Keskustan koululla apuopena työskentelevä Christina Schrank on ihastunut Suomeen

Viialan Keskustan koulussa on työskennellyt tämän lukuvuoden ajan apuopettaja Itävallasta. Christina Schrank tuli Suomeen Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n kautta.

Mikä toi itävaltalaisen juuri Suomeen?

– Olen kuullut paljon hyvää suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, joten halusin tulla tutustumaan siihen. Apuopettajana olen toiminut esimerkiksi matematiikan ja saksan kielen tunneilla, onhan saksa äidinkieleni. Jos joskus oppilaat eivät ole osanneet englantia kovin hyvin, niin pystyn silti auttamaan laskujen tekemisessä, eli kielen kanssa ei ole ollut ongelmia, sujuvaa englantia puhuva Christina sanoo.

Hän tulee mitä ilmeisimmin hyvin toimeen oppilaiden kanssa, sillä Toijalan yhteiskoulun tiloissa tehdyn haastattelun aikana moni ohi kulkeva oppilas huikkasi tervehdyksen apuopelle. Keskustan kouluhan toimii tällä hetkellä sisäilmaongelmien takia ympäri Akaata eri toimipisteissä.

Talven pimeys yllätti

Christina viihtyy hyvin Suomessa, vaikka alku ei ollutkaan helppo. Aluksi hänestä tuntui suomalaisten ujouden takia, että he eivät pidä hänestä. Kun nainen pääsi tutustumaan paremmin paikallisiin ihmisiin, hän on saanut heistä hyviä ystäviä. Heihin hän aikoo pitää yhteyttä myös sen jälkeen, kun Christina palaa takaisin kotimaahansa.

Itävaltalainen kehuu etenkin mentoriaan, Keskustan koulun opettajaa Esa Nurmista, joka on auttanut monissa käytännön asioissa ja tutustumaan paikallisiin käytäntöihin.

Suomen talven pakkaset olivat tavallaan kova kokemus, mutta toisaalta Christina odottikin niitä. Ehkä enemmän hän odotti kuitenkin kesää. Hän on harrastanut Suomessa kalastamista ensimmäistä kertaa elämässään, ja se on ollut hieno kokemus. Myös kalliokiipeily oli mukavaa.

Talven pimeys oli suomalaisten pidättyvyyden ohella toinen kulttuurishokki, mutta siitäkin selvittiin.

Christina Schrankilla on asunto Riitiälässä Viialassa. Ympäri Akaata kulkeminen on onnistunut julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Nainen naurahtaa silti kaipaavansa autoaan.

Hän on matkustellut paljon Suomessa sekä käynyt muun muassa Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Itävallasta apuopettaja kaipaa etenkin sukulaisiaan sekä eläimiään, kissaa ja koiraa.

Välivuoden takia hän joutui irtisanoutumaan työstään opettajana peruskoulussa Itävallassa.

– Toivottavasti tämä Suomessa viettämäni vuosi auttaa minua saamaan uuden hyvän työpaikan, Schrank hymyilee.

38Apuope 2 38Apuope 1

Christina Schrank lähtee takaisin kotimaahansa lukuvuoden jälkeen mutta on nauttinut kovasti ajastaan täällä.
Christina Schrank lähtee takaisin kotimaahansa lukuvuoden jälkeen mutta on nauttinut kovasti ajastaan täällä.