Akaan pääkirjastossa on 27.9. saakka esillä näyttely, joka esittelee venäläisen taiteilijan, tiedemiehen ja filosofin Nikolai Roerichin elämäntyötä. Hänen mukaansa nimetty ja 15.4.1935 Valkoisessa talossa Washingtonissa allekirjoitettu Roerich-pakti on sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta. Se on myös maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana.
Akaassa oleva näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 18 maassa. Pääkirjastossa on esillä muun muassa kuvia, arkistomateriaaleja, taideteosten jäljennöksiä ja dokumenttifilmejä.
Venäjällä syntynyt Nikolai Roerich asui ennen Neuvostoliiton syntyä muun muassa Sortavalassa ja Viipurissa. Kun rajat menivät kiinni vuonna 1917, Roerich perheineen jäi Suomeen.
– Tätä kautta oli mahdollista päästä Intiaan, jonne veri veti. Venäjältä sinne olisi ollut hankala päästä, kertoo Paula Liimatta Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seurasta.
Suomessa ollessaan Roerich maalasi Liimatan mukaan yli 200 teosta usean tuhannen taulun tuotannostaan. Roerich tutustui ja ystävystyi myös muun muassa Akseli Gallen-Kallelan kanssa.
– Poliittisesti Nikolai Roerich ei koskaan ollut aktiivinen, vaan hän toimi kulttuurin kautta, Paula Liimatta kertoo.
Paula Liimatta järjestää Suomessa näyttelyt yhdessä miehensä Juri Liimatan kanssa. Juri muutti Venäjältä Viroon 24 vuotta sitten ja sieltä Suomeen viisi vuotta sitten, jolloin toisensa 20 vuotta tuntenut pari meni myös naimisiin. Nykyisin Liimatat asuvat Urjalassa.
Valtio otti museon haltuunsa
Roerich-paktista kertovalla näyttelyllä halutaan tuoda esiin Nikolai Roerichin ajatusta ”Rauha Kulttuurin kautta”. Tavoitteena on myös herättää akaalaisten kiinnostus oman alueen ja maailman kulttuuriperinnön merkitystä ja suojelua kohtaan.
Samaan aikaan tiedon levittämisen kanssa kansainvälinen Roerich-keskus joutuu konkreettisesti taistelemaan edustamassaan asiassa Venäjän valtiota vastaan. Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seuran verkkosivujen mukaan Venäjän kulttuuriministeriö on kaapannut Moskovassa sijaitsevan Nikolai Roerich -museon keväällä 2017 ja siirtänyt sen laittomasti ministeriön alaisuudessa toimivalle Valtiolliselle Idän museolle.
Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seuran toimintaa pyörittävät Paula ja Juri Liimatta. Seuran sivujen mukaan Nikolai ja Helena Roerichin nuorempi poika Svjatoslav Roerich lahjoitti perheensä taiteellisen ja filosofisen perinnön Venäjälle museon perustamista varten 1990-luvulla. Hän asetti lahjoitukselle kaksi ehtoa: museon tuli olla ei-valtiollinen ja sen tuli sijaita Moskovassa niin sanotussa Lopuhinien kaupunkikartanossa.
– Se on nyt kokemassa saman kohtalon. Kansalaisjärjestön toiminta on estetty, ja kaikki esineet on viety valtion museoon. Missä maalaukset ja muut ovat, ja ovatko ne enää edes Venäjällä? Paula Liimatta pohtii ja kertoo, että asiaa puidaan seuraavaksi korkeimmassa oikeudessa.
– Sitten on vuorossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, koska rikkomuksia on niin paljon. Absurdeja asioita on tapahtunut, ja kansalaisoikeuksia vastaan on toimittu. Tämä on huolestuttava ja surullinen tilanne, Liimatta sanoo.
Paula Liimatan mukaan museossa olleet Nikolai Roerichin maalaukset ja suvun taidekokoelmiin kuuluvat työt ovat miljardien eurojen arvoisia. Suomessa Liimatat ovat yrittäneet vedota kulttuuriministeriöön, Museovirastoon ja eri museoihin, mutta näissä on katsottu, että kyseessä on Venäjän sisäinen asia.