”Ei missään nimessä mikään poliittinen sisäpiirin tapahtuma”

Uudistuminen on Toijala-Lentiksen elinehto

Toijala-Lentikseen osallistuu tänä vuonna 60 joukkuetta ympäri maan.

Toijala-Lentikseen osallistuu tänä vuonna 60 joukkuetta ympäri maan.

Viikonvaihteessa 34. kertaa järjestettävä Toijalan Valppaan Toijala-Lentis on saanut uuden vetäjän lentopallotoimikunnan puheenjohtajasta Sami Aholasta. Vankka kokemus on lyönyt tapahtumalle perinteikkään leiman, mikä ei kuitenkaan ole Aholan mielestä mikään itseisarvo.

– Jos emme uudistu, niin se on se yksi kaunis kerta, kun tapahtumaa ei enää ole. Siksi kaikkien akaalaisten olisi hyvä muistaa, että Toijala-Lentis ei ole vain Valppaan tai lentopalloilijoiden sisäpiirin touhua, vaan koko kylän yhteinen tapahtuma, joka tuo paikkakunnalle paljon ihmisiä viettämään aikaa, käyttämään palveluja ja kuluttamaan rahaa, Ahola linjaa ja painottaa samalla, ettei tapahtumalla on myöskään poliittista leimaa.

– Valpasta on pidetty poliittisesti TUL:n seurana, mutta emme lajittele urheilijoita millään tavalla, enkä itse ole lainkaan poliittinen. Lentis-turnauksessa on kyse puhtaasti rakkaudesta lajiin, Sami Ahola muistuttaa.

Lentiksen pitkäaikainen puuhamies Pertti Tuomela touhuaa Aholan mukaan edelleen vahvasti mukana, mutta Aholalla työsarkaa riittää nimenomaan uudistusten ja ilmeenkohotuksen puolella.

– Haluamme muuttaa Matinpuiston pelialuetta hieman houkuttelevamman näköiseksi, ja toivoisimme turnaukseen paljon akaalaisia katsojia, jotka voisivat piipahtaa alueella vaikkapa kahvittelemassa tai viihtyä katsomoalueella esimerkiksi piknik-vilteillä.

Järjestäjät aikovatkin tänä vuonna sulkea Matinpuiston vierellä kulkevan Torkontien liikenteeltä, jotta katsojilla olisi kentän viereistä ojaa paremmat lekottelupaikat. Katsojien autojen pysäköinti pyritään Aholan mukaan ohjaamaan tien toiselle puolelle vinoparkkiin tai mahdollisesti Veturimuseon läheisyyteen. Lisäksi kahvimyyntipisteenä toiminut vanha paperinkeräyskoppi on maalattu ja kentälle on ostettu uusi telttakin sade- tai aurinkosuojaksi.

– Olen itse ollut pelaamassa työporukan kanssa Toijala-Lentiksessä monena vuonna, ja kyllä samaan aikaan järjestettävät Toijalan markkinat tuovat kylälle ihan omanlaisensa meiningin. Emme halua kilpailla markkinoiden kanssa, joten emme ole tuomassa lentikseen omia esiintyjiä tai mitään karaokea, mutta kyllähän lentopalloväki näkyy kaupungilla myös yöelämässä, Sami Ahola sanoo.

Mukana 60 joukkuetta

Toijala-Lentikseen osallistuu tänä vuonna yhteensä 60 joukkuetta, vaikka viime vuosina joukkuemäärät ovatkin Pertti Tuomelan mukaan olleet laskusuunnassa, eikä A-sarjaa enää pelata takavuosien tapaan.

– Tosi hyvä turnaus tästä tulee, ja harrasteporukoita on mukana enemmän kuin ennen. Haasteena on saada mukaan oikeita lentopallon ammattilaisia, kun liigajoukkueetkin kasataan aina vasta syksyisin, Tuomela harmittelee.

Myös turnauksessa ylituomarina toimiva Sami Ahola toivoisi mukaan enemmän liigatason pelaajia tai kansainvälisiä taitureita, joiden pelejä olisi kiva seurata ja joilta esimerkiksi juniorit voisivat ottaa oppia.

– Lentopallo ei ole helppo peli, ja pallokäsittelytaidon oppii vasta pitkän harjoittelun tuloksena. Mutta kannustamme kaikkia mukaan lentopalloilun pariin, sillä huonoja pelaajia ei olekaan, on vain huonoja tai hyviä joukkueita, oman pelaamisensa 20-vuotiaana Kuopion pelastusopistolla aloittanut Ahola muistuttaa.

Toijalassa on Aholan mukaan ollut pitkät perinteet lentopallossa osin myös siitä syystä, että monilla suurimmilla paikkakunnan työllistäjillä oli pihoillaan lentopallokenttä.

– Siellä sitten pelailtiin ruokatuntisin, ja lajin salat menivät perimätietona eteenpäin. Nykyään firmoilla on niin tiukkaa, että entisenkaltaisia rahkeita tuskin enää on.

Toijala-Lentis on taannut Valppaalle leijonanosan seuran budjetista, ja tuotoilla pyöritetään muun muassa junioritoimintaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?