Kansanedustaja Kontula puhui kuntaliitoksista ja sunnuntaikaupasta

Viialan Eläkeläisten vieraana viime viikolla ollut tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula (vas) kirvoitti läsnäolollaan paljon keskustelua. Sampolassa puhunut Kontula ilmaisi huolensa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta. Se on hänen mielestään tällä hetkellä tärkein ajankohtainen asia, johon pitää puuttua.

Viialan eläkeläisten vieraana ollutta Anna Kontulaa huolestuttaa Suomen asenneilmapiiri, jossa ilmastonmuutosta ei pidetä ongelmana.
Viialan eläkeläisten vieraana ollutta Anna Kontulaa huolestuttaa Suomen asenneilmapiiri, jossa ilmastonmuutosta ei pidetä ongelmana.

Kansanedustaja ihmettelee sitä, että Suomessa suhtaudutaan niin välinpitämättömästi ilmastonmuutokseen. Hänen mukaansa Suomen hiilijalanjälki on hyvin suuri ja kasvaa koko ajan, eikä sitä selitä kokonaan esimerkiksi kylmä ilmasto rakennusten lämmityskustannuksineen tai teollisuuden suuri määrä. Kyse on pitkälti asenneilmapiiristä, jossa esimerkiksi tuulivoiman käyttämiseen satsattavat rahat nähdään vain kuluina ottamatta huomioon investoinnin tuomia hyötyjä ympäristölle.

– Meillä elinkeinoelämä pitää edelleen eettistä tuotantoa huuhaana. Bruttokansantuotetta voisi kuitenkin saada nostettua tuottamalla lisää energiaystävällisempiä energiamuotoja, Kontula sanoi.

– Nyt taistelemme sellaisten asioiden puolesta, jotka ovat tähän asti olleet itsestään selviä, kuten puhdas ilma ja vesi.

Vielä ei Kontulan mukaan ole myöhäistä vaikuttaa asiaan. Pelkästään hukkaan heitetyn ruoan määrä aiheuttaa sellaiset metaanipäästöt, että ne aiheuttavat Suomessa ilmaston lämpötilan nousua. Jätehuoltoa ja kierrätystä tehostamalla voitaisiin puuttua asiaan.

”Optimaalista kuntakokoa ei ole”

Viialalaisia kiinnostivat ja puhututtivat kansanedustajan näkemykset kuntauudistuksesta. Moni manasi, että Akaan syntymisen myötä palvelut ovat kaikonneet Viialasta.

Anna Kontula sanoi, että mikään tutkimus ei tue suurempien kuntien olevan taloudellisesti tehokkaampia kuin pienempien. Optimaalista kuntakokoa ei ole olemassa, vaan siihen vaikuttavat monet tekijät.

– Olen moneen otteeseen kysynyt hallitukselta, miksi kuntien kokoa pitäisi kasvattaa pakollisin kuntaliitoksin. En ole saanut kysymykseeni vastausta.

Kontulan mukaan pitäisi olla erilaisia hallinnollisia alueita, joilla järjestetään palveluita myös kuntarajojen yli. Näin jo toimitaankin osittain, ja tätä kehitystä pitäisi Kontulan mukaan jatkaa.

Sunnuntaiden pyhitys huolena

– Yhden vapaus on toisen kahle, tuumasi kansanedustaja kauppojen sunnuntaiaukioloista.

– Pitääkö kuluttajien päästä kauppaan koska tahansa sillä seurauksella, että esimerkiksi pienten lasten vanhemmat joutuvat tulemaan töihin minä päivänä viikosta tahansa?

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat Kontulan mukaan kokeneet kärsivänsä siitä, että käytännössä täytyy pitää liike auki sunnuntaisin, koska kilpailijatkin tekevät niin. Työntekijöillä ei ole automaattisesti sunnuntaivapaata.

– Esimerkiksi perhejuhlia on aikaisemmin voinut sopia sunnuntaille tietäen, että useimmat ovat silloin vapaalla. Näin ei enää ole. On tietysti aloja, joilla sunnuntaityö on pakollista työn luonteen takia, mutta mielestäni kaupan alalla sen ei pitäisi olla.

Tilaisuuden yleisöä kiinnosti myös ajankohtainen aihe koulukurista ja opettajien oikeuksista. Niitä vaadittiin lisää, mutta konkreettisia ehdotuksia asiaan ei osallistujilta tullut.

Kansanedustaja totesi, että jo sukupolvia sitten on sanottu nykyajan nuorison olevan aikaisempaa kurittomampaa.

Myös kysymys tasa-arvoisesta avioliittolaista herätti vilkasta keskustelua. Eläkeläisiä ihmetytti, että eduskunnassa ajetaan vain sateenkaari-ihmisten asemaa eikä lainkaan eläkeläisten. Anna Kontula sanoi tähän, että sukupuolinen suuntautuneisuus ei katso ikää, vaan myös eläkeläisissä on eri tavoin sukupuolisesti suuntautuneita.