Keräilijät esittäytyvät Hämeen linnassa

Hämeen linnassa on avautunut näyttely, joka kertoo Häme-tarinan keräilijöiden kokoelmien kautta. Keräilijät – kohti toisia maailmoja – näyttelyyn osallistuu kaikkiaan 20 keräilijää eri puolilta Hämettä.

– Tavoitteena on ollut koota yhteen hyvin erilaisia keräilijöitä ja yksityisiä kokoelmia. Perinteisemmät keräilykohteet, kuten postimerkit, rahat ja antiikkihuonekalut puuttuvat tästä näyttelystä. Näyttely koostuu oikeastaan monesta pienestä näyttelystä ja monesta pienestä tarinasta, jossa pääosassa ovat paitsi keräilyesineet, myös itse keräilijät. Katsotaan millainen kokonaiskuva tästä oikein syntyykään ja mitä tämä kaikki kertoo Hämeen historiasta, luonnosta ynnä muusta sellaisesta. Näyttelyssä on monta matkaa menneisyyteen, luontoon, kaukaisiin maihin, mielikuvituksen syövereihin tai vaikka mihin, kertoo tutkija Juha Vitikainen Hämeenlinnan kaupungin historiallisesta museosta.

Jotkut näyttelyn kokoelmat vievät yleisön matka- ja metsästysmuistojen ja luontoharrastuksen kautta eri paikkakunnille, luontoon tai vieraisiin maihin. Toisten kautta taas voi palata nostalgiseen menneisyyteen. Näyttelyssä kohdataan myös keräilijöiden henkilökohtainen maailma kokoelmien yksilöllisten merkitysten kautta.

Mukana ovat muun muassa Markku Seppälä, joka ylläpitää Luolajan maatalousmuseota ja Pekka Granqvist, joka keräilee puhelimia ja ylläpitää Hämeenlinna puhelinmuseota. Janakkalasta on mukana Erkki Niemi, joka keräilee muun muassa matkamuistoja ja säästölippaita sekä tekee itse erilaisia veistoksia kotipihalleen.

Yhtenä kotimuseona mukana on Hämeenlinnan Kuurilassa asuvan Simo Viljasen yksityinen kotimuseo, jonka esineistöä Vitikainen kehuu todella poikkeukselliseksi.

– Tämä museo on ainutlaatuinen paikka, mykistävä. En ole tällaisia juuri nähnyt. Moni oikea museokin kalpenee tämän kotimuseon esinemäärän rinnalla, tämä on sekä määrällisesti että laadullisesti kärkipäässä. Tämä on hyvin hallinnassa ja tästä pidetään hyvää huolta.

Osa yksityisistä kokoelmista kuvattiin näyttelyä varten ja samalla saatiin maakuntamuseolle arvokasta dokumentaatiota näistä kokoelmista.

Kuvaajina ovat olleet Voionmaa-opiston valokuvauslinjan opiskelijat, jotka tekivät näyttelyä varten myös muotokuvan janakkalalaisesta suurkeräilijästä, kotiseutuneuvos Toimi Löyttyniemestä. Tämä pienoiselokuva on nimeltään Keräilijän muotokuva ja siinä tehdään katsaus yhden keräilijän maailmaan ja hänen keräilyharrastuksensa alkulähteille.

Lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulun Aimokoulun oppilaat ovat tehneet näyttelyyn oman osionsa ”Aimo keräilijänä” ja koonneet siihen lasten ja nuorten tekemiä keräilyesineitä ja -asioita. Näyttelyssä esitellään myös viisi edesmennyttä keräilijää, jotka ovat aikoinaan lahjoittaneet Hämeenlinnan kaupungin historialliselle museolle aineistoa.

Viljasen museossa on hyllyt täynnä vanhoja esineitä.
Viljasen museossa on hyllyt täynnä vanhoja esineitä.
Simo Viljanen ( vas.) esittelee museotaan tutkija Juha Vitikaiselle
Simo Viljanen ( vas.) esittelee museotaan tutkija Juha Vitikaiselle
Voionmaa-opiston valokuvauskurssilaiset ikuistivat Viljasen museon esineistöä.
Voionmaa-opiston valokuvauskurssilaiset ikuistivat Viljasen museon esineistöä.