Autot työllistävät perheyritystä Viialassa

Ihmiset pitävät nykyään hyvää huolta autoistaan ja huoltavat niitä säännöllisesti. Mersupurkaamo E. Venetmäellä Viialan vanhalla nahkatehtaalla olisi kysyntää enemmänkin kuin resurssit antavat myöden. Yritys on kuitenkin päättänyt keskittyä nimenomaan Mercedes Benz -merkkisiin autoihin.

Tarina lähti perustajan Erkki Venetmäen innostuksesta Mersuihin. Niiden parissa työskentely oli hänen haaveensa jo lapsuudessa.

Toiminta alkoi vuonna 1978 autokorjaamona. Korjaamotoiminta muuttui mersupurkamoksi 1986, ja Saksasta tuotujen varaosien myynti tuli yrityksen päätoiminnaksi. Aluksi toimittiin Metsäkansassa Valkeakoskella, mutta Viialan vanhalta nahkatehtaalta löytyi enemmän tilaa toiminnan laajentuessa.

Erkki Venetmäen menehdyttyä varaosienhakumatkalla Saksassa kymmenen vuotta sitten toimintaa jatkaa yrityksen toimitusjohtajana hänen vaimonsa Pirjo. Toimitusjohtajan apuna käytännön korjaustyöt tekee hänen Mikko-poikansa sekä kaksi muuta työntekijää. Tuhat neliötä käsittävät tilat ovat tupaten täynnä, joten näissä tiloissa ei ole laajentamismahdollisuutta.

Nopeus valttikorttina

Mutta mitä purkamolla käytännössä tapahtuu? Vaikka nimestä voisi ehkä toisin päätellä, niin yritys ei pura autoja. Korjaamopuolella tekevät huoltoja Mikko Venetmäki ja Markus Metsävuori. Varaosia on myynyt jo vuodesta 1986 Marko Sorvari.

– Meille tulee asiakkaita esimerkiksi Turusta, Jyväskylästä ja Helsingistä. Valttimme on se, että meillä on paljon erilaisia varaosia valmiina hyllyssä, eli niitä ei tarvitse lähteä erikseen tilaamaan. Usein auton huolto onnistuu saman päivän aikana, Pirjo Venetmäki sanoo.

Venetmäen mukaan auton huoltamisen tärkeys ymmärretään hyvin nykypäivänä. Autoa ostaessa huoltokirjaan tutustutaan hyvin ja varmistetaan huoltojen olevan ajan tasalla.

Poikkeuksiakin toki on.

– Joku on sanonut säästävänsä sillä, että ei pese autoaan kovin usein. Mutta kyllä siinä säästää veden hintaa enemmän, että pitää autonsa puhtaana ja muutenkin kunnossa, Venetmäki toteaa.

Talven tuhoja korjaillaan nyt

Mikko Venetmäen erikoisosaamisaluetta on auton testaus erityisellä testauslaitteella, jotta huoltotarve saadaan selville tarkasti. Mikko tekee autoihin erikoisremontteja sekä jatkaa isänsä työtä varaosien ostajana Saksasta. Netin kautta tehdyt tilaukset ovat usein perillä jo parissa päivässä.

Näin kesän korvalla korjataan vielä talven ja pakkasten tekemiä tuhoja. Uusitaan esimerkiksi iskunvaimentimia, jousia sekä muovisia puskureita. Normaaliin keväthuoltoon kuuluu myös erilaisten suodattimien vaihto sekä ilmastoinnin huolto, jota purkamolla tehdään myös muunmerkkisiin autoihin, vaikka yritys muuten keskittyykin Mersuihin.

E. Venetmäellä aloitellaan pikkuhiljaa sukupolvenvaihdosta. Toiminnan pyörittäminen siirtyy Pirjolta Mikko-pojalle.

Pirjo Venetmäki, Marko Sorvari, Markus Metsävuori ja Mikko Venetmäki viettävät työpäivänsä Viialan vanhalla nahkatehtaalla sijaitsevassa mersupurkamossa.
Pirjo Venetmäki, Marko Sorvari, Markus Metsävuori ja Mikko Venetmäki viettävät työpäivänsä Viialan vanhalla nahkatehtaalla sijaitsevassa mersupurkamossa.