Etelä-Pirkanmaan kesäteatterit tarjoavat satuja ja musiikkia

Toijalan näyttämö: Housut pois!

Housut pois! – musikaali pohjautuu elokuvaan The Full Monty. Terence McNally muokkasi ideasta musikaalin, jonka sävelsi David Yazbek. Esityksestä tuli suuri hitti Broadwaylla ja ympäri maailma.

Se on lämminhenkinen musikaali tavallisista duunareista, jotka jäävät työttömiksi. kaupungin terästehtaan lopettaessa toimintansa. Siinä musertuvat niin itsetunto kuin miehisyyskin. Yhdellä on lapsen elatusmaksut rästissä, toinen joutuu ”kotirouvana” imuroimaan, kolmannella uhkaa ulosotto  tuhlailevan puolison elintasoa. Mikä avuksi?

Jerry, eronnut ja työtön mies, tapaa ystävänsä Daven Tonyn Klubin ulkopuolella. Klubilla on menossa Naisten Ilta. Daven vaimo on sisällä tuijottamassa strippaavia miehiä. Jerry ja Dave päättävät hekin hiipiä sisään saadakseen tietää, mitä oikein on tekeillä. Näky on mykistävä: Hullaantuneet naiset tunkevat rahaa tanssivien miesten stringeihin.

Seuraavana päivänä Jerryn vaimo ilmoittaa haluavansa yksinhuoltajuuden heidän yhteiseen lapseensa Nathaniin, koska työtön Jerry ei selviydy elatusmaksuista. Jotain on tehtävä – ja heti. Kaljamahaiset, tanssitaidottomat tavikset saavat liikuttavan idean: hankitaan rahaa omalla striptease showlla, vaikka tanssitaidossa ei kehumisen varaa olekaan. Keino on nopea, mutta armoton, ja sen edessä joutuu kohtaamaan itsetuntokysymyksensä päin näköä. Nyt on koottava kaverit yhteen. Kaikki kelpaavat strippariryhmään: nuoret ja vanhat, lihavat ja laihat, homot ja heterot. Näistä teemoista syntyy esityksen lämmin huumori. Matkalla maineeseen on kuitenkin monta mutkaa.

Näytelmän ohjaa Arto Mantela. Rooleissa nähdään Jukka Peräkivi, Jesse Ojala, Jaana Saarela, Pasi Rantanen, Teppo Klemetti, Tanja Raitio, Paul Brown, Anne Myllymäki, Jere Hakala, Pirkko Taskila, Petja Kopperoinen, Janne Petäjä, Tuulia Passila, Kari Lankinen, Susanna Nieminen, Anita Ruuskanen ja Sami Koljonen. Näytelmän musiikin sovitus Harri Salminen, lavastuksen toteutus Veikko Pekkarinen ja työryhmä, tanssien ohjaus Anne Myllymäki ja Susanna Nieminen, puvustus ja rekvisiitta Tiina Salonen.

Esitykset: ti 11.6., ke 12.6.., to 13.6., la 15.6., su 16.6., ti 18.6., ke 19.6., su 23.6., ti 25.6., ke 26.6., to 27.6., la 29.6., su 30.6., ti 2.7.., ke 3.7., to 4.7., la 6.7.., su 7.7., ti 9.7., to 11.7., la 13.7., su 14.7., to 18.7. ja la 20.7. Näytökset arkisin kello 19. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17.

