Kylä myllerryksessä

Pirttikosken kesäteatterin tämä kesän näytelmä kysyy Kenen kultaa kaivelet? Näytelmä sai sunnuntaina ensi-iltansa.

Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Seppo Holttinen kuvaa sitä kaivosaiheiseksi komediaksi, mutta se on paljolti myös tragediaa. Hän on tietoisesti sekoittanut siihen faktaa ja fiktiota. Talvivaaran tapahtumiin viitataan ja yhtäläisyyksiä on paljonkin.

Pieneltä paikkakunnalta on löytynyt kultaa ja naapurikylästä uraania. Kylämaisema ja ympäristö ovat kokeneet totaalisen muutoksen. Australialainen kaivosyhtiö on myllännyt maat ja mannut, rakentanut erilaisia käsittelylaitoksia ja häätänyt väkeä pois kotikonnuiltaan.

Kaivosyhtiön johtajalla John Skywaylla ei ole aivan puhtaita jauhoja pussissaan, lehmänkauppoja tehdään, ympäristö- ja muitakin viranomaisia lahjotaan ja rahaa virtaa pankkeihin Cayman-saarille.

Kylästä löytyy kuitenkin muutama rohkea hankkeiden vastustaja ja pikku hiljaa kaivosyhtiö on helisemässä Skywayn pilkkaamien viherpiipertäjien takia.

Holttinen on kaikissa näytelmissään pureutunut ajankohtaisiin aiheisiin ja ottanut niihin rohkeasti kantaa omalla persoonallisella tavallaan välttelemättä päättäjien piikittelyäkään.

Kenen kultaa kaivelet – näytelmään aiheen antoi Geologisen tutkimuskeskuksen keväällä 2012 tekemä varausilmoitus koekairauksista Pirttikoskella.  Alueella on todettu olevan monimetallianomalia. Varaus koskee 32 neliökilometrin suuruista aluetta ja tutkimustulosten perusteella tullaan tekemään tutkimussuunnitelma ja malminetsintälupahakemus. Huoli oman kylän joutumisesta myllerrettäväksi ei ehkä ole aiheeton.

Tuttuja kasvoja lavalla

Kenen kultaa kaivelet -näytelmä on tehty paikallisin näyttelijävoimin ja käsikirjoittaja-ohjaaja on jo kirjoittaessaan tiennyt kenet kuhunkin rooliin ottaa. Pääosaa, Up Sky Minerals – kaivosyhtiön johtajaa John Skywayta, esittää Jorma Kärki, joka on roolissa kuin kotonaan. Hän on täydellinen No problems -mies, ongelmia vähättelevä, ylimielinen, rahan ja viinan avulla tavoitteisiinsa pyrkivä ja pröystäilevä.

GTK:n geologia Minna Minkkistä esittävä Sari Saari on niin ikään roolissaan hyvä. Alun virkamies Minkkinen muuttuu näytelmän kuluessa seksistisen tutkijan, Voitto Nousevaisen, käsittelyssä aivan toiseksi ihmiseksi. Nousevaista esittävä Ismo Jokinen on jälleen kerran näytelmän riemastuttavin hahmo.

Sauli Alitalon rooli on esittää Äly-keskuksen (ELY) edustajaa Teppo Guseliusta, jota Skyway kuljettaa kuin pässiä narussa. Hänen Guseliuksensa on säälittävä ja rahanahne virkamies ja hän vie roolinsa valitettavan todentuntuisesti.

Kaivostoimintaa eniten kritisoivan ja sitä vastaan taistelevan Kauno Laskevaisen roolissa on Seppo Holttinen, joka on tutusti vauhdikas ja menevä. Se, miksi hän roolissaan puhuu koko ajan huutamalla, ei katsojalle selvinnyt. Liioiteltu kimittäminen ei myöskään tehnyt Kyösti Alhaisen Panu Kivilokista yhtään hauskempaa. Vähempikin olisi riittänyt.

Kauno Laskevainen saa taisteluun kaivosyhtiötä vastaan puolelleen Irja AlaVikkelän (Sirkku Hyytiäinen) ja siitähän sitten syntyy vähän muutakin. Sirkku Hyytiäinen on Pirttikosken teatterin vanhoja konkareita ja vie osansa jälleen kunnialla läpi.

Useimmissa kesänäytelmissä on aina mukana joku, ellei nyt kylähullu, niin hiukan erikoinen kuitenkin. Tässä ne roolit ovat jälleen langenneet Jukka Haapaselle ja Pekka Heinolle. Tämä vanhainkodista karannut parivaljakko vaippapusseineen ja kultakimpaleineen saa katsomon muutaman kerran naurunräjähdyksiin.

Mikko Hyvärisen esittämä paluumuuttaja Keijo Keula on hänkin mainio ämerikänmurteineen eikä paikallista poliisia esittävä Aki Rinnekään missään mokannut. Mitä nyt roolissaan syyllistyy rattijuopumukseen ja laillisen uhkauksen sallimiseen.

Muissa rooleissa nähdään Sari Salas, Mari Alitalo, Juhani Jokinen, Sini Ahdesalo, Joni ja Jani Laakso, Päivi Latvala, Mikko Alhainen, Jouni Törmänen ja Anni Lindqvist.

Kenen kultaa kaivelet -näytelmä on ehkä hiukan liian pitkä. Asioita selvitellään turhan tarkkaan ja moneen kertaan. Katsojalle voisi antaa vähän mietittävää, kaikkea ei tarvitsisi pureskella valmiiksi.

Näytelmää esitetään tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin kello 19. sekä sunnuntaisin myös päivällä kello 14., jolloin paikalla on myös lapsiparkki. Viimeiset näytökset ovat sunnuntaina 4.8.

 

Kultaa löytyi, kun muistettiin mistä etsiä.
Kultaa löytyi, kun muistettiin mistä etsiä.
John Skyway (Jorma Kärki) povaa Minna Minkkiselle (Sari Saari) huikeita tulevaisuuden kuvia.
John Skyway (Jorma Kärki) povaa Minna Minkkiselle (Sari Saari) huikeita tulevaisuuden kuvia.
Teppo Guselius (Sauli Alitalo) John Skywayn (Jorma Kärki) narutettavana.
Teppo Guselius (Sauli Alitalo) John Skywayn (Jorma Kärki) narutettavana.
Minna Minkkinen (Sarti Saari) joutui Voitto Nousevaisen (Ismo Jokinen) pauloihin.
Minna Minkkinen (Sarti Saari) joutui Voitto Nousevaisen (Ismo Jokinen) pauloihin.