Astmaviikkoa vietetään myös Akaassa

Kolmisenkymmentä Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen jäsentä osallistui kuntoviikolle Yyterin kylpylässä 11.¬–16.3.
Kolmisenkymmentä Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen jäsentä osallistui kuntoviikolle Yyterin kylpylässä 11.¬–16.3.

Valtakunnallista astmaviikkoa vietetään 6.–12.5. Viikon tunnuslauseena on ”Ei tässä mikään hengenhätä ole”. Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistys järjestää maanantaina 6.5. kello 14 Toijalan Sampolassa kaikille avoimen astmaviikon tapahtuman, jossa farmaseutti Mervi Virkorinne Akaan apteekista kertoo astmaatikon hyvästä hoidosta ja lääkityksestä. Samalla voi mittauttaa oman PEF-arvonsa.

Akaassa toimiva, noin 200 jäsenen Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistys huolehtii jäsenistönsä kuntoutuksesta ja virkistyksestä. Maanantaikerhon säännölliset liikuntatuokiot sekä jokasyksyiset Äkäslompolon patikkaretket pitävät väen toimintakykyä yllä. Lisäksi kevään korvalla jäsenet pääsivät Raha-automaattiyhdistyksen kuntoutus- ja virkistysviikolle Yyterin kylpylään Poriin.

Viikon ohjelmassa oli niin tuttua sauvakävelyä, tuolijumppaa, kuntosalityöskentelyä kuin myös monelle uusia liikuntamuotoja: allasjumppaa, kuntonyrkkeilyä ja kiinalaista aamuvoimistelua tai chita.

Liikunta on hyvää lääkettä myös hengityssairauksista kärsiville. Kun kunto on kohdallaan, on helpompi selvitä kevään katu- ja siitepölyajasta.

Yhdistyksen tulevasta toiminnasta löytyy tietoa nettisivuilta www.hengitysliitto.fi/etelapirkanmaa

 

 

 

Hengästyminen ja huilaaminen ovat tärkeitä astmaa sairastavalle

Astma ei rajoita tai haittaa astmaatikon elämää, kun hän muistaa huolehtia itsestään ja hoidostaan. Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistys muistuttaa astmaviikolla 6.–12. toukokuuta erityisesti hengästymisen ja huilaamisen tärkeydestä.

Astman hoidon avaimia ovat säännöllinen, onnistunut lääkitys ja omahoito. Myös liikunta on tärkeää, koska hyvä fyysinen kunto auttaa astmaa sairastavaa. Kohtuullisesti kuormittava liikunta lievittää astman oireita ja lisää rasituksen sietokykyä.

– Astmaa sairastava voi liikkua täysipainoisesti ja vaativallakin tasolla, kertoo Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja akaalainen Arvo Neuvonen.

Astmaa sairastavan on tärkeää muistaa myös rentoutuminen. Kiire ja stressi voivat näkyä kehossa kireytenä, joka heijastuu hengittämiseen. Hengityksestä voi stressin takia tulla pinnallista ja jännittynyttä, mikä voi lisätä hengenahdistusta.

– On hyvä ottaa välillä aikaa itselle ja tehdä asioita, joista nauttii, kehottaa Neuvonen.

Hengittämisen voima kannattaa myös muistaa. Kiinnittämällä huomiota hengitysrytmiin ja keskittymällä hengittämiseen voi hetkeksi unohtaa mielen hälinän. Pieni pysähtyminen auttaa myös kehoa rentoutumaan.

Astman hoidon perustana on hengitettävä, hoitava lääke sekä tarvittaessa käytettävä avaava lääke. Hoitavaa lääkettä on tärkeää käyttää säännöllisesti, koska se hoitaa keuhkoputkien tulehdusta. Lisäksi astmaa sairastavan on hyvä opetella tuntemaan, milloin hän tarvitsee avaavaa lääkettä.

Omahoidon tukena käytetään PEF-mittaria, jolla mitataan uloshengityksen huippuvirtausta. Oman parhaan PEF-arvon tunteminen auttaa astmaa sairastavaa oman voinnin arvioinnissa ja lääkityksen säätelyssä.

– Lääkitystä voi olla tarve lisätä kirjallisten omahoito-ohjeiden mukaan esimerkiksi siitepölyaikaan tai liikkuessa, sanoo Neuvonen.

 

 

 

 

 

Kolmisenkymmentä Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen jäsentä osallistui kuntoviikolle Yyterin kylpylässä 11.­–16.3.