Eduskuntavaalit on tarkasti ohjeistettu palapeli – lainmukaisuudesta huolehditaan joka käänteessä

 

Vaalimainostelineet ilmestyivät kaupunkikuvaan viime viikolla. Akaan hallintopäällikkö Salla Saari-Männistön mukaan kaupunki ei peri niistä vuokraa ehdokkailta tai puolueilta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 3.4. ja päättyy 9.4. Akaassa äänensä voi antaa ennakkoon Nuorten Toimintakeskuksessa Toijalassa, Viialan kirjastossa Vilkussa ja Kylmäkoskella Kodinilon aulassa. Ennakkoäänestys ei ole sidottu kotikuntaan, vaan äänestää voi Suomessa missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Ennakkoon voi tietyin edellytyksin äänestää myös laitoksessa tai kotona.

Myös ulkomailla asuvat tai oleskelevat Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja äänestämään eduskuntavaaleissa. Äänestää voi joko ulkomailla ennakkoäänestyspaikassa tai kirjeitse.

Akaan kaupungin hallintopäällikön Salla Saari-Männistön mukaan Akaan ennakkoäänestyspaikoissa äänestyksen toimittavat vaalitoimitsijat, jotka ovat kaupungin työntekijöitä.

Ennakkoäänet suljetaan näihin keltaisiin kuoriin.

Ennakkoäänet talteen lukkojen taakse

Ennakkoäänestyksen päättymistä seuraavana päivänä kaupungintalolla tarkastetaan onko joukossa muiden kuin akaalaisten ääniä. Tarkastus tehdään äänestyslipun mukana olevan lähetekirjeen perusteella. Jos ulkopaikkakuntalaisten ääniä löytyy, ne lähetetään postitse kunkin paikkakunnan omalle keskusvaalilautakunnalle. Akaalaisten ennakkoäänistä tarkastetaan muun muassa lähetekirjeiden allekirjoitukset. Allekirjoituksella vakuutetaan, että äänestys on tapahtunut vaalilaissa säädetyin tavoin.

– Sen jälkeen äänet laitetaan talteen arkistoon lukkojen taakse. Sitten Akaan keskusvaalilautakunta kokouksessaan tarkastaa ennakkoäänten lähetekirjeet. Jos jotain olennaista puuttuu siten, ettei voida vakuuttua onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin tai päätellä, kuka on äänestänyt, tai vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva tai muu asiaton merkintä, keskusvaalilautakunta päättää jättää äänen huomioimatta, Saari-Männistö kertoo.

Vaaliviikonlopun lauantaina vaalipiirilautakunta hakee ennakkoäänet sekä tarkastaa ja laskee ne.

Ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivänä vaalivilppiä estetään siten, että ääniä ja asiakirjoja käsittelee aina vähintään kaksi henkilöä. Ennakkoäänten kohdalla Akaassa käsitellään ainoastaan lähetekirjeitä.

– Ennakkoäänet ovat keltaisessa kirjekuoressa, jonka sisällä on lähetekirje ja äänestyslippu, joka on omassa kuoressaan. Kaikki henkilöt, joilla on jokin rooli vaaleissa, työskentelevät virkavastuulla.

Ulkomailta ennakkoäänet tulevat Akaan keskusvaalilautakunnalle postitse. Ne yhdistetään muihin ennakkoääniin. Kirjeitse ulkomailla äänestäneiden kuoret keskusvaalilautakunta tarkastaa vielä erikseen.

Akaan keskusvaalilautakunta on valittu kuntavaalien jälkeen vuonna 2017 neljän vuoden ajanjaksoksi.

Äänestysliput leimataan äänestyspaikoilla.

Äänestysliput paketoidaan ja sinetöidään

Vaalipäivänä 14. huhtikuuta äänestyspaikkoja on neljä: Viialan kirjastossa, Kylmäkosken lehtienlukupisteellä  sekä Toijalan yhteiskoululla kahdessa luokkatilassa. Toijalan yhteiskoululla äänestävät sekä itäisen että läntisen Toijalan äänestäjät. Etelä-pohjoissuunnassa kulkeva päärata jakaa Toijalan itään ja länteen.

Kaupunginhallitus on valinnut kullekin äänestyspaikalle omat vaalilautakuntansa, joihin kuuluu luottamushenkilöitä. Ehdokkaat eivät voi olla vaalilautakuntien jäseniä. Lautakunta hoitaa vaalipäivän aloituksen, äänestyksen toimituksen ja äänten laskennan. Apuna äänten laskennassa kullakin äänestyspaikalla on illalla myös yksi kaupungin työntekijä.

– Lautakunta laskee paikalla käyneiden äänestäjien määrän. Se kerrotaan kello 20.15 keskusvaalilautakunnalle, joka ilmoittaa luvun valtakunnalliseen järjestelmään. Sen jälkeen lautakunta laskee ehdokkaiden saamat äänet.

Kukin vaalilautakunta täyttää pöytäkirjan koko vaalipäivästä. Pöytäkirja suljetaan kirjekuoreen ja sinetöidään. Vaalilautakunnat ilmoittavat äänestystulokset keskusvaalilautakunnalle. Se puolestaan syöttää tulokset valtakunnalliseen järjestelmään, josta esimerkiksi media saa tiedot äänestystuloksista.

Äänestyspaikoilla lasketut äänestysliput paketoidaan ja sinetöidään. Vaalilautakunnista kaksi jäsentä tuo äänestysliput ja vaalipöytäkirjan kaupungintalolle keskusvaalilautakunnalle. Kun kaikki sinetöidyt paketit ovat saapuneet kaupungintalolle, vaalipiirilautakunta käy hakemassa ne ja tekee niille tarkastuslaskennan ja poistaa hylättävät äänet.

Vaalien järjestäminen on melkoinen palapeli, mutta oikeusministeriöstä tulee paljon ohjeita.

Mainospaikoista ei oteta vuokraa

Vaalien äänestysliput tulevat oikeusministeriöstä, mutta ensin keskusvaalilautakunnan täytyy tilata ne.

– Täytyy katsoa paljonko on äänioikeutettuja ollut esimerkiksi viime vaaleissa. Vähän täytyy miettiä myös sitä, että ihan kaikki eivät käy äänestämässä. Äänestyslippuja täytyy kuitenkin olla riittävästi.

Kaupunkikuvaan ilmestyneet vaalimainostelineet ovat Akaan kaupungin omaisuutta, jotka tekninen toimi hoitaa paikoillensa. Puolueiden toimijat hakevat mainosten alustat kaupungin varikoilta Toijalasta ja Viialasta ja kiinnittävät mainoksensa itse telineisiin.

– Ennen vaaleja kaupunginhallitus päättää mitkä ovat ne paikat, joissa mainontaa järjestetään. Kaupunki ei peri mainostelineistä tai paikoista vuokraa puolueilta eikä ehdokkailta.

Myös äänestyskopit ja vaaliuurnat ovat kaupungin omaisuutta.

Salla Saari-Männistö kertoo vaaliruljanssin olevan melkoinen palapeli, johon onneksi tulevat tarkat ohjeet oikeusministeriöltä.

– Minun työssäni vaalit ovat pikkuhiljaa näkyneet vuoden alusta lähtien, mutta viimeiset kolme viikkoa ovat olleet jo hyvin tiivistä työtä.