Kirsti Heiniö on 50 keväänä käynyt hiihtämässä Kilpisjärvellä

Ahkeran liikkujan Kirsti Heiniön takapihalta avautuu näkymä Nahkialanjärvelle.
Ahkeran liikkujan Kirsti Heiniön takapihalta avautuu näkymä Nahkialanjärvelle.

Toijalassa asuva Kirsti Heiniö on pari viikkoa sitten palannut jokavuotiselta Kilpisjärven-matkaltaan. Heiniö on käynyt hiihtämässä Kilpisjärvellä 50 peräkkäisenä keväänä. Perinne alkoi vuonna 1964, kun Kirstin tuleva aviomies Risto Heiniö houkutteli tyttöystävänsä mukaan Lapin-matkalle. Hiihtoreissujen lisäksi pariskunta ehti tehdä pohjoiseen lukuisia kalastusmatkoja.

– Kilpisjärvellä on oma upea maailmansa ja luonto niin kaunista. Ajettuja latuja siellä ei ole kuin Saana-tunturin ympäristössä, muuten kuljetaan erämaassa ja mennään hankikantoja, Kirsti Heiniö kuvailee.

Hiihtoperinne on jatkunut katkeamattomana myös sen jälkeen, kun Kirsti jäi leskeksi. Kun Risto Heiniö elokuussa 1993 kuoli, ehti Kirsti jo peruuttaa seuraavan kevään matkansa Kilpisjärvelle. Matka kuitenkin toteutui, kun hän sai seurakseen sisarensa ja tämän miehen. Senkin jälkeen Kirstillä on ollut aina matkaseuraa.

Päivät hiihdetään ja yöt tanssitaan

Tänä keväänä Kirsti Heiniö vietti Kilpisjärvellä kaksi viikkoa, jonka aikana hiihtokilometrejä kertyi vajaat 300. Vähintään saman verran hän on sivakoinut myös Toijalan latuja tänä talvena.

Jos päivät Kilpisjärvellä kuluvat ladulla ja hangilla, vierähtävät illat puolestaan tanssilattialla.

– Yöt tanssittiin ja päivät hiihdettiin. Joka ilta olimme 2,5–3 tuntia tanssimassa. Onneksi orkesteri lopetti jo puoli yksi, ettei mennyt niin pitkään, Kirsti Heiniö nauraa.

Ultrasuorituksiin voi laskea sen kevään, kun Kirsti puolisonsa kanssa yhden päivän aikana hiihti 120 kilometriä Kilpisjärven retkeilykeskuksesta Halti-tunturille ja takaisin.

– Lähtö oli aamukahdeksalta ja yöllä kahdeltatoista palasimme takaisin. Mutta kyllä silloinkin seuraavana päivänä taas hiihdettiin.

Viimeiset pari vuotta Kirsti Heiniö on majoittunut Kilpisjärvellä uudessa lomakylässä. Sitä ennen monta kymmentä kevättä vierähti yksityismajoituksessa Anja ja Urho Viikin luona, joista on tullut Kirstin hyviä ystäviä.

Sääksmäeltä syntyisin oleva ja Iittalan lasitehtaalla työnsuunnittelijan tehtävästä parikymmentä vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Kirsti Heiniö on liikkunut koko elämänsä.

– Olen ollut kova liikkumaan ihan lapsesta asti, hiihtänyt ja juossut, mutta kilpaillut en varsinaisesti ole. Nykyisin harrastan hiihtoa ja kävelyä.

Myös puolisonsa Risto Heiniön hän tapasi lenkkipolulla vuonna 1962. Molemmat olivat suunnanneet lenkille Toijalan Satamaan, ja paluumatkalla Risto pyysi Kirstiä illan tansseihin Pirkkaan.  Myös Risto Heiniö oli urheilumiehiä ja MM-mitalisti veteraanihiihdossa.

Kävelylenkin Satamaan Kirsti Heiniö tekee edelleen päivittäin.