Työpaja Horisontti Toijalassa on vuodesta 2003 lähtien tarjonnut paikallisille työttömille työnhakijoille mielekästä tekemistä kädentaitojen parissa. Horisontti tunnetaan erityisesti alusta asti mukana olleesta kunnostamispalvelustaan, jossa kunnostetaan muun muassa huonekaluja ja ikkunoita.
Toiminta on vuosien saatossa laajentunut, ja nykyisin Horisontissa toimivat myös kutomo ja ompelimo sekä Pajapuoti itse valmistettujen tai kunnostettujen tuotteiden myyntiä varten. Työpaja tarjoaa myös muun muassa siivous- ja pyykkipalveluita.
Työtoiminnan ohjaaja Anna-Kaisa Korpela kertoo, että Horisontin työpajatoimintaan osallistuu nelisenkymmentä henkilöä. Pajatoiminnan lisäksi on jonkin verran ryhmätoimintaa, kuten naisten kädentaitoryhmiä.
Pajatoimintaan voi osallistua enintään neljänä päivänä viikossa, mutta Korpelan mukaan kerran viikossa käyvien määrä on kasvanut. Siispä tilaustyötkin voivat olla useamman kuin yhden tekijän tuotoksia, sillä saman henkilön tekemänä työ saattaisi joutua olemaan pajalla pitkään.
Kysyntää riittää
Korpela iloitsee siitä, että kaupunkilaiset ovat ottaneet erityisesti työpajan kunnostuspalvelut hyvin omakseen. Töitä on nytkin jonoksi asti.
– Ikkunoiden kunnostusta olisi vaikka kuinka paljon. Huonekalujen kanssakin pitää vähän katsoa, kun meillä on aika rajalliset tilat. Ei voi esimerkiksi isoja kaappeja ottaa yhtä aikaa. Koitetaan tehdä töitä niiden saapumisjärjestyksessä, mutta välillä joutuu ohittamaan jonkun, että saadaan homma sujumaan, Korpela selvittää.
Myös kaupunki käyttää pajan palveluita.
– Pulpetteja olemme kesän aikana hioneet ja lakanneet ekaluokkalaisille siistiksi tuohon naapurikouluun, helmikuussa Horisontissa työnsuunnittelijana aloittanut Leena Ceylan havainnollistaa.
Toiminta on tärkeää paitsi palveluja käyttäville, myös niiden tarjoajille. Kädentaitojen kehittyminen antaa itsevarmuutta.
– On mahtavaa nähdä monissa ihmisissä ne onnistumisen elämykset, joita tulee, kun on uskaltanut yrittää. Virheitähän jokainen tekee, mutta eivät ne ole vaarallisia, vaan niiden kautta voi oppia, Ceylan tuumii.
Työpajaan saa yhteyden soittamalla numeroon 040 335 3415 tai käymällä paikan päällä arkisin klo 8–15.
Jenni Jeskanen taitaa matonkudonnan
Työpajan kutomon kangaspuilla on Anna-Kaisa Korpelan mukaan tehty tänä vuonna aika paljon tilausmattoja. Yksi mattojen tekijöistä on pajatoiminnassa jo yli 10 vuotta mukana ollut Jenni Jeskanen. Mattojen lisäksi muun muassa pehmoleluja ja huiveja tehnyt Jeskanen on oppinut tekemällä.
– Ihan kylmiltäni lähdin tähän hommaan, koulussa tietysti olin joskus jotain tehnyt.
Matonkudonnassa hän luo myös loimen itse. Maton tekemiseen kuluva aika riippuu maton pituudesta ja kuvioinnista.
– Muutamasta päivästä viikkoon tai pariin, Jeskanen arvioi.
Tero Vierimaa viihtyy maalaamossa
Horisontin maalaamo on tullut tutuksi Tero Vierimaalle hänen aloitettuaan työpajatoiminnassa syksyllä 2017. Hän tekee pajalla puun pintakäsittelytöitä, ja hänellä on myös alan koulutusta. Vierimaan mukaan pintakäsittelyssä pitää olla tarkkana, sillä tulos näkyy selvästi ulospäin.
– Mutta pohjatyönkin täytyy olla ihan priimaa, hän huomauttaa.
Mieluisimmaksi projektikseen Vierimaa nimeää Lundia-hyllykköprojektin, jonka parissa hän on työskennellyt yli kuukauden verran. Pajalla hyllytasoihin tehdään pohja- ja pintamaali, ja tämä työ on imaissut Vierimaan kunnolla mukaansa.
– Aamulla kun herään, suunnittelen jo kotona, kuinka lähden tekemään hommia.
Työstettäviä hyllytasoja on niin paljon, että Vierimaa päätyi kaverinsa kanssa tekemään niille lisää kannattimia maalaamon seinälle.
Veturimuseon ikkunaurakka jäi Arto Rytkösen mieleen
Arto Rytkönen on ollut jo pitkään mukana pajatoiminnassa. Hän on työskennellyt lähestulkoon aina ikkunapuolella, joka sijaitsee vanhassa juustolassa Meijerin takaosassa. Ikkunahommiin hän päätyi työkokemuksensa kautta oltuaan muun muassa yli 16 vuotta ovi- ja ikkunatehdas Ouluxin palveluksessa.
Rytkösen mieleen on jäänyt Veturimuseon ikkunoiden uusiminen muutaman vuoden takaa. Paja oli kutsuttu hätiin suunnittelijan virheen vuoksi.
– Ensimmäinen iso satsi oli tehty 10 senttiä liian kapeaksi, Rytkönen selventää.
Työ oli kova rypistys, sillä Rytkönen teki ikkunoita pääasiassa kaksin työparinsa kanssa, ja aivan alusta loppuun.
– Siinä alettiin ihan lankuista tekemään. Ei nyt ihan kaikkia ikkunoita, mutta paljon niitä oli kuitenkin, Rytkönen muistelee.