Aikamatka Akaassa vai Akaasta?

37Aikamatka Akaasta4
Sommelo-kuoro näytti aikamatkalla huiman osaamisensa.

Uudistetussa Sampolassa lauantaina ensi-iltansa saanut Aikamatka Akaasta -musikaali räjäyttää lupausten mukaisesti ilmoille kuorolaulun ja näyttämötaiteen ristitulen. Toijalan Nuorisoseuran sekakuoro Sommelo ilahduttaa jälleen kerran taidoillaan ja loistavalla esiintymisellään. Se päihittää milloin vaan kaikki kuorosotavoittajat ja kuorolaisista olisi muutenkin näyttämölle. Ilmeitä ja eläytymistä löytyy kiitettävästi. Kuorolaiset muuntautuvat hetkessä sotilaista niin hipeiksi ja kuin hääväeksi.

Sommelon johtaja Juha Holma on säveltänyt musikaalin viidestätoista laulusta seitsemän, ja niihin on sanat kirjoittanut näytelmän ohjaaja Kimmo Virtanen. Kapellimestarina toiminut Holma esiintyy myös marsalkka Mannerheimin ja Raul Reimanin rooleissa.

37Aikamatka Akaasta3
Arvo Ylppö (Sanna Maïche) opastaa mopopoikaa (Juha Stén) aikamatkalla menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Musikaalin pääosassa, Arvo Ylppönä, nähtävä sommelokuorolainen, tanssija ja näyttelijä Sanna Maïche paitsi laulaa kauniisti on roolissaan moni-ilmeinen ja raikas.  Kotipaikkakuntaansa tylsänä pitävän mopopojan roolissa oleva Juha Stén vie roolinsa hyvin hänkin, vaikka on aika ajoin hieman kankea.

37Aikamatka Akaasta1Esityksen alku säväyttää, mutta musikaalin alkajaisiksi on ehkä hieman liikaa nähdä ja kuulla sotaa kokonaiset 20 ensimmäistä minuuttia. Sodat ovat toki koskeneet akaalaisia, ja sisällissodan tapahtumat ovat vieläkin niin arkoja asioita, että niistä vältetään paikkakunnalla puhumasta. Mutta hiukan liialta tuntuu niiden osuus musikaalissa.

Kaiken kaikkiaan tässä musikaalissa käydään läpi enemmänkin koko maata koskettaneita asioita, toisin kuin nimi lupaa, vai tarkoittaako nimi sittenkin menemistä pois Akaasta?

Toijalan asemalla ollaan ja luvataan katsoa niin Akaan menneisyyttä kuin tulevaisuuttakin, mutta itse paikkakunnan historiaa ei musikaalissa sitten juurikaan käsitellä. Nykyisen Akaan historiasta olisi luullut irtoavan enemmänkin kerrottavaa.

Kenties ohjaaja on halunnut välttää samojen aiheiden toistamista. Toijalan Kellariteatterihan on ansiokkaasti tuonut paikkakuntaa lavalle Ahaa Akaa-, Eeles- , Raul Reiman-  ja Toijalan Pallo-näytelmissään.

Äänentoistosta, valoista ja projisoinnista vastaa ammattitaidolla Harri Salminen. Hyvä oivallus on se, ettei käytetä valmiita tehosteita, vaan kuorolaiset tekevät ne.

Musikaalia esitetään vielä ensi lauantaina ja sunnuntaina kello 14 ja 18.