Kesäkatu -13 -festivaali ammentaa yhteisötaiteellisuudesta

Riku Laakkosen tämänkesäinen Kesäkatu -13 -festivaali tavoittelee taivaita akaalaisten unelmien pohjalta.
Riku Laakkosen tämänkesäinen Kesäkatu -13 -festivaali tavoittelee taivaita akaalaisten unelmien pohjalta.

Esittävän taiteen festivaali Kesäkatu -13 marssittaa lauantaina 15. kesäkuuta Viialan torille akaalaisia valtuutettuja, jotka kertovat oman tarinansa commedia dell’ arten keinoin. Mukana esiintymässä ovat Heli Piirainen (vihr), Saija Roininen (sd), Susanna Saxberg-Tesmala (kok) sekä Tuomo Smått (kok), ja tyyliteltyihin naamioihin pukeutuneet esiintyjät astuvat esiin kello 14.

– Halusin osallistaa päättäjät ja virkamiehet mukaan tämänvuotiseen Kesäkatuun, ja olen iloinen, että sentään neljä valtuutettua innostui lähtemään mukaan, festivaalin tuottaja ja perustaja Riku Laakkonen kertoo.

Unelmia ja Utopioita -teemaa kantava Kesäkatu -13 palaa yhteisötaiteellisella teemallaan alkupisteeseensä Viialan torille, josta tapahtuma lähti vuonna 2008 kiertämään ympäri Viialan taajamaa.

Torvisoittoa ja akaalaisten unelmia

Lauantain ohjelma alkaa kello 11 Viialan Pyryn torvisoittokunnan torvisoitolla, jota Laakkonen kuvailee hyväksi eläväksi yhteisöperinteeksi.

Torvisoiton jälkeen torilla olevassa teltassa voi tutustua Kulttuuriosuuskunta Kiidon Kolme toivomusta Akaasta -taidehankkeen tuloksiin, ja esillä on Akaan kaupungintalolla työstetty Unelmakupla-kaupunki, joka esittelee muun muassa akaalaisten virkamiesten toiveita tulevaisuuden kotikaupungista. Toivomukset ja unelmat yhteisestä Akaasta esitellään torille pystytettävässä teltassa kello 11.30 alkaen, ja keskipäivällä kulttuuripoliisit Riku Laakkonen ja Jarkko Suhonen lukevat otteita Kati Andrianovin keräämästä toivomuskirjasta, johon akaalaiset ovat koko viime vuoden ajan saaneet kirjoittaa omia ajatuksiaan Akaasta.

Kello 13 vuoron saa kaksi akaalaista perhettä, jotka kohtaavat toisensa Liisa Jaakonahon ohjaamassa performanssissa, ja iltapäivä jatkuu beatboxauksen suvereenien taitajien Gibban&Keskipetäjän esityksellä.

– He esiintyivät ensimmäisessä Kulttuuriklubissamme Viialassa, ja olivat huikean hyviä, ja opettivat yleisönkin beatboxaamaan, Laakkonen suitsuttaa.

Tunteikasta meteliä

Akaalaisten valtuutettujen naamioimprovisaation jälkeen vuoron saa neljän helsinkiläisen miehen kollektiivi Skröök Mnjöörk, joka lupaa festivaalin tuottajan mukaan paljon meteliä ja sataprosenttista tunnetta.

Edellisvuosien tapaan Laakkonen kertoo antaneensa kaikille festivaaliin osallistuneille esiintyjille vapaat kädet, jotta Akaassakin voitaisiin nauttia sellaisista kulttuuriesityksistä, jotka eivät olisi yksinomaan perinteisiä.

– Koska tapahtuma järjestyy niin pienimuotoisesti talkoovoimin ja kulukorvauksin, niin esiintyjien motivaatio syntyy juuri siitä, että he saavat itse päättää esityksiensä sisällöstä.

Riku Laakkosen mukaan sama pätee myös siihen, miksi tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Näin kenelläkään ei pitäisi olla turhia odotuksia; ei minulla tuottajana eikä yleisöllä odotuksia lipunhintaa vastaan.

Nyt kukin voi kävellä torille katsomaan ja seuraamaan esityksiä, ja jos ne eivät miellytä, voi lähteä talsimaan takaisin kotiin.

Akaalaisten kulttuuri-innostukseen tähän saakka luottanut Riku Laakkonen toteaa festivaalinsa alla pohtineensa paljon akaalaista identiteettiä.

– Onhan se ihan miettimisen arvoinen asia, miksi akaalaiset eivät esimerkiksi lähteneet mukaan kulttuuriklubeihin. Olen päättänyt tekeväni Kesäkatua niin kauan kuin se on kivaa, ja jää nähtäväksi, onko tänä vuonna viimeisen Kesäkadun vuoro.