Vaakapesä-seminaari keräsi mehiläistarhaajat Akaaseen

 

Kuvateksti: Akaan Kylmäkoskella sijaitsevalta vaakapesältä kerätään tietoa hunajasadon kertymästä ja satokauden alkamisesta.
Akaan Kylmäkoskella sijaitsevalta vaakapesältä kerätään tietoa hunajasadon kertymästä ja satokauden alkamisesta.

Hunaja puhutti Akaassa lauantaina 27.4., kun mehiläistarhaajat ympäri Suomen kokoontuivat viettämään vuosittaista Vaakapesä-seminaariaan tällä kertaa Ellilän Kievariin. Tapaamisessa mehiläistarhaajat vaihtoivat kuulumisia vaakapesiltä, jotka antavat tarhaajille tärkeää tietoa hunajasadon kertymästä, satokauden alkamisesta ja kasvien kukinta-ajoista. Vaakapesiä on Suomessa tällä hetkellä noin 40.

Seminaariin osallistui parisenkymmentä tarhaajaa. Akaan kaupungin tervehdyksen tapahtumaan toi kaupunginpuutarhuri Heli Laine. Mehiläistarhaaja Risto Niilimäki kertoi ideoimansa suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen etenemisestä Akaassa.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan odotukset kesän hunajasadosta ovat korkealla. Tällä hetkellä mehiläiset keräävät pesiin muun muassa pajun siitepölyä. Satoennusteiden kimppuun päästään kuitenkin vasta juhannuksen jälkeen.

—     Hunajasatoa varjostavat myöhäinen kevään tulo kesä ja talven aikana tapahtuneet pesäkuolemat. Osassa pesistä ruokavarannot hupenivat jo varhain talvella, mikä aiheutti jonkin verran mehiläiskuolemia, Suomen Mehiläishoitajain Liiton kuluttajaneuvoja Tuula Lehtonen kertoo.

Tilannetta on pahentanut kiusallinen varroapunkki, joka on levinnyt Suomessa aiheuttaen tuhoa mehiläispesissä. Vitsauksen kitkemiseksi SML on perustanut maanlaajuisen seurantaryhmän.

Tutkimustyö jatkuu sittenkin

Seminaarissa keskusteltiin myös hallituksen parin vuoden takaisesta päätöksestä lopettaa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mehiläisiin liittyvä tutkimustyö ja samalla vaakapesäseuranta. Kuluttajaneuvoja Tuula Lehtosen mukaan lopettamispäätös tuli liitolle täytenä yllätyksenä. Tauon jälkeen MTT:n suunnalta kuuluu jälleen hyvää.

—     Viimeaikaiset EU:ssa käydyt keskustelut mehiläisille haitallisten hyönteismyrkkyjen käytöstä ovat laittaneet vauhtia tutkimustyön käynnistämiseen meilläkin. Suunnitteilla on neonikotinoideihin liittyvä tutkimus, joka alkaisi kesällä, Lehtonen tietää.

Tutkimukseen ovat lähdössä mukaan MTT:n lisäksi SML, Tukes ja Evira. Vaakapesien seurantaa hoitaa nykyään Suomen Mehiläishoitajain Liitto, joka vastasi myös Vaakapesä-seminaarin järjestämisestä.

Akaassa vietetään kaupunkimehiläistarhausprojektia juhlistavaa Hunajaviikkoa 26.–31.8.2013.

Sini Kukkonen