Pirttikoski : Kenen kultaa kaivelet

Varsinais-Hämeessä, Tuonpuoleisen kunnassa, Ylösnousemuksen kylässä on jo jonkin aikaa toiminut australialaisen Up Sky Minerals -nimisen kaivosyhtiön omistama Ylösnousemuksen kultakaivos kullankäsittelylaitoksineen. Monet kultaharkkolastit ovatkin kaivospomo John Skywayn johdolla Ylösnousemuksesta maailmalle matkanneet. Kaivostoiminta seudulla ei kuitenkaan ole saavuttanut kaikkien paikkakuntalaisten varauksetonta hyväksyntää, näinhän se tuppaa usein olemaan muuallakin. Varsinkin, kun monet ovat joutuneet kaivoksen tieltä lähtemään ja jääneiden elämään tuo laitos on vaikuttanut monilla tavoin, eikä aina kaikkein positiivisimmin. Kylämaisema ja ympäristö ovat kokeneet totaalisen muutoksen. Myöskään seudulta aikoinaan Australiaan muuttaneen ja sieltä takaisin palanneen John Skywayn entisen Jussi Taivastien toimintatavat eivät kaikkia miellytä ja viimein GTK:n tarmokkaan porauskoplan naapuripitäjästä löytämä uraaniesiintymä saa monen kyläläisen kupin kiehumaan lopullisesti yli.

– Tätä näytelmää, jota minun ei edes pitänyt enää kirjoittaa, voisi kai luonnehtia kantaaottavaksi kaivosaiheiseksi komediaksi. Tarina on faktan ja fiktion tietoista sekoittamista. Syy, miksi tällaista juttua lähdin kirjoittamaan, on siinä, että Pirttikosken kesäteatteri sijaitsee kaivostoiminnan kannalta niin sanotulla kuumalla vyöhykkeellä ja laajamittainen kaivostoiminta ja varsinkin sen soveltuvuus Suomen kaltaiseen vesistöjen sekä soiden pirstomaan maahan saa minut melko epäileväksi koko asian suhteen. Mineraaleja tosin tarvitaan kehittyvässä maailmassa yhä enenevissä määrin, mutta mahdetaanko asian kääntöpuolta sittenkään ymmärtää riittävästi. Kallioperästä louhitaan suruttomasti monenmoisia mineraaleja, mutta samalla sieltä nostetaan myös paljon muutakin, jonka luonto suuressa viisaudessaan on ehkä tarkoittanut sinne jätettäväksi. Luonto sellaisena, millaiseksi se aikojen saatossa on muovautunut, on viisas. Siellä on kaikki paikallaan. Luontoa voisi hyvin verrata taiteilijaan, jonka jokaisella siveltimen vedolla on oma tarkoituksensa. Luonnon viisautta ei yksikään ihminen, ei edes fiksuin kaivosinsinööri pysty koskaan ylittämään. Tämä meidän tulisi aina muistaa, sanoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Seppo Holttinen.

Rooleissa: John Skyway (Jussi Taivastie) Jorma Kärki, Kauno Laskevainen Seppo Holttinen, Siiri Laskevainen Sari Salas, Panu Kivilokki Kyösti Alhainen, Irja Ala- Vikkelä Sirkku Hyytiäinen, Voitto Nousevainen Ismo Jokinen, Minna Minkkinen  Sari Saari, Teppo Guselius  Sauli Alitalo, Sanni  Mari Alitalo, Sinkkilä Juhani Jokinen, Keijo Keula  Mikko Hyvärinen, Oskari Takaperäntausta  Jukka Haapanen, Einari Takaperäntausta Pekka Heino, Doris Sini Ahdesalo, Uljas Isokyttä  Aki Rinne, Jesse Joni Laakso, Vellu Jani Laakso, Likka Päivi Latvala Turo Käteinen Mikko Alhainen, Urpo Säkämies  Juhani Törmänen, Tv-juontaja  Anni Lindqvist ja joukkokohtauksessa mukana lisäksi lukuisa määrä kyläläisiä ja näiden lapsia.

Esitykset 14.7. – 4.8. sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 19. Sunnuntaisin on myös päivänäytös kello 14 ja sen yhteydessä lapsiparkki.

Kultaa kaivamassa Sari Salas ja Kyösti Alhainen.  Kuva Juhani Törmänen.

Rämsöön kesäteatteri: Prinsessa Ruusunen

Rämsöön kesäteatterissa Suonojärven rannalla puhkeaa elämään Prinsessa Ruususen tarina. Klassinen iki-ihana satunäytelmä on täynnä lumoa, toimintaa ja komiikkaa elävän musiikin säestyksellä.

Prinsessa Ruusunen kiipeää Pahattaren johdattamana linnan torniin. Kirouksen voima vetää prinsessan rukin ääreen ja hän satuttaa sormensa värttinän piikkiin. Prinsessa Ruusunen ja koko linnan väki vaipuu kuolonuneen ja vain aito rakkaus voi hänet pelastaa.

Sadunhohtoista näytelmää vie eteenpäin elävä musiikki.

– Kun päätös Ruususen esittämisestä oli tehty, syntyi pian myös ajatus siitä minkälaisen esityksen haluamme tehdä. Miltä se näyttää, miltä se kuulostaa ja miltä se tuntuu? Haluamme meidän Prinsessa Ruususemme olevan perinteinen, aito, ihana prinsessa-tarina. Haluamme näyttävät, upeat puvut, pelimannihenkisen orkesterin, haluamme taikaa joka yllättää. Haluamme ruusuja, jotka peittävät linnan. Haluamme hyväsydämisen prinssin, joka uskaltaa käydä taistoon Pahatarta vastaan. Haluamme hupsun palvelustytön, jonka mielestä kaikki on ihanaa. Haluamme tehdä teatteriesityksen, joka sopii kesää viettävän tunnelmaan. Haluamme jännittäviä hetkiä, hauskoja hetkiä ja rakkautta joka voittaa kaiken. Tätä kaikkea haluamme ja toivomme. Prinsessa Ruusunen antaa sen meille, sanoo näytelmän ohjaaja Rami Saarijärvi.

Prinsessa Ruususena nähdään Iida Ollinpoika, kuninkaana Pekka Ojansivu, kuningattarena Niina Oikarinen, Pahattarena Iina Ruutiainen, Ilottarena Emmi Ollinpoika, Tuulettarena Senja Ylä-Jarkko, Hengettärenä Meri Juomoja, prinssinä Ilmari Marttila, palvelustyttö serafiinana Anna Viikari, kokkina Sisko Saikka, herttuana Jaska Leivo, herttuattarena Anniina Lehtimäki, vartijana Kalevi Alkio ja pienenä vartijana Aaro Ollinpoika.  Puvustuksesta vastaavat Reetta Kerkkola-Ruutiainen ja Maija-Riitta Juomoja, lavastuksesta Pekka Ojansivu ryhmineen.

Esitykset 29.6. – 10.8. ma–pe kello 19, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 15.

Pahatar, Iina Ruutiainen ja Ruusunen, Iida Ollinpoika.

Lempäälän nuorisoseura Hakkarissa: Mies, joka ei osannut sanoa ei

Hakkarissa esitetään tänä kesänä Risto Jarvan elokuvanakin tunnettu, ”Mies joka ei osannut sanoa ei” -näytelmä. Jussi Kylätaskun näytelmäkäsikirjoituksesta on Milko Lehto sovittanut riemukkaan kesäteatteriversion, näytelmän ohjaa Anne Helminen.

Näytelmä kertoo Amerikoista kotiseudulleen palaavasta ujohkosta ja viattomasta papista, Aimosta, jonka tehtävänä on antaa avioliittoneuvontaa. Aimo joutuu heti keskelle kuuminta kyläkokousta. Isoja rakennusprojekteja on suunnitteilla ja kansalaisadresseja kerätään puolesta ja vastaan. Samalla kuhisee myös kyläläisten rakkauselämä. Omat ja vieraat tahtovat sekoittua ja Aimoa tarvitaan auttamaan. Ja kun ei kerran osaa sanoa ei, niin Aimon elämässä alkaa tapahtua enemmän kuin olisi tarpeen. Vielä kun Aimon oma rakkauselämä ei oikein saa tuulta alleen, niin menoa ei voi hallita edes parastaan yrittävä avioliittoneuvojakaan. Mutta niin kuin hyvissä saduissa, niin tässäkin tarinassa on luvassa onnellinen loppu. Aimo saa prinsessansa ja sehän on jo puoli valtakuntaa. Ompelija Millan roolissa on Anne Nuotio, pappi Aimoa esittää Jukka Saarela, thaihieroja Maijaa Arja Liikanen, puutarhuri Pappa Viitasta Lauri Ahola, liikemies Kakea Eero Väätäinen, hänen vaimoaan Annaa Sari Lahovuori. Maalari Jorma Renlundin osan esittää Reijo Lehtonen ja Renlundskana on Krisse Hakanen. Poliisien rooleissa ovat Tiia Jara ja Jessica Leino, nuorina pimuina Katariina Leinonen ja Rosina Salovaara, kylän asukas ja mittamies on Minna Lappi, sotilasmestarina esiintyy Jari Mäkinen ja ”Shäfer” on Oskar Berg.  Kylän asukkaina ja laulajina Serenadi-kuorolaisia.

Esityspäivät: ke 26.6., pe 28.6., su 30.6., ti 2.7., ke 3.7., pe 5.7., su 7.7., pe 2.7., su 4.7., ti 6.7., ke 17.7., to 18.7., la 20.7. ja su 21.7. Arkisin esitykset alkavat kello 19, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17.

Pappi Aimo (Jukka Saarela) ja ompelija Milla (Anne Nuotio).  kuva: Anne Helminen

Urjalankylän kesäteatteri: Patruunan paukku

Urjalan näytelmäpiiri esittää Urjalankylän kesäteatterissa kantaesityksenä Kaarina Koivuniemen kirjoittaman ja Lasse Kanervan ohjaaman näytelmän Patruunan paukku.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun maaseudulle. Komeaan kartanoon muuttaa varakas tehtailija vaimonsa ja tämän sisarenpojan kanssa. Pian selviää, etteivät pariskunnan välit ole kovinkaan hyvät.

Samoihin aikoihin asettuu kylän majataloon asumaan salaperäisesti käyttäytyvä nainen tyttärensä kanssa. Oudot soitot ja muut epäilyttävät asiat saavat pikku hiljaa selityksensä, paljastuu yllätyksiä, totuuksia tulee esiin ja kohtalon sormellakin on osansa näytelmässä.

– Tämä on kesänäytelmäksi vähän erilainen. Siinä ei ole tavanomaista puskahuumoria eikä se ole komediakaan. Ei se silti ole raskas, vaikka siinä käsitellään monenlaisia ihmisten välisiä ongelmia ja suhteita, sanoo ohjaaja Lasse Kanerva.

Näytelmässä kuullaan 1950-luvun musiikkia, joka liittyy aina tavalla tai toisella tapahtumaan tai tilanteeseen. Patruunan roolissa on Lasse Saari, hänen vaimoaan Mirjamia esittää Lahja Leppäkorpi ja rouvan sisarenpoikaa Janne Saha. Majatalon isäntänä on Tenho Kurka, hänen vaimonaan Erja Helin, heidän tyttärensä roolissa näyttelee Ella Jokinen. Majatalon salaperäinen vieras on Merja Santalahti ja hänen tyttärensä on Jenni Sillanpää. Näytelmän lavastuksesta vastaa Erkki Ojala.

Ensi-ilta tiistaina 25.6. kello 19.  Muut esitykset to 27.6., ma 1.7., ti 2.7., to 4.7., pe.5.7., su 7.7., ti 9.7., to 11.7. ja pe 12.7.  Näytökset arkisin kello 19, sunnuntaina kello 18.

Lasse Saari esittää patruunaa.

Taikayön Teatteri Honkolan lavalla: Kymmenen tikkua laudalla

Miten käy, kun kesäloma ei sujukaan aivan suunnitelmien mukaan?

Taikayön Teatteri tuo Honkolan lavalle Urjalaan sympaattisen koko perheen näytelmän Kymmenen tikkua laudalla. Näytelmän on kirjoittanut Heini Junkkaala ja sen ohjaa Jenni Rupponen. Näytelmä on omistettu pitkän uran tehneelle teatteritaiteilija Heidi Vaarnalle, joka on joutunut lopettamaan työnsä parantumattoman sairauden vuoksi.

Kymmenen tikkua laudalla on mummolanmakuinen lastennäytelmä, jossa vinoon mennyttä arkea oikomaan tarvitaan kokonainen perhe ja yksi mielikuvitusystävä. Se on näytelmä lapsen mielikuvituksesta ja kyvystä käsitellä vaikeitakin asioita leikin avulla. Miten käy kun lapset joutuvat viestinviejiksi ja välittäjiksi aikuisten asioissa. Kuinka aikuiset voivat antaa lasten olla lapsia ryhtymällä aikuisiksi taas. Näytelmä on koko perheen satu, josta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

– Taikayön teatteri on tuottanut Heidi Vaarnan johtamana näytelmiä Honkolan tanssilavalle Väinö Linnan reitin varteen vuosina 2005–2011. Ohjaajamme sairastuttua vakavasti, syntyi teatterin nuorison mielessä ajatus tehdä yhdessä vielä yksi näytelmä hänen kunniakseen. Produktio toteutetaan kokonaan innokkain nuorisovoimin niin näyttelyä, ohjausta kuin lavastustakin myöten. Viime kesän Honkolan lava oli lähes tyhjillään, mutta tänä kesänä se täyttyy jälleen teatterin iloisista äänistä, toteaa työryhmä.

Rooleissa nähdään Emilia Hakala Annana, Suvi Vantanen Annan isänä, Maria Keskinen Annan äitinä, Veera Vento Annan mummona, Venla Maijanen Annan veljenä, Tuomas Ojala herra Paranteesina ja Raine Rönnholm Kallena.

Ensi-ilta la 6.7. klo 15. Muut esitykset su 7.7., ke 10.7., la 13.7., su 14.7., ke 17.7., la 20.7., ke 31.7., pe 2.8. ja su 4.8. Lauantaisin ja sunnuntaisin kello 15, arkisin kello 19.

Suomen Kesäteatteri Valkeakosken Apianniemellä: On Kesäyö

Valkeakosken kesässä nähdään kantaesityksenä Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama musikaali On kesäyö. Se vie katsojat matkalle huikean uran ja kansansuosion saavuttaneen Topi Sorsakosken elämän vaiheisiin, jossa hurtti huumori ja teeskentelemätön tyyli siivittivät Topin suomalaisten tuntojen tulkiksi.

On kesäyö pitää sisällään unohtumattomia säveliä, legendaarisia kohtauksia ja dramaattisia vaiheita komediallisessa ja kuvitteellisessa tapahtumasarjassa, jossa vihdoin kohtaavat rakastetut taiteilijat Topi Sorsakoski, Eino Grön ja Olavi Virta.

Esiintyjinä ovat muun muassa Eino Grön, Ilkka Koivula, Natalil Lintala, Jani Koskinen, Mikko Töyssy, Merja Koivula, Haza Hajipoori, Katrin Vaskelainen ja Pia Vaittinen. Säihkettä ja kesäyön lumoa musikaaliin tuo koreografi Aleksi Seppänen tanssijoineen.  Tansseja ja lauluja rytmittää bändi kokoonpanossa: Jukka Hänninen, Seppo ”Kala” Alajoki, Antti Tammilehto, Jyrki Telilä ja Jimi Hautamäki. Musikaalia esitetään elokuun 10. päivään asti.