Kierrätys halutaan saada kunniaan Akaan lukiossa

Riikka Hokkanen (vas.) ja Marjaana Rautala tekivät julisteita koulun seinälle laitettavaksi.
Riikka Hokkanen (vas.) ja Marjaana Rautala tekivät julisteita koulun seinälle laitettavaksi.
Otto Jokinen (vas.) ja Lauri Mattila on muun työryhmän kanssa tehnyt videon, jossa opastetaan ekologiseen elämäntapaan.
Otto Jokinen (vas.) ja Lauri Mattila on muun työryhmän kanssa tehnyt videon, jossa opastetaan ekologiseen elämäntapaan.

Akaan lukion Toijalan-toimipisteessä on käynnissä ympäristöprojekti, jolla halutaan tiedottaa ekologisesta elämäntavasta ja tehostaa koulun toimintakäytäntöjä ympäristöystävällisyydessä. Ensimmäisen ja toisen luokan biologian ja maantiedon opiskelijat ovat toimineet työryhmissä, jotka ovat laatineet muun muassa julisteita jätteiden kierrätysohjeista. Niitä on tällä viikolla laitettu koulun seinille, ja projektilla toivotaan saatavan oikeasti muutosta aikaiseksi.

Opettaja UllaMaija Mäkeläinen kuvailee projektia laaja-alaiseksi. Opiskelijat ovat käyneet esimerkiksi perehtymässä jätteiden kierrätykseen paikan päällä jätteidenlajittelupisteissä. Mäkeläisen mukaan moni koulun opettajakaan ei ymmärrä tai viitsi ajatella ekologisuutta arjen käytännöissään. Valoja jätetään päälle luokkahuoneisiin vaikka niitä ei käytetä, ja tietokoneet saattavat olla päällä ympäri vuorokauden.

Myös esimerkiksi paperin kierrättämistä voisi tehostaa. Kuinka moni muistaa laittaa kaiken paperiroskan paperinkeräykseen? Monesti kyse on myös tietämättömyydestä, eli ei tiedetä minne mikäkin roska kuuluu. Biojäteastiaan saatetaan heittää tyhjä jukurttipurkki.

– Projektissa ei ole tarkoitus moralisoida vaan kannustaa tekemään oikeita ratkaisuja ympäristön kannalta, Mäkeläinen korostaa tavoitetta parantaa käytäntöjä niin kouluissa kuin muutoinkin.

Ei mopolla vaan kävellen

Marjaana Rautala ja Riikka Hokkanen askartelivat tekemässä julisteita jätteiden kierrätyksestä. He kertovat kierrättäneensä kotonaan jo aikaisemminkin ennen tämän projektin tuomia tietoja ja kokemuksia.

Otto Jokinen ja Lauri Mattila ovat muun työryhmänsä kanssa tehneet videon, jossa kerrotaan muun muassa, että roskaaminen on tyhmää. Lähikauppaan ei välttämättä ole tarvetta mennä mopolla, kun kävellenkin pääsisi. Arjen pienet valinnat muodostavat lopulta pienistä puroista suuren virran. Videota aiotaan esittää koulun käytävillä olevilla näytöillä.

Kierrättäminen ei ollut aikaisemmin vierasta Jemina Valkamallekaan, mutta silti hän oppi projektin aikana uusia asioita. Kuten sen, miten eri tavoin esimerkiksi kartonkia voi lajitella, mikäli paikkakunnan järjestämä jätehuolto mahdollistaa tämän.