olisi meillä vielä yksi, kesäkuun alussa laitettu mansikkapelto vihreänä. Jos kaivatut helteet nyt tulevat, niin siitä saisi vielä satoa.

Ahdesalon mukaan kauppojen edessä tapahtuva myynti vaikuttaa torikaupan hiljentymisenä lähes joka paikkakunnalla.

– Silti Toijalan torilla on heinäkuussa ihan mukavan vilkasta. Kuitenkin näin kuun viimeisellä viikolla on ihmisten ostovoima aina vähäisempi, Hanna Ahdesalo toteaa.

Parasta torikauppiaan mielestä on kuitenkin tuttujen ihmisen tapaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen.

– Ihmiset tulevat tässä tosi läheisiksi ja välillemme syntyy syviäkin ystävyyssuhteita, joissa jaetaan ilot ja surut. Monet jakavat kanssamme koko elämäkertansa, ja minusta onkin kiinnostavaa kuulla tarinoita esimerkiksi siitä, millaista elämää vietettiin sota-aikana jossakin Saimaan saaressa.

Ahdesalot tekevät kauppaa jo kolmannessa polvessa, ja Toijalassa käydään kaksi kertaa viikossa. Toijalan lisäksi torikojua on aina myös Urjalassa ja Tammelassa. Toripäivien päälle tulevat työt kotitilalla, jossa 200-päinen nautakarja ja tämän kesän kaksi vasikkaa tietävät odottaa toriauton paluuta.

– Myös naapurikojun Marja tuo meille naatit kotiin vasikoille vietäväksi. Pahvit viemme myös kotiin poltettavaksi, ja kierrättää täällä pitääkin, sillä torilta puuttuu kokonaan roska-astia. Vaikka kuinka pakkaamme jätteemme tuohon, niin varikset tulevat ja levittelevät ne usein pitkin toria, Ahdesalo harmittelee.

Torikauppias Hanna Ahdesalo kaipaisi muiden torikauppiaiden tavoin torille roska-astiaa.

Torikauppias Hanna Ahdesalo kaipaisi muiden torikauppiaiden tavoin torille roska-astiaa.

 

Akaan Seudun tori-sarjassa kirjoitettiin Urjalan torista tiistaina 23. heinäkuuta ja Viialan torista perjantaina 26. heinäkuuta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?