Tapahtuma Akaa tempaisi kasaan ensimmäiset markkinansa

Lämmin lauantai toi uutta virtaa perjantaina vaisusti käynnistyneille Toijalan markkinoille. Perjantai-iltapäivänä torilla sai kulkea vapaasti ja väljästi, mutta lauantain aamupäivällä myyntikojujen välissä sai jo väistellä vastaantulijoita. Markkinamyyjät olivat kuitenkin varovaisen tyytyväisiä jo perjantaina, ja konkarikävijät lupasivat palata torille myös ensi vuonna.

– Onhan tässä vipinää ollut, mutta lämpö tekee sen, että ja ensi vuonna tullaan ihan varmasti takaisin, vuodesta 1983 Toijalan markkinoilla myyjänä käynyt ulvilalainen karkkimyyjä Helena Koivusalo vakuutti jo ensimmäisenä markkinapäivänään.

Pätsiniemessä asuvan Lea Larsenin pellavavaatteet on ommeltu alusta pitäen Akaassa.
Pätsiniemessä asuvan Lea Larsenin pellavavaatteet on ommeltu alusta pitäen Akaassa.

 

Hormistosta Nakkilan läheltä markkinoille saapuneet Timo ja Teija Sukanen julistavat peikkotauluissaan positiivista elämänasennetta.
Hormistosta Nakkilan läheltä markkinoille saapuneet Timo ja Teija Sukanen julistavat peikkotauluissaan positiivista elämänasennetta.

 

Toijalalaiset Niko Salonen ja Sirpa Mäkelä poikkesivat torille ostamaan metrilakua Helena Koivusalolta ja Sakari Pyyköltä.
Toijalalaiset Niko Salonen ja Sirpa Mäkelä poikkesivat torille ostamaan metrilakua Helena Koivusalolta ja Sakari Pyyköltä.

Luikkis-peikkotaulujaan kaupanneet Timo ja Teija Sukanen totesivat markkinoilla olevan juuri sopivassa suhteessa sekä myyjiä että asiakkaita.

– Olemme Toijalassa nyt toista kertaa, ja nyt vaikuttaa siltä, että järjestelyt ovat saaneet uutta virtaa. Jos täällä on ollut kannattavaa, niin tulemme ensi vuonna uudestaan, sata päivää vuodesta markkinoita kiertävät Sukaset pohtivat perjantaina.

Pätsiniemessä omaa puotia pitävä Lea Larsen kauppasi torilla itse tekemiään pellavavaatteita ja -tuotteita.

– Paikkojen jaossa oli pientä hässäkkää, mutta olen nyt viime vuotta paremmalla paikalla, joten olen ihan tyytyväinen, vaikka paikkavuokra 75 euroa aika kova hinta onkin, Larsen summasi.

Lauantaina ostoksille lapsiensa Elinan ja Eliutin kanssa lähtenyt Pentti Palonen kertoi olevansa kiinnostunut lähiruuasta ja kehui muutenkin markkinoiden tarjontaa hyväksi.

– Tuntuu, että myyjiä on enemmän, ja täällä tehdään nyt erilaista kauppaa, ainakin leluvalikoimaa tuntuu olevan paljon, Palonen huomautti.

Sata myyjää saapui

Myös markkinoiden vastaava tuottaja, Tapahtuma Akaa ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Jani Vehka-aho kuvailee markkinoiden sujuneen kokonaisuutena tarkastellen melko hyvin. Kaiken kaikkiaan markkinat houkuttelivat paikalle sata markkinamyyjää.

– Saimme markkinamyyjiltä palautetta suuntaan ja toiseen. Toisten mielestä perjantain markkinapäivä oli parempi, toisten mielestä lauantai. Asiakkaitakin riitti mielestäni tasaisesti, ainoastaan lauantai-iltapäivänä tori tyhjeni pariksi tunniksi ihan tyystin, Vehka-aho summaa.

Tapahtuma Akaa sai järjestelyapua markkinoiden järjestämiseen Round Table 46 Toijala -järjestön miehiltä sekä järjestön naisjäseniltä sekä Toijalan VPK:lta. Round Table on kansainvälinen alle 40-vuotiaiden miesten poliittisesti sitoutumaton palvelujärjestö, jonka Toijalan osasto keräsi markkinatalkoilla rahaa ensi vuoden kansainvälisen EuroMeeting -tapahtuman järjestelyihin.

– Tapahtuma Akaa hoiti markkinoiden järjestelypuolen, mutta kun meitä aktiivisia oli vain neljä, jouduimme turvautumaan talkooapuun, ja talkooporukka auttoi meitä rakentamaan koko tapahtuma-alueen. Talkoolaiset hoitivat muun muassa sähköjen vetämisen torille sekä pyörittivät Tenavaparkkia, vastaava tuottaja selvittää.

Talkoista maksettavaa summaa Vehka-aho ei vielä osannut sanoa, vaan totesi Tapahtuma Akaan auttavan aikanaan pyöreän pöydän miesten tapahtuman järjestämisessä.

– Tapahtuma hoitui enimmäkseen hyvä veli -hengessä. Pääasiahan oli, että markkinaperinne jatkuu, ja tulevaisuudessa pyrimme kehittämään markkinoita niin, että saisimme paikalle lisää myyjiä sekä lisää tapahtumia, jotka houkuttelisivat paikalle myös lisää asiakkaita.

Väkeä riitti jokaisella anniskelualueella

Tapahtuma Akaa toi markkinoille monenlaista uutta, joista ainakin ilta-aikaan näkyvimpiä olivat torille pystytetty uusi anniskeluteltta sekä Kauppiastavarataloon parkkihalliin perustetut olutfestivaalit. Janoisesta markkinaväestä huolehti myös torin laidan perinteinen Akaan Lions Clubin olutteltta.

– Ihmiset tuntuivat toriteltassa olevan sitä mieltä, että on mukavaa, että tarjolla on muutakin kuin sama kaava vuodesta toiseen, Vehka-aho totesi.

Vehka-aho kertoo Tapahtuma Akaan selvittävän vielä parin viikon sisään sekä markkinamyyjien että akaalaisten mielipiteitä uudistuneista markkinoista.

– Kokeilimme näillä markkinoilla nyt niin montaa asiaa, että haluamme kuulla, mitä mieltä akaalaiset tapahtumasta ovat. Lisäksi kaipaamme yhdistykseemme lisää jäseniä, jotta saisimme homman pyörimään enemmän myös omin voimin, Vehka-aho selvittää.

Ulvilalalaiset metrilakukauppiaat Helena Koivusalo ja Sakari Pyykkö ovat Toijalan markkinoiden konkareita, joita vetää Akaaseen hyvä markkinapaikka sekä vanhat tutut.
Ulvilalalaiset metrilakukauppiaat Helena Koivusalo ja Sakari Pyykkö ovat Toijalan markkinoiden konkareita, joita vetää Akaaseen hyvä markkinapaikka sekä vanhat tutut.