Oliver Lüütsepp sai Akaasta haluamansa työn

Oliver Lüütsepp jättää Tarton kadut ainakin toistaiseksi ja muuttaa elokuun alussa Akaaseen valmentamaan Akaa-Volleyn mestaruusliigajoukkