Sydämellä sillan alla

Akaalaisen taiteilijan TeijoKokon tämänvuotinen Näkymä-työ 7. huone on jättikokoinen lemmenlukko Lontilanjoessa Hämeentien sillan alla. Työllään Kokko haluaa ottaa kantaa viimevuotiseen tapaukseen Tampereella, kun taiteilijaryhmä ilman lupaa irrotti lemmenlukot Patosillasta, sulatti ne metallikuutioksi ja toi näyttelyyn.

– Ajattelin tehdä niin ison lemmenlukon, että sinne pääsee sisälle, Teijo Kokko kertoi Näkymän avajaisissa.

Pitkospuut johtavat Teijo Kokon sydämenmuotoiseen lemmenlukkoon. Kyltin mukaan sydämeen mahtuu ”Vain kaksi henkilöä kerrallaan”.
Pitkospuut johtavat Teijo Kokon sydämenmuotoiseen lemmenlukkoon. Kyltin mukaan sydämeen mahtuu ”Vain kaksi henkilöä kerrallaan”.

Kokon lemmenlukko on joessa kelluva, sydämenmuotoinen lautta, jota ympäröi raudoitusteräksestä tehty aita. Siihen kävijät voivat kiinnittää omat lemmenlukkonsa.

Teosidea syntyi, kun Kokko mielessään pyöritteli Näkymän tämänvuotista teemaa Maa ja paikka.

– Mietin mikä se voisi olla, maa ja paikka, majapaikka, maapaikka. Se on koti ja mökki, joka on sidottu johonkin paikkaan. Ensimmäinen ajatus oli, että se on talo, joka on ketjulla kiinnitetty maahan. Sitten ajattelin, että jos talo olisikin munanmuotoinen. Minullahan on ollut Näkymässä kolmemetrinen kananmuna Nahkialanjärvellä. Sitten syntyi idea munalukosta.

Ensin Kokolla oli ajatuksissa oli suorakaiteen muotoinen munalukko, kunnes idea kehittyi sydämeksi.

– Rohkeimmat voivat koettaa vaikka yöpyä siellä.

Teijo Kokko on avannut teokselleen myös Facebook-sivut.

Akaan Seutu esittelee kesän lehdissään ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä. Näyttelyn teemana on Maa ja paikka. Näkymä on esillä Nahkialanjärven ympäristössä ja Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa 31.8. asti. Ympäristötaidenäyttelyn järjestää TaideAkaa ry.