Janne Huuhanmäki opiskeli luut ja lihakset auton ratissa

Pitkiksi venyneet työpäivät auton ratissa ja huoli jaksamisesta saivat 42-vuotiaan toijalalaisen JanneHuuhanmäen miettimään työkuvioita uudelleen. Vuosi sitten hän lopetti taksiautoilijana Akaassa ja palasi parinkymmenen vuoden tauon jälkeen koulunpenkille. Hoitoalasta kiinnostunut Huuhanmäki opiskeli Espoon hierojakoulussa hierojan ammattitutkinnon sekä hierojan erikoisammattitutkinnon, joka antaa eväät paneutua nivelten liikkuvuuden edistämiseen. Nyt tuore hieroja ottaa asiakkaita vastaan Toijalassa Monitoimihallin alakerrassa.

Kokonaan Huuhanmäki ole entistä työtään jättänyt, sillä aamupäivät hän ajaa koulujen, päiväkotien ja vanhainkotien ruokakuljetuksia. Iltapäivällä hän vaihtaa hierojan työhön, jossa hän keskittyy klassiseen hierontaan ja venytyksiin sekä niveliin ja niiden ongelmiin.

– Teen yhteistyötä myös neljän urheilijan kanssa. Muun muassa Saara Saunamäki on minun asiakkaani. Hierontaa mietitään sen mukaan, ovatko kisat tulossa vai onko kyseessä palauttava hieronta kilpailun jälkeen.

Luku-urakka aiheutti epätoivon

Huuhanmäki myöntää, että koulun penkille palaaminen ei ollut ihan helppoa pitkän tauon jälkeen. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on ravintola-kokki.

– Siitä kun valmistuin Tampereen hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta on lähes 20 vuotta Kun menin hierojakouluun, siellä lyötiin ensimmäisenä päivänä eteen kansio, jossa oli koko ihmisen anatomia, luusto ja lihaksisto. Siinä iski epätoivo, että mahtaako tästä tulla mitään, hän kuvailee.

Huuhanmäki ei heittänyt kuitenkaan hanskoja tiskiin, vaan ryhtyi miettimään itselleen parasta tapaa oppia. Hän luki koko aineiston suomeksi ja latinaksi sanelukoneelle ja ruokakuljetuksia ajaessaan napit korvissa kuunteli aineistoa ja toisti asiat suomeksi ja latinaksi.

– Ensimmäiset kokeet vielä menivät vähän huonommin, kun totuttelin opiskeluun. Mutta sen jälkeen jokin loksahti paikoilleen. Kun opiskelu lähti rullaamaan, anatomian tenteistä taisi tulla täysiä pisteitä.

Huuhanmäki kannusti samalla myös perheen jälkikasvua läksyjen lukuun.

– Pidin yllä kilpailuhenkeä, kuka pärjää parhaiten. Sanoin pojille, että jos minä paljon vanhempana opin, niin opitte tekin.

Jatko-opiskelu houkuttelee

Hoitoala on kiinnostanut Huuhanmäkeä jo pitkään. Ala tuli tutuksi myös entisessä ammatissa, kun hän Akaan ainoana paaritaksin omistajana ajoi sairaaloiden, vuodeosastojen ja vanhainkotien kiireettömiä kuljetuksia. Huuhanmäki pitää mahdollisena, että voisi jatkaa hoitoalan opintoja.

– Kun ajoin sairaalasiirtoja, näin kaikenlaista. Se vahvisti tunnetta, että hoitoala tuntuisi hyvältä hommalta. Pikkuisen takaraivossa onkin ajatus, että jos vielä lähtisi johonkin hoitoalan kouluun. Voin hyvin nähdä itseni tuuraamassa vaikka vuodeosastolla.

Taksia Huuhanmäki ehti ajaa parikymmentä vuotta ja omaa taksia liki 10 vuotta.  Myös aiemmat pestit muun muassa ravintolassa ja huoltoasemalla ovat olleet palveluammatteja.

– Olen ollut ihmisten kanssa tekemisissä pienestä pitäen ja osaan olla ja tehdä töitä ihmisten kanssa. Ihmisen koskettaminen ja kuunteleminen ei tuota minulle ongelmaa.

Huuhanmäen uusperheeseen kuuluu kampaamoyrittäjänä Tampereella toimiva vaimo ja kolme poikaa. Vapaa-aikaa siivittävät poikien jääkiekko- ja jalkapalloharrastukset. Janne toimii myös Lempäälän Kisassa jääkiekkoa pelaavan pojan joukkueen huoltajana. Omaa kuntoa hän pitää yllä lenkkeilemällä ja pyöräilemällä.

– Pelasin Toijalan Pallossa jalkapalloa aikuiseksi asti, hiihdin, yleisurheilin ja harrastin maastojuoksua. Nuorena hankittu pohja pitää liikkeellä edelleen. Lisäksi jääkiekkojoukkueen huoltajana toimiminen tyhjentää pään mukavasti.

 

52hierojaJannaHuuhanmäki2

Hieroja Janne Huuhanmäki ottaa asiakkaita vastaan Monitoimihallin alakerrassa.
Hieroja Janne Huuhanmäki ottaa asiakkaita vastaan Monitoimihallin alakerrassa.