Sotilaan taidot kiinnostivat akaalaisia reserviläisiä

Jari Hänninen Viialasta kouluttaa sinkoammuntaa. Kuva Juuso Hyvärinen.
Jari Hänninen Viialasta kouluttaa sinkoammuntaa. Kuva Juuso Hyvärinen.

Lumi pöllysi kirkkaana talvipäivänä, kun joukkueen verran akaalaisia reserviläisiä ryhmittyi puolustukseen. Mukana oli miehiä jääkäristä everstiluutnanttiin ikähaarukassa 20–70 vuotta. Olipa joukossa muutama maastopukuinen nainenkin.

Kyseessä oli Toijalan seudun reserviupseerikerhon ja Toijalan reserviläisten yhteistyössä ideoima Sotilaan taidot -kurssi Panssariprikaatissa maaliskuun toisena lauantaina. Kurssin järjesti Maanpuolustuskoulutusyhdistys (Mpk), johon sitoutuneet reserviläiset toimivat kouluttajina. Moni heistäkin oli kotoisin Akaasta.

Joukko varustettiin aluksi puolustusvoimien vaatetuksella ja rynnäkkökiväärillä. Armeijan varusteethan ovat aina sopivia, joko paremmin tai huonommin. Melko pian reserviläisistä syntyi yllättävän sotilaallisen näköinen osasto, joka hieman nihkeästi sujuneen muotoon ryhmittymisen jälkeen oli valmiina kohtaamaan päivän haasteet.

Kurssinjohtaja Arto Kolehmainen piti aluksi lyhyen oppitunnin käytännön järjestelyistä, jota seurasi piiripäällikkö Jukka Tonterin esitys Mpk:sta. Puolustusvoimien uuteen taistelutapaan tutustuttiin videoesityksen avulla.

Ryhmiin jaetut kurssilaiset kiersivät rasteilla, jotka sisälsivät viestintää, kenttälääkitystä, aseenkäsittelyä, panssarintorjuntaa ja ryhmittymistä puolustukseen. Kolmen rastin jälkeen kurssi haki lisävoimia muonituskeskuksesta. Saatiinhan sitä ruokaa, joka näytti ihmeen hyvin maistuvankin.

Iltapäivällä meno jatkui. Porukka nuoreni silmissä asemiin juoksussa. Hauskaa tuntui olevan ja vanhat muistot palautuivat mieliin. Parhaaksi rastiksi kurssilaiset valitsivat panssarintorjunnan, jota oli vetämässä Jari Hänninen Viialasta.

Puolustusvoimia koskevien säästöjen johdosta varsinaisia kertausharjoituksia on rajusti vähennetty. Mpk:n kurssit tarjoavatkin tässä tilanteessa mahdollisuuden kehittää ja kerrata sotilaallisia taitoja.

Viesti oli mennyt perille. Reserviläisiä oli kurssilaisina ja kouluttajina yhteensä yli 50. Akaassa onkin aina ollut korkea maanpuolustushenki.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan. Varusteiden luovutuksen, palautelomakkeen täytön ja loppupuhuttelun jälkeen oli aika jättää hyvästi sotilaselämälle, mutta vain vuodeksi, sillä Sotilaan taidot II -kurssi on suunnitelmissa pitää talvella 2014.

 

Jukka Yrjölä

kurssin varajohtaja