UPM hakee purkulupaa kaikille Viialan vaneritehtaan rakennuksille – Vanhin purettavaksi suunniteltu rakennus on vuodelta 1920

Purettavaksi suunnitellut päärakennukset on merkitty hakemukseen liitettyyn asemapiirrokseen. Kuva: UPM.

UPM Plywood Oy hakee purkulupaa yhdelletoista Viialan vaneritehtaan rakennukselle. Purettavien rakennusten listalle kuuluvat yhtiön suunnitelmissa vanha lasitehdas vuodelta 1922, kaarihalli vuodelta 1941, vaneritehtaan laajennusosa vuodelta 1951, vaneritehtaan toinen laajennusosa vuodelta 1956, puurakennetehdas vuodelta 1947, viimeistelyosasto 1956, lastuamisosasto vuodelta 1970, tuotevarasto vuodelta 1974, korjaamo vuodelta 1971, keskusvarasto vuodelta 1968 ja vanhimpana konttorirakennus vuodelta 1920.

– Näille rakennuksille on vaikea keksiä käyttötarkoitusta, jossa olisi jotakin järkeä. Nyt ne ovat ihan bulkkivarastona. Päävuokralaisena on Viialan Vuokratilat Oy kesään 2025 saakka, UPM:n kiinteistöpäällikkö Veli Tuominen sanoo.

”Rakennukset ovat torsoja”

Rakennuskannan toinen ongelma on Tuomisen mukaan se, että niistä on purettu voimalaitokset. Niinpä lämmitystä ei ole ja vesihuoltokin vain harvoissa rakennuksissa.

– Kun ei lämpöä niin ei vettäkään voi pitää. Rakennukset ovat torsoja. Rakennuskantaa on monta tuhatta neliötä eikä varsinaista kiinteistönhuoltoa ole, katot vanhenevat ja vettä tulee sisään, Tuominen luettelee haasteita.

Vesi uhkaa rakennuksia myös alhaaltapäin. Vanhemmat rakennuskannan lämmityksestä on aikanaan vastannut tehtaissa pyörinyt teollinen prosessi, Tuominen sanoo.

– Koneet ja prosessit ne ovat lämmittäneet. Kun tuotanto loppuu, se on usein vanhemman rakennuskannan tuho.

Huomautuksia hakemukseen voi jättää

Hakemusasiakirjoihin voi tutustua Akaan kaupungin rakennusvalvontatoimistossa osoitteessa Alventie 4. Mahdolliset huomautukset tulee jättää rakennusvalvontatoimistoon perjantaihin 19.4. kello 15 mennessä. Jos rakennusten purkamiseen myönnetään lupa, ei purkamista todennäköisesti aloiteta kovin nopealla aikataululla.

– Purkaminen on meillä pitkän tähtäimen suunnitelma. Vaaralliset rakenteet kuten kuorimorakennus ja hautomoallas on alueelta jo purettu, eikä mitään akuuttia tarvetta purkamiseen ole, Tuominen kertoo ja arvelee lupakäsittelyn venyvän ehkä pitkäksi.

– Jos eri tahoja tulee vaatimaan lisäselvityksiä, ne tehdään Suomen lain mukaan. Tehdasalueen voimalaitoksen piipun purkulupakin kiersi noin kahdeksan vuotta eri oikeusasteissa.

Pinta-ala noin 20 hehtaaria

Tehdasalue koostuu useasta kiinteistöstä. Alueen kokonaispinta-ala on noin 20 hehtaaria. UPM:llä ei ole ajatusta alueen käyttötarkoituksesta purun jälkeen.

– Se muotoutuu tarpeen mukaan. Alueella on teollisen toiminnan jääminä epäpuhtauksia. Meillä on lupahakemus Pirkanmaan ELY-keskuksessa alueen puhdistuksesta niin, että alueesta tulisi rakennuskelpoisempi, mutta mitään tietoa uudesta käyttäjästä tai tarpeesta ei tällä hetkellä ole.

Aluetta on tarjottu Akaan kaupungille sekä vuokralaisille ostettavaksi. Kaupungilla asia on Tuomisen mukaan jäänyt mietintäasteelle eikä kukaan vuokralaisista ole ideaan tarttunut.

– Pisin myyntiaika UPM:n myymällä tehdasalueelle tähän mennessä on ollut 18 vuotta. Viialan vaneritehtaan pysähtymisestä on nyt ehtinyt kulua jo noin 20 vuotta, Tuominen laskee.