Näyttämön juhlanäytelmä ei täytä odotuksia

 

Housut pois! -musikaali kaipaa lisää henkilöohjausta.
Housut pois! -musikaali kaipaa lisää henkilöohjausta.

Toijalan Satamassa sai lauantaina ensi-iltansa alun perin brittiläiseen The Full Monty -elokuvaan pohjautuva Housut pois! -musikaali. Sen käsikirjoitus on Terence McNallyn, musiikin on säveltänyt David Yazbek, ja Toijalan Näyttämölle sen on ohjannut Arto Mantela.

Aikoinaan Broadwaylla ja ympäri maailma suureksi hitiksi noussut Housut pois! on miesten selviytymistarina, musikaali kaupungin terästehtaalta työttömiksi jääneistä miehistä. Tilanteessa ovat niin miesten itsetunto kuin miehisyyskin murentumassa. Yhdellä miehistä ovat lapsen elatusmaksut rästissä, toinen joutuu olemaan “kotirouvana”, ja kolmannella on tuhlailevan vaimon elintaso laskemassa, kun ulosottomies vaanii oven takana.

Rahaa olisi jostain saatava, ja yllättäen miehet huomaavatkin siihen mahdollisuuden. Se vain vaatii heiltä paitsi rohkeutta myös yhteishenkeä. Omalla Strip tease -esityksellä yllätettäisiin niin vaimot kuin muutkin kaupunkilaiset. Tanssitaidottomat tavikset opettelevat rahan kiilto silmissään tanssimaan, ja monien mutkien jälkeen on show valmis.

Toijalan Sataman uusissa ja onnistuneissa lavasteissa nähty versio Housut pois! -musikaalista ei valitettavasti täyttänyt odotuksia. Erityskiitoksen – suuren sellaisen – ansaitsee kuitenkin Tiina Salonen upeasta puvustuksesta.

Musikaalin juoni on jo sinänsä pinnallinen, mutta nyt se on piinallisen pinnallinen. Näyttämöllä on joukko miehiä, joista vain yksi (Janne Petäjä) erottuu muista muutenkin kuin ”värillisyytensä” ansiosta. Hänen Big Black Man -esityksensä on toiseksi parasta koko musikaalissa. Muut miehet ovat tasapaksua joukkoa, joka vain suorittaa roolinsa.

Repliikit osataan kyllä, mutta usein niistä puuttuu todellinen tunne. Henkilöohjaus ei ole mennyt perille, vai eikö sitä ollut, ja muutama lisälaulutunti olisi ollut paikallaan.

Kohtaukset ovat kiusallisen pitkitettyjä, ja niiden välissä oli ainakin ensi-illassa kuolleita hetkiä, jolloin seuraavan tilanteen alkamista piti odottaa.

Tässä miesten musikaalissa parhaiten pärjäävät naiset. Monesti on jo nähty, että Anne Myllymäki, Susanna Nieminen ja Jaana Saarela osaavat asiansa roolissa kuin roolissa, niin tässä musikaalissakin. Esityksen parhaan roolin tekee Tuulia Passila, joka laulaa puhtaasti ja sisäistää roolinsa hienosti. Hänen Jeanettensa ei ota elämää kuolemanvakavasti, eikä myöskään showbisnestä.

Ei enää niin nuoren Jeanetten laajaan sydämeen mahtuvat kaikki miesreppanat. Hän uskoo heihin ja kannustaa heitä omalla, hieman sarkastisella tyylillään. Ja Tuulia Passila tekee sen hyvin.

Musikaalin miesrooleissa nähdään Jukka Peräkivi, Jesse Ojala, Pasi Rantanen, Teppo Klemetti, Paul Brown, Jere Hakala, Petja Kopperoinen, Janne Petäjä, Kari Lankinen, ja Sami Koljonen.

Naisrooleissa ovat lisäksi Tanja Raitio, Pirkko Taskila ja Anita Ruuskanen.

Liisa Ahokas