Toijalan Vauhti odottaa huippuja kesän kansallisiin

Toijalan Vauhti odottaa jännityksellä ilmoittautumisia 7.6. Toijalan urheilukentällä järjestettäviin kesän kansallisiin kilpailuihin. Suomen Urheiluliitto on myöntänyt kansallisia kisoja tänä vuonna huomattavasti aiempaa vähemmän, minkä toivotaan nostavan tapahtumien tasoa.

Toijalan Vauhtiin on jo ottanut yhteyttä seiväshyppääjä Jere Bergiuksen valmentaja Raimo Eskola.

– Eskola on tiedustellut meiltä, voisiko Bergiuksen Jere tulla yrittämään Moskovan MM-kisarajaa kesäkuussa Toijalaan. Kisojen ajankohta kesän alussa on hyvä, koska juuri silloin rajoja yritetään rikkoa, kertoo Toijalan Vauhdin yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kari Uolamo ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tuulikki Moisio.

Rajoja on rikottu seiväshypyssä Akaassa ennenkin. Vuonna 2010 Eemeli Salomäki ylitti Toijalan kentällä EM-kisarajan 550.

Mesihölkkä syyskuussa

Jännitystä on ilmassa myös syksyllä, kun Toijalan Vauhti järjestää ensimmäisen Mesihölkän, joka on osa kaupungin Makea Akaa -hanketta. Syyskuun 21. päivänä juostavan hölkkätapahtuman reitit ovat pituudeltaan 10 ja 25 kilometriä. Pidempi lenkki kiertää Jalantijärven. Tapahtumaan on alustavasti suunniteltu myös koko perheen oheisohjelmaa.

Järjestäjät toivovat Mesihölkän osallistujamäärän liikkuvan sadoissa.

– Olisi hienoa, jos saamme tänne ison massan juoksijoita ja tapahtuma noteerattaisiin isolla alueella, Tuulikki Moisio toteaa.

Moision mukaan parhaimmillaan tapahtumasta voi tulla jokavuotinen. Hän näkee tavoitteen vaativan erityistä panostusta markkinointiin ja yhteistyön kaupungin kanssa luovan tähän paremmat edellytykset.

Lehtikeihäs lentää jälleen

Alkukesän ja syksyn väliin mahtuu myös muita tärkeitä kisoja. Sunnuntaina 16.6. Toijalan Vauhti järjestää yhteistyössä paikallislehti Akaan Seudun kanssa 9:nnet Akaa Liikkuu -nuorisokilpailut, jossa sarjoja on aina kolmevuotiaasta 15-vuotiaisiin. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 160 lasta ja nuorta. Perinteisesti mukana on myös leikkimielinen lehtikeihäänheiton mestaruuskilpailut.

Toijalan Vauhdin suuriin kisoihin kuuluu myös 11.8. järjestettävä Toijala Junior Games, jossa viime vuonna kilpaili parisataa nuorta urheilijaa.

Isojen tapahtumien lisäksi väkeä riittää myös Vauhdin viikkottaisissa yleisurheiluharjoituksissa. Viime viikolla Toijalan urheilukentällä harjoituksiin osallistui toistasataa 4–15-vuotiasta lasta ja nuorta.

– Siellä olivat myös vanhemmat ja taisi olla isovanhempiakin. Kentälle on helppo tulla koko perheen kanssa, Tuulikki Moisio iloitsee.

Kilpailutoimikunnan vetäjää ilahduttaa myös innostuneiden ohjaajien ja toimitsijoiden joukko.

– Meillä on voimakas kehittämisen meininki ja seuraan ja yleisurheilutoimintaan sitoutuneita ihmisiä. Joukko ei ole laaja, mutta sitäkin sitoutuneempi. Meillä on myös kasvamassa nuori polvi, joka on ensin ollut mukana urheilemassa ja sitten jäänyt seuraan toimitsijoiksi ja ohjaajiksi, Tuulikki Moisio kiittelee.

Kenttä kaipaa uutta pinnoitetta

Vauhdin väki on laskenut, että Toijalan urheilukentällä on kaikki tapahtumat mukaan lukien kesän aikana vähintään 8000 kävijää. Ahkerassa käytössä oleva kenttä vaatisi myös korjausta. Seura on tyytyväinen kaupungin kentällä tekemiin parannuksiin, mutta akuuttina korjaustarpeena odottaa pinnoitteen uusiminen.

– Pinnoite on uusittu viimeksi vuonna -88. Kulunut pinnoite on liukas ja repeillyt eri puolilta. Pitkästä aikaa tehty koneellinen pesu paransi tilannetta, mutta eihän se siitä uutta tee. Seura ymmärtää toki kaupungin hankalan rahatilanteen, mutta jos liian kauan odotetaan, onko edessä kahta kauheampi ja kalliimpi remontti, Tuulikki Moisio miettii.

Yhteistyötä yhdistymisen sijaan

Toijalan Vauhti tekee yhteistyötä myös naapuriseura Viialan Valtin kanssa. Seuroilla on yhteinen maastojuoksu-cup, kisoja järjestetään yhdessä ja toimitsija-apua annetaan muissakin kisoissa tarvittaessa puolin ja toisin. Seurojen nuorille on pyritty järjestämään myös yhteisharjoituksia Pirkkahallissa.

Vauhdin yleisurheilujaoston puheenjohtajan Kari Uolamon mukaan seuraliitoksiin ei kummallakaan seuralla ole aktiivista pyrkimystä.

– Näkisin, että Viialassa pitää olla oma seura ja samoin Toijalassa. Nimellä ei ole merkitystä, sen sijaan oleellista on, että porukka on innostunut. Henkilökohtaisesti pidän parhaana yhteistyömuotona sitä, että molemmat seurat hoitaisivat nappulapuolta, mutta sitten kun aletaan viedä urheilijoita eteenpäin, olisi valmennus yhteistä, Uolamo visioi.

 

 

 

Oikea tekniikka löytyi juoksukoulusta

Toijalan Vauhdin tämän kevään juoksukoulussa on kymmenen oppilasta. Reetta Orava Valkeakosken Kärjenniemestä lähti mukaan oppiakseen oikean juoksutekniikan ja juoksemaan niin, että harrastus myös jatkuisi. Viiden koiran omistaja on liikkunut ennenkin, mutta kipinän juoksemiseen hän sai alkuvuodesta kokeiltuaan 3,5 kilometrin juoksulenkkiä.

– Yllätyin, kuinka hyvin se sujui. Ajattelin, että jos tekisin sitä vielä oikein, voisi juoksemisesta tullakin jotain. Juoksukoulussa olen saanut askelfrekvenssin aika lailla kuntoon. Ennen juoksin liian pitkällä askeleella.

Johanna Ukkonen Toijalasta innostui juoksukoulusta nähtyään sen ilmoituksen Akaan Seudussa. Ennenkin kestävyysurheilua harrastanut Ukkonen toivoo pääsevänsä taas kiinni juoksunautintoon raskauden jälkeen.

– Yksin on vaikea aloittaa, mutta juoksukoulussa on ryhmän tuki apuna. Juoksukoululle annan arvosanaksi 10 plus.

Ukkonen nauttii juoksemisesta maastossa ja metsässä. Lenkkiseurana on ollut myös 10 kuukauden ikäinen Olivia-tytär.

Toijalan Vauhdilla on käynnissä myös pesiskoulu 2000–2003 syntyneille pojille ja tytöille. Harjoitukset Matinpuiston kentällä jatkuvat maanantaisin ja lauantaisin 17.6. asti.  Pesiskouluun mahtuu vielä mukaan. Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi HidénKnuutilan mukaan seuran haaveena on elvyttää paikkakunnan pesäpalloharrastusta, jossa on saavutettu myös menestystä. Toijalan Pallo-Veikot voitti kaksi miesten pesäpallon Suomen mestaruutta 1940-luvulla.

 

 

Noora Toivo mukana Kiriringissä

Toijalan Vauhdin 400 metrin aitajuoksija Noora Toivo on mukana Kiriringissä, joka on netissä toimiva yhteisörahoituspalvelu. Yksityishenkilöt voivat rahoittaa urheilijoita suoraan ostamalla netin kautta erilaisia fanituotteita, jotka urheilijat ovat itse keksineet ja luoneet. Kiriringin avulla Noora Toivo hakee rahoitusta ensi syksyn harjoitusleirille Pohjois-Amerikkaan. Toivon tavoitteena on kerätä 3950 euroa, josta koossa oli perjantaina 1695 euroa.

Noora Toivo on aloittanut myös oman julkkiskampanjan, jossa hän esiintyy julkisuuden henkilöiden kanssa videolla tai kuvissa. Kampanjan nimi on ”Minäkin tuen Noora Toivoa”. Mukana ovat olleet jo Juhana Helmenkalastaja, Axl Smith, Arman Alizad, Tero Pitkämäki sekä Tommi Evilä.

 

Johanna Ukkonen (vas.) ja Reetta Orava ovat Toijalan Vauhdin tämän kevään juoksukoululaisia. Johannan kanssa lenkille on päässyt myös 10 kuukauden ikäinen Olivia. Kuva. Tarja Antola.
Johanna Ukkonen (vas.) ja Reetta Orava ovat Toijalan Vauhdin tämän kevään juoksukoululaisia. Johannan kanssa lenkille on päässyt myös 10 kuukauden ikäinen Olivia. Kuva. Tarja Antola.
11–15-vuotiaiden ryhmä harjoittelemassa reaktiolähtöjä eri lähtöasennoista, tässä tapauksessa istuma-asennosta. Takana näkyy ohjaaja Keijo Anttonen. Kuva: Tuulikki Moisio.
11–15-vuotiaiden ryhmä harjoittelemassa reaktiolähtöjä eri lähtöasennoista, tässä tapauksessa istuma-asennosta. Takana näkyy ohjaaja Keijo Anttonen. Kuva: Tuulikki Moisio.
Toijalan Vauhdin yleisurheiluharjoituksissa pallonheittoa treenaamassa 5–6-vuotiaiden ryhmä. Takana näkyy ohjaaja Katri Uolamo. Kuva: Tuulikki Moisio.
Toijalan Vauhdin yleisurheiluharjoituksissa pallonheittoa treenaamassa 5–6-vuotiaiden ryhmä. Takana näkyy ohjaaja Katri Uolamo. Kuva: Tuulikki Moisio.