Akaassa tehdään frisbeegolfin historiaa

Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfjaosto laajentaa viime vuonna Savikoskelle avattua frisbeegolfrataansa ensi kesäksi. Nykyinen 18-väyläinen rata on sekin harvinainen, mutta tuleva 27-väyläinen rata on ainoa Suomessa.
– Amerikasta varmaan löytyy pidempiä. Suomessa pisin on nykyään Turussa oleva 24-väyläinen, kertoo Harri Pouru.

Savikosken-frisbeegolfrata
Harri Pouru uskoo, että Suomen pisimmän radan uudet väylät houkuttelevat Savikoskelle yhä kovempia heittäjiä. Radan laajentamisen lisäksi Kylmäkosken Veikot kohentaa koko aluetta.

Pouru johtaa Veikkojen frisbeegolfjaostoa. Hän ideoi nykyisen radan Akaan seurakunnalta vuokrattuihin maisemiin, joissa kiemurtelevat myös Kylmäkosken Veikkojen tekemät ja ylläpitämät hiihtoladut ja pururata. Uudet yhdeksän väylää tulevat Savikoskentien toiselle puolelle, mistä Veikot vuokraa seurakunnalta ja yksityiseltä vajaat kymmenen hehtaaria lisää maata. Puut uusien väylien tieltä kaadetaan ensi viikonloppuna, ja korit ja heittopaikat eli tiit suunnitellaan lopullisesti keväämmällä. Käytössä uusien väylien pitäisi olla kesäkuussa.
– Koska väylät ovat pidempiä, myös tiit ovat isompaa luokkaa, että saa kunnolla siivuttaa. Seurakunnan mailta kaadetut puut olemme luvanneet pilkkoa polttopuiksi Toukolan leirikeskukseen, Pouru kertoo.

Radan laajennusosan suunnittelee nykyisen radan tapaan Jussi Meresmaa, ja siitä tulee vaikeampi ja haastavampi.
– Suunnittelussa lähtökohta on ollut, että tehdään kilpaharrastajalle soveltuva lenkki. Väylien keskipituus on toistasataa metriä, ja yhdeksään väylään on saatu mahtumaan kolme par4 -väylää, Meresmaa kertoo.

Savikosken radalla on laajennuksen jälkeen sen verran mittaa ja tilaa, että siellä voi järjestää jo isompia kansallisia kisojakin. Varsinaisiin SM-kisoihin vaadittaisiin vielä pidempiä väyliä.

Harri Pourun mukaan Savikoskella kävi viime elokuussa arkisin noin 60 ja viikonloppuisin 100 heittäjää päivässä. Pouru jutteli paljon heittäjien kanssa, ja arviolta neljä viidesosaa oli muualta kuin Akaasta.
– Eräänä päivänä paikalla oli porukoita Helsingistä, Turusta, Lahdesta ja Jyväskylästä, Pouru kertoo.

Jussi Meresmaa uskoo, että heittäjien määrä kasvaa jatkossa huomattavasti.
– Koska tästä tulee Suomen ensimmäinen 27-väyläinen Disgolfpark, se on jo sinänsä matkailunähtävyys. Uskon, että radan laajentuminen näkyy jo kesällä käyttäjämäärissä. Se tulee keräämään myös enemmän kilpapelaajia.

Oheispalveluja tarvitaan lisää

Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfjaosto toteuttaa uudet väylät omalla rahoituksellaan. Varoja on kerätty viime vuonna muun muassa opastetuilla heittokierroksilla ja viikkokisoilla. Uusillekin väylille etsitään korisponsoreita, joita  on tulossa mukaan Akaan lisäksi myös Lempäälästä ja Tampereelta.

Veikkojen talkooporukka on harventanut mäntytaimikkoa myös nykyisen radan alueella, jotta yleinen viihtyvyys paranisi ja kiekot löytyisivät helpommin. Alueen ympärivuotisesta käytöstä on ollut hyötyä.
– Latupohjat olivat syksyllä paljon nopeammin kunnossa, kun niillä oli kesällä kävelty paljon. Myös lenkkeilijöiden määrä on kasvanut frisbeegolfradan avaamisen jälkeen, Harri Pouru kertoo.

Ensi syksyksi Veikot hakee Pirkan Helmen kautta hankerahoitusta tukikohtana toimivan Majan parkkipaikan ja sinne vievän tien kohentamiseen. Myös uimapaikka on tarkoitus laittaa kuntoon. Pouru tietää, että muillekin oheispalveluille olisi entistä enemmän kysyntää, kun radan käyttö lisääntyy ja heittäjiä tulee yhä kauempaa.
– Kyllähän se on tullut mieleen, että majoituspalvelut ovat heikot. Vuokramökkejä ei oikein ole. Isomman luokan kisoissa tarvitaan myös kunnon ruokailut. Kahden kolmen päivän kisoissa on jo jonkun verran kävijää ja syöjää.