Harkitseva rahankäyttäjä vertailee ja tinkaa

Nuorisoillan yleisö sai tietoa asuntosäästämisestä ja opintolainoista.
Nuorisoillan yleisö sai tietoa asuntosäästämisestä ja opintolainoista.
Yrittäjätoiminta ja raha-asiat kiinnostavat yrittäjyyskurssilaisia Lasse Laakia (vas.), Erik Seppästä ja Atte Haavistoa.
Yrittäjätoiminta ja raha-asiat kiinnostavat yrittäjyyskurssilaisia Lasse Laakia (vas.), Erik Seppästä ja Atte Haavistoa.

Akaan lukion yhteistyössä Akaan Nuorkauppakamarin kanssa järjestämä Yrittäjyyskurssi huipentui perjantaina kurssilaisten järjestämään Nuorisoiltaan Tampereen Seudun Osuuspankin Viialan-konttorilla. 18–30-vuotiaille suunnatun illan aiheina olivat asuntosäästäminen, opintolaina ja nuorten tili- ja korttiasiat, joita nuorille esitteli asiakasneuvoja Alina Välimäki.

Yrittäjyyskurssilaiset Lasse Laaki ja Erik Seppänen Toijalasta sekä Atte Haavisto Viialasta kertovat olevansa rahankäytössään harkitsevia.

– Harkitsen ostoksia ja koetan löytää mahdollisimman hyvän ja edullisen. Suunnittelen ja vertailen, jos esimerkiksi ostan puhelinta, Laasse Laaki kertoo.

Erik Seppänen pyrkii miettimään hankintoja pariin kertaan ja tinkaamaan hinnasta. Rahaa hän käyttää erityisesti moottoriurheiluharrastuksiinsa.

– Netti toimii hyvin hintojen seurannassa, hän vinkkaa.

Atte Haavisto sanoo vertailevansa hintoja pienissäkin ostoksissa ja miettivänsä, mitä kannattaa tai ei kannata ostaa.

Nuorisoillan aiheista Lasse Laakia kiinnostivat sekä asuntosäästäminen että opintolaina-asiat.

– Olen suunnitellut ASP-säästämistä ja opintolainaa joutuu varmaan ottamaan lukion jälkeen, hän aprikoi.

Myös Atte Haavisto aikoo ryhtyä ASP-säästäjäksi. Säästöille maksettava korko on tällä hetkellä huomattavasti parempi kuin käyttötilien korot.

– ASP on kiinnostanut siitä asti, kun siitä kuulin. Siinä ei menetä mitään eikä siinä ole mitään riskejä, Atte Haavisto analysoi.

Tapahtuma vaatii vetonaulan

Yrittäjyyskurssi järjestettiin nyt jo 16. kertaa. Lasse Laakin houkutteli kurssille kiinnostus paikalliseen yrittäjätoimintaan. Lisäksi hän halusi tietää lisää yrittämisestä, pankkitoiminnasta ja sijoittamisesta.

Erik Seppäsellä on itsellään jo kokemusta yrittäjänä toimimisesta. Hän on yhdessä Lauri Mattilan kanssa pyörittänyt lumitöitä ja kiinteistöhuoltoa tekevää Pro Pihapoikia. Yrittäjyyttä löytyy myös perheestä.

– Olen miettinyt itsekin yrittäjänuraa vahvasti. Alaa ei vielä ole, mutta kyllä se tekniikkaan liittyy.

Atte Haavisto kertoo odottaneensa kurssilta erityisesti yritysvierailuja sekä tietoa raha- ja pankkiasioista.

Perjantain Nuorisoillasta yrittäjyyskurssilaiset saivat oppia myös tapahtuman järjestämiseen. Lasse Laaki, Erik Seppänen ja Atte Haavisto kertovat tiimityön osoittautuneen siinä tärkeäksi. He harmittelevat, että yhteisen ajan löytäminen suunnitteluun oli haastavaa. Kolmikon mukaan kehitettävää olisi ollut tapahtuman markkinoinnissa, sillä paikalle olisi mahtunut huomattavasti enemmänkin kuulijoita.

– Perjantai-iltana nuorilla saattaa olla muutakin tekemistä kuin pankkitoimintaan tutustuminen, Lasse Laaki arvelee.

Erik Seppäsen mielestä nuorisoa kiinnostava vetonaula olisi tuonut lisää yleisöä.

– Luulen, että nuori porukka ei tule pankkien tilaisuuksiin ilman jotain, mikä nuoria kiinnostaa, kuten ruokailua tai muuta tapahtumaa, ettei olisi pelkkää puhumista.