Kaupunkimehiläistarhojen määrä lisääntyy Akaassa

Mehiläistarhojen määrä on kasvussa Akaan kaupungissa, jossa on käynnissä suunnitelmallinen kaupunkimehiläistarhaus. Yksityiset tarhaajat ovat perustaneet Akaaseen uusia mehiläistarhoja, joiden kokonaismäärä on noussut jo 34:een. Tämä tarkoittaa, että kaupungissa surraa tällä hetkellä reilu 20 miljoonaa kaupunkimehiläistä.

Etelä-Pirkanmaalla sijaitsevassa Akaassa on ensimmäisenä Suomessa ja tiettävästi koko Euroopassa toteutettu suunnitelmallinen kaupunkimehiläistarhaus. Kaupungin alueelle on sijoitettu mehiläistarhoja niin, että mehiläisten pölytysalueet kattavat kaikki kolme keskustataajamaa. Kaupunkitarhaus parantaa sadon laatua ja määrää pihoilla sekä puutarhoissa.

Akaan kaupunkimehiläistarhaus alkoi vuonna 2009 yksityisen mehiläistarhaajan Risto Niilimäen ideasta. Kaupunki on osoittanut tarhoille sopivat paikat ja sopinut tarhojen sijoittamisesta kaupungin sekä yksityisten maille.

– Tänä kesänä kaupunkilaiset ovat oikein alkaneet pyytää tarhojen perustamista lähelle omaa puutarhaansa. Mehiläisten pölytystä toivotaan kovasti. Vastaanotto on ollut kaikkiaan todella positiivista, sanoo Niilimäki.

Tulevasta hunajasadosta Risto Niilimäki odottaa keskinkertaista. Lämpimät säät ja kohtuulliset sademäärät ovat mahdollistaneet mehiläisten pölytystyön.

Hunajaviikko juhlistaa makeaa kaupunkia

Akaassa juhlitaan ensimmäistä Hunajaviikkoa 26.–31.8. Makean teemaviikon aikana Toijalan Kinossa järjestetään ilmaisnäytöksiä dokumenttielokuvasta Ei pelkkää hunajaa. Akaan Opiston hunajasaippua- ja mehiläisvahakynttilätyöpajoissa pääsee valmistamaan ihania hunajatuotteita. Luvassa on myös luentoilta hunajan monikäyttöisyydestä. Viikko huipentuu Toijalan torilla lauantaina 31.8. kello 9–15 vietettäviin Hunajahulinat-sadonkorjuumarkkinoihin. Hunajahulinoilla esiintyy muun muassa Honey B & The T-Bones -yhtye, ja perheen pienempiä viihdyttää valloittava Vegeshow Sonja Lumpeen johdolla. Luvassa on myös Akaan Vuoden Kuhnurin valinta. Tapahtuman juontaa ”Akaan oma missi” Satu Tuomisto. Hunajaviikon järjestää Akaan kaupunki yhteistyökumppaneineen.

Kaupunkimehiläistarhauksen kehittämiseksi ja tunnettavuuden lisäämiseksi Akaan kaupunki on aloittanut Makea Akaa -nimisen hankkeen, jota tukee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.