Kiinan padosta syntyi Kallistus

Ympäristötaidenäyttely Näkymän ulkomaalaisista taiteilijoista australialainen Juliet Fowler Smith on sijoittanut työnsä Kallistus Satamatien sillan alle. Teoksessa ihmishahmot riippuvat yhden käden varassa tikkaissa molemmin puolin siltaa. Taiteilija kertoo työssään tavoitelleensa tunnetta, jonka ihminen pudotessaan kokee.

Aiheen työlle taiteilija sai artikkelista, jossa kerrottiin maapallon kallistuvan akseliltaan sekä muotoutuvan pyöreämmäksi keskeltä ja litteämmäksi navoiltaan Kiinan kolmen rotkon padon vuoksi.

– En ensin uskonut, että se voisi pitää paikkansa, mutta otettuani siitä selvää, se olikin totta. Mietin miltä tuntuu, kun putoaa maanpinnalta. Halusin tehdä työn tuosta tuntemuksesta, hän kertoo.

Juliet Fowler Smith on viimeisen 20 vuoden aikana työstänyt ympäristöä ja paikkaa installaatioin, piirustuksin ja mielikuvin. Hänen vuonna 2009 ympäristötaiteilijoiden kanssa perustamansa yhteisö Williams River Valley Artists project toimii edelleen uhanalaisissa ympäristöissä.

Akaan Seutu esittelee kesän lehdissään ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä. Näyttelyn teemana on Maa ja paikka. Näkymä on esillä Nahkialanjärven ympäristössä ja Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa 31.8. asti. Ympäristötaidenäyttelyn järjestää TaideAkaa ry.

Juliet Fowler Smith esitteli teoksensa Näkymän avajaisissa.
Juliet Fowler Smith esitteli teoksensa Näkymän avajaisissa. Kuva: Tarja Antola.
Kallistus ottaa kantaa koko Kiinan patohankkeeseen, joka vaikuttaa koko maapalloon.
Kallistus ottaa kantaa Kiinan patohankkeeseen, joka vaikuttaa koko maapalloon. Kuva: Daniela de Maddalena.