Toijalan Valppaan järjestämä Toijala Lentis juhlistaa tänä vuonna jo 40-vuotista taivaltaan, vaikka alun perin tapahtumasta suunniteltiin kertaluonteista. Seura-aktiivien Pertti Tuomelan ja Leo Virtasen mukaan idea Toijalan tapahtumalle saatiin vuonna 1979 Salo Volleyn kesäturnauksesta. Puuhamiehiin kuului lentopallossa aktiivisesti toiminut Raimo Lajusuo.
– Tarkoitus oli pitää Toijalassa vain yksi tapahtuma, mutta kun se meni hyvin, on jatkettu näin kauan, kertoo Pertti Tuomela, joka veti tapahtumaa 36 vuotta.
Ensimmäiset Toijala Lentikset järjestettiin Työväen Urheiluliiton TUL:n turnauksina. TUL suunnitteli ympäri Suomea kiertävää turnausta, mutta Valpas halusi pitää kiinni omasta tapahtumastaan.
– Helsingissä asti käytiin vääntämässä kättä, että saisimme pitää turnauksen Toijalassa.
TUL:n suunnitelmiin liittyen Valpas teki kahtena vuonna yhteistyötä Lempäälän Jyryn kanssa. Lempäälässä pelattiin juniorisarjoja ja naisten ja miesten A-sarjat. Tuomelan mukaan juniorisarjoja ei ollut järkevä jatkaa, koska osanotto jäi vähäiseksi.
– Nyt siinä ei olisi mitään järkeäkään, kun Power Cup on samaan aikaan, Tuomela huomauttaa.
Traktorilla pois liejusta
Neljänkymmeneen vuoteen mahtuu monenlaista värikästäkin muistoa. Pääasiassa liikkeellä on oltu hilpeällä ja iloisella pelimielellä, mutta turnauksen alkutaipaleelta seuraväen mieleen muistuu myös ikävämpi välikohtaus, kun majoituskoululla syntyneen rähinän seurauksena pelaaja heitti toisen läpi lasioven.
Vuonna 1982 huolta aiheutti säätila, kun vettä satoi kaksi vuorokautta putkeen. Järjestäjät soittelivat Pirkkalan sääasemalle ja kyselivät saderintaman etenemistä. Ennusteen perusteella pelien alkua siirrettiin tunnilla. Märkä keli aiheutti hankaluutta myös majoituspaikkana toimineessa Vainionlahdessa.
– Jouduimme sunnuntaina traktorilla vetämään autoja pois kentältä, kun oli niin liukasta ja märkää. Samana viikonloppuna Tampereella ja Hämeenlinnassa paistoi aurinko, Pertti Tuomela kertoo.
Muutama vuosi sitten pelit jouduttiin keskeyttämään ukkosmyrskyn takia.
– Yksi naisjoukkue ei siihen suostunut, vaan he vetivät jätesäkit päälle ja jatkoivat pelaamista, Lentis-tapahtumaa nykyisin vetävä Valppaan puheenjohtaja Saija Roininen toteaa.
Järjestäjien mukaan sateisten päivien pelastus on ollut Matinpuiston kenttä, jonka salaojat vetävät hyvin ja pitävät kentän kuivana. Turnaus pelataan tänäkin vuonna Matinpuistossa, koska alueelle suunnitellun hyvinvointikeskuksen toteuttaminen on viivästynyt. Matinpuiston korvaajaksi valmistuu Savolan kenttä.
Toijala Lentikseen on parhaimpina vuosina osallistunut noin 110 joukkuetta. Viime vuonna joukkueita oli 70, ja Saija Roininen arvelee myös tänä vuonna päästävän samaan. Helsingin seutu on monena vuonna ollut hyvin edustettuna.
– Helsinkiläiset haluavat tulla tänne maaseudulle. Kerran yhden helsinkiläisjoukkueen mukana tuli 50 henkeä. Peliporukat kävivät pelaamassa, mutta muut jäivät Vainonlahteen viettämään kesää eivätkä käyneetkään kaupungilla, järjestäjät muistelevat.
Kun turnauksessa pelattiin vielä A-sarjat, mukana oli joukkueita myös Latviasta ja Virosta ja kentällä nähtiin myös liigapelaajia.
Patjat pilaantuivat kellarissa
Valppaalla oli ennen majoitusta varten 200 patjaa, joita säilytettiin Arvo Ylpön koulun kellarissa. Kun tiloissa todettiin mikrobivaurioita, jouduttiin patjat heittämään pois. Sama kohtalo oli aikanaan myös Lastumäen koululla säilytetyillä patjoilla. Uusia patjoja seura ei ole enää hankkinut.
Oma lukunsa on Toijala Lentiksen oheistapahtumat lentiskaraoke ja -tanssit ravintola Kruunassa ja Klaavassa.
– Tapahtuman alkuvuosina muutamat varasivat ravintolasta pöydän jo talvella ja vasta sen jälkeen ilmoittautuvat Lentikseen, Pertti Tuomela muistelee.
Jo 20 vuoden ajan karaokessa on soinut Hopeinen kuu, josta on tullut pitkäaikaisen turnauskävijän vakiokappale.
– Muutama avioparikin on tullut Lentiksen ansiosta ja ehkä lapsiakin, Pertti Tuomela toteaa.
Toijalan Valpas juhlistaa 40-vuotiasta Toijalan Lentistä tarjoamalla kakkukahvit Matinpuiston kentällä perjantaina 7. kesäkuuta kello 18. Samalla muistetaan vuosien saatossa tapahtumaa järjestämässä olleita talkoolaisia.