Tuloja saadaan vain kaavoitusta edistämällä

Kaupunki neuvottelee ison kauppaketjun kanssa

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen pitää Toijalan Miljoonasillalta näkyvää aluetta monien mahdollisuuksien paikkana.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen pitää Toijalan Miljoonasillalta näkyvää aluetta monien mahdollisuuksien paikkana.

Akaan uutena kaavoituspäällikkönä 11.3. aloittanut Jyri Sarkkinen sai johdettavakseen entistä isomman yksikön, johon kuuluvat maankäytön lisäksi nyt myös rakennusvalvonta ja paikkatietopalvelut. Sarkkinen oli Akaassa aiemmin vuoden verran kaavasuunnittelijana. Silloin tutuksi tuli muun muassa Toijalan aseman seudun kaavauudistuksen toinen vaihe eli radan pohjoispuoli. Sarkkisen mielestä kaavalla on Akaalle erittäin suuri merkitys.

– Mieluummin tutkisin kaikki vaihtoehdot ennen kuin päätetään, että siihen tulee kauppa ja kaksi kerrostaloa, ja se on siinä. Mahdollisuuksia on, mutta toistaiseksi Akaan sijaintia on pystytty hyödyntämään aika matalalla profiililla.

Sarkkinen puhuu ääneen hotellista, messukeskuksesta ja kansainvälisestä arkkitehtikilpailusta. Hotellit ovat Tampereella usein täynnä, ja Toijalasta pääsee sinne junalla 20 minuutissa. Kiskoja pitkin Akaan messukeskuksenkin tavoittaisi ketterämmin kuin Pirkkahalliin, jonka käytöstä messujärjestäjät ja urheilijat tappelevat jatkuvasti.

– Kansainvälinen arkkitehtikilpailu olisi markkinointitempauksena aika kilpailukyinen, mutta eihän kaupungin päättäjien kanta välttämättä ole sama. Hirveän usein törmää sellaiseen ajatteluun, että näillä mennään. On asuttu ikänsä Toijalassa ja totuttu tekemään samalla tavalla.

Tähän asti Akaassa on tehty töitä, jotta radan varteen Toijalan asemaa vastapäätä saataisiin kauppakeskus ja sille rahoittajat ja rakentajat. Näihin neuvotteluihin on ehtinyt osallistua myös kaavoituspäällikkö Sarkkinen.

– Itse olen keskustellut lähinnä yhden suuren kauppaketjun kanssa, mutta en sano alkukirjainta. Myös kiinteistösijoittajia on ollut mukana.

Liikennevirastolla ja VR:llä on aseman alueella omaa maata ja omaa toimintaa. Jyri Sarkkinen myöntää, että VR on kaava-asioissa vaikea neuvottelukumppani, koska monesti edes sopivaa henkilöä ei tunnu löytyvän mistään päin organisaatiota.

– Se voi olla jonkinlainen hidaste, mutta missään tapauksessa se ei saa olla este.

Kaupungin kasvu vaatii oman tilansa

Akaan kaupungintaloa ympäröivää keskustakorttelia ollaan myös uudistamassa. Sen suunnitteluun Jyri Sarkkinen pyytäisi ehdotuksia ainakin kotimaisilta nimekkäiltä arkkitehdeiltä.

– Todennäköisesti tulisi ihan toisenlaisia ehdotuksia, mihin omalla porukalla päästään. Näistä suunnitelmista voitaisiin sitten poimia ideoita.

29Jyri Sarkkinen1Kaupungin maankäytön ja rakentamisen suunnittelu maksaa, tehtiin se kuinka näyttävästi tai vaivihkaa tahansa. Kun Akaa kärsii viime vuoden miljoona-alijäämistä ja karsintatyöryhmä paiskii hommia, Sarkkinen puhuu tulevaisuuden menestyvän Akaan puolesta. Rahat loppuvat, mikäli verotulot eivät kasva. Verotuloja taas saadaan asukkailta ja uusia asukkaita uusilla yrityksillä, työpaikoilla ja tonteilla.

– Näiden saamisessa ei kannata hirveästi säästää, koska muuten saa miettiä, kuka sammuttaa valot. Jos säästetään maan hankinnasta, jäävät tuottavat asiat saavuttamatta ja elinvoimaisuutta ei saada lisättyä. On tietysti vaikea ehdottaa, että säästämisen sijaan laitetaan rahaa likoon, mutta pitää muistaa, että asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin näyttää.

Hukarista odotetaan uuden ajan uutisia

Viime vuonna kaupunginhallitus ilmoitti juhlavasti, että Akaa on kiinnostunut asuntomessuista. Aiheessa päästiin niin pitkälle, että Sarkkisen edeltäjä Lasse Majuri selvitti viime syksyksi mahdollisia messualueita ja nosti kärkeen yhden alueen Viialasta ja yhden Toijalasta. Sen jälkeen on ollut hiljaista.

– Minä en ole puhunut asuntomessuista poliitikkojen kanssa, mutta näen, että niistä olisi hyvä keskustella. Monet pelkäävät kustannuksia, mutta pitkällä aikavälillä tonttien yleinen hinnannousu ja muu imagohyöty tuovat rahat takaisin, sanoo Jyri Sarkkinen.

Akaa odottaa jopa lähiviikkoina hallinto-oikeuden päätöstä Yritys-Konhon alueesta tehtyihin valituksiin. Sarkkinen uskoo, että valitukset ovat aiheettomia ja kaavaa päästään toteuttamaan. Toinen hanke, joka on lähdössä liikkeelle, on Hukarin omakotialueen toinen vaihe Viialassa. Osalle 164 tontin alueesta on neuvoteltu yksityisen yrityksen kanssa markkinointi- ja rakennussopimusta.

– Siellä on ihan uusi kuvio, joka on edennyt, mutta päätöksiä ei vielä ole. Seuraavien viikkojen aikana sieltäkin voidaan saada jotain konkreettista.

Varsinainen helmikin Viialassa olisi hiottavaksi. Sen omistaa UPM.

– Entisen vaneritehtaan alue on erittäin potentiaalinen, kunhan saataisiin maaperä kunnolla selvitettyä. Siellä on rantamaisemat ja juna-asema vieressä, ja jos ainoa ongelma on likaantunut maa, niin eiköhän siitä selvitä. Tällaisilla alueilla neliöhinnat ovat kuitenkin nousseet hyvinkin korkeiksi, toteaa kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen.

Yksi kommentti

 1. Marjatta Visasalo

  Tervehdys uudelle kaavoituspällikölle!

  Lukemani perusteella uuden virkamiehen ajatukset ovat vihdoinkin Akaalle ainoastaan hyväksi.
  Mitä tulee UPM:n alueeseen Viialassa, se on täysin unohdettu aarre.

  Terveisin

  Marjatta Visasalo
  mökin mummi, Viiala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?