Viialan Eläkkeensaajat juhli 40 vuotta

Juhlassa palkittiin jäseniä kultaisin ja hopeisin ansiomerkein.
Juhlassa palkittiin jäseniä kultaisin ja hopeisin ansiomerkein.

Viialan Eläkkeensaajat juhli 40-vuotista taivaltaan tiistaina Viialan työväentalolla. Salintäyden juhlayleisön joukossa istui myös ainoa elossa oleva yhdistyksen perustajajäsen 94-vuotias Kaarina Vadén, joka iloitsi vireästi toimivasta yhdistyksestä.

– Tunnen niin suurta kiitollisuutta, että minäkin olen sellaisen pienen siemenen saanut alulle, ja se on näin hyvin versonut. Hyvä tavaton, nämähän ovat kuin taiteilijoita, kun tuolla laulavat.  Silloin kun yhdistys aloitti, kaikki oli paljon alkeellisempaa, Vadén kiitteli juhlan jälkeen.

Vadén toimi yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana seitsemän vuotta.

Heti perustamisvuonna 1973 Viialan Eläkkeensaajiin liittyi 64 jäsentä. Suurimmillaan yhdistys on ollut vuonna 1990, jolloin jäseniä oli 237. Viime vuosina jäsenmäärä on vakiintunut 110–120 tietämiin.  Alkuvuoden aikana yhdistys on saanut jo kuusi uutta jäsentä.

– Jäsenmäärä kertoo siitä, että meillä on tarjontaa, josta ihmisten tykkäävät. Tällä hetkellä ohjelma on aika liikuntapainotteista, mutta ei kilpailuhenkistä. Sen lisäksi on kädentaitoja, laulua ja luennoitsijoita.  Meillä on myös ahkerat emännät, jotka joka toinen tiistai laittavat keittoruuan, kuvailee toimintaa yhdistyksen tuore puheenjohtaja Hilkka Heinonen.

Heinonen on ollut 20 vuotta mukana yhdistyksen toiminnassa. Ennen puheenjohtajan pestiä hän hoiti 16 vuotta sihteerin tehtäviä.

Rasvamatkoja Ruotsiin

Viialan Eläkkeensaajilla on 16 kerhoa, jotka kuntosaliryhmää lukuun ottamatta kokoontuvat työväentalolla. Uusimpia ovat viime vuonna alkanut jooga ja tänä vuonna käynnistynyt curlingin sisäpeliversio, joka ei vaadi jäätä. Suuri yleisöryntäys koettiin työväentalolla helmikuussa, kun lähitohtori Eija Pitkänen oli kertomassa tasapainosta. Kuulijoita oli paikalla kuutisenkymmentä.

Yhdistys on 40 vuoden aikana tehnyt ahkerasti myös vierailuja. Kotimaan lisäksi on käyty Leningradissa, Moskovassa, Hampurissa ja vuonna 1990 kymmenen kertaa Ruotsissa, jotka Hilkka Heinosen mukaan olivat niin sanottuja rasvamatkoja.

Akaan toinen eläkkeensaajat-yhdistys, Toijalan Eläkkeensaajat, juhli lauantaina sekin 40-vuotista taivaltaan. Viialan Eläkkeensaajien puheenjohtaja Hilkka Heinonen olisi valmis voimien yhdistämiseen, mutta ajatus ei ole saanut Viialassa kannatusta.

– Voisimme silti jatkaa paikallisesti kaikkia näitä kerhoja, vaikka yhdistysten hallinnot yhdistyisivät, mutta siinä on vielä iso mutta. Ehkä siihen menee vielä muutama vuosi ja sukupolven pitää vielä vaihtua, Heinonen arvioi.

Ikäihmisillä arvonsa yhteiskunnassa

Viialan Eläkkeensaajien juhlassa puhuneen Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtajan Matti Hellstenin mukaan samaan aikaan, kun eläkkeellä olevien määrä on kasvanut, väestöryhmää on alettu pitää uhkana ja kustannusten aiheuttajana hyvinvointiyhteiskunnalle.

Hellstenin mukaan yleistyksissä ei huomioida eläkkeensaajien arvoa omaishoitajina, lastenhoitoapuna, sijaisuuksien tekijöinä työelämässä, kulttuuri- ja matkailupalvelujen käyttäjinä ja yhä suurenevana veronmaksajien joukkona.

– Me olemme varsin hyvä veronmaksajaryhmä. Meitä ei irtisanota eikä lomauteta.

Ikäihmisten merkityksen ovat jo huomanneet ulkomaiset hoiva-alan yritykset.

– Ne ovat huomanneet meissä kasvavan ja kannattavan liiketoiminnan kohteen.

Viialan Eläkkeensaajien juhlassa palkittiin kultaisella ansiomerkillä Pertti Mäkinen, Katri Mäkinen, Kirsti Kristeri, Liisa Liiti, Eero Ahola ja Hilkka Heinonen.

Hopeisen ansiomerkin saivat Juhani Innala, Terttu Härmä, Sirkka Pesonen, Teuvo Pesonen, Kari Salo, Sirkku Vuorijärvi, Marja Sandholm ja Kari Pakkala.

Ruusulla muistettiin seuraavia henkilöitä: Kaarina Vadén, Lyyli Hautamäki, Anni Ojala, Aune Ollenberg, Kalevi Liiti, Tyyni Lehtonen, Anna Köykkä, Arvo Mäkinen, Ulla Niemi, Armi Lumme, Voitto Rantanen, Olavi Kytölä, Sirkka Koskinen, Helena Humaloja, Pirkko Korpisaari, Matti Hellsten, Pirkko Oksa.

 

 

 

Kaarina Vadén (vas.), Lyyli Hautamäki ja Inkeri Urhonen, ovat toimineet Viialan Eläkkeensaajien puheenjohtajina. Kaarina Vadén on yhdistyksen perustajajäsen.

 

 

Yhdistyksen tanssiryhmä esitti senioritanssia.

 

Huru-Ukot lauloivat muun muassa kylmäkoskelaisen Urho Aksentjeffin tekemän Huru-Ukkojen marssin.

 

Viialan Eläkkeensaajien naisten lauluryhmä on aloittanut Viiattaret-nimellä, joka sittemmin muuttui Wilhelmiinoiksi. Wilhelmiinat esittivät muun muassa yhdistyksessä vaikuttaneen Kauko Urhosen säveltämän Keväthaaveita. Yllätysnumerona juhlassa kuultiin Tyyni Lehtonen (vas.) huuliharppuesitys.

 

Juhlassa palkittiin jäseniä kultaisin ja hopeisin ansiomerkein.