”Suomalaisista saa tosi lojaaleja ystäviä”

Akaan lukio Viialan-toimipisteessä on ollut tämän lukuvuoden vaihto-oppilaana saksalainen Evrim Coban. Ennen Suomeen saapumistaan hän ei tiennyt maasta juuri muuta kuin saunan sekä Suomalaisen koululaitokseen hyvän maineen. Niin ja tietysti sen, että täällä on paljon kauniita naisia.

Evrim on asunut Viialassa kolmessa eri perheessä. Nuorukainen puhuu hämmästyttävän hyvää suomen kieltä siihen nähden, että hän ei osannut sanakaan suomea tänne saapuessaan.

– Minulla on turkkilaiset sukujuuret, vaikka itse olenkin syntynyt Saksassa. Luulen, että kahden äidinkielen osaaminen tekee sen, että minun on helppo oppia uusia kieliä. Lisäksi ryhdyin rohkeasti juttelemaan ihmisten kanssa. Mentaliteetti Suomessa voi vaikuttaa aluksi vähän kylmältä, mutta suomalaisista saa tosi lojaaleja ystäviä. Olen tavannut ihania ihmisiä.

Juuri kaveriporukka on ollut vaihto-oppilasvuoden parhaita anteja.

– Tämä on ollut upea kokemus. Olen opiskellut pääasiassa lukion toisen vuoden kursseja, 17-vuotias sanoo.

Hän on pitänyt erityisesti yhteiskuntaopin, historian, kuvaamataidon ja liikunnan kursseista.

Nuorukainen tuli Suomeen YFU – Youth for Understanding -järjestön kautta.

Sauna ja ruisleipä mieluisia

– Opiskelu Saksassa on aika samanlaista kuin Suomessa. Meillä ei tosin ole Wilman kaltaista systeemiä, jolla koulu tiedottaa asioista vanhemmille, kuten jos joku on tehnyt jotain epäsopivaa, Evrim naurahtaa.

Eniten Evrim Cobanin vapaa-aikaa on vienyt basson soittaminen progressiivista rokkia soittavassa bändissä, jolla on treenikämppä vanhalla nahkatehtaalla. Vuodesta on jäänyt mieleen erityisesti vapun viettäminen Tampereella kavereiden kanssa. Ennen kotimaahan palaamista suunnitelmissa on vielä käydä ehkä Ruotsin-laivalla sekä kavereiden mökillä.

Suomesta Evrim jää kaipaamaan kavereiden ja isäntäperheidensä lisäksi erityisesti saunaa ja ruisleipää. Ja niitä kauniita naisia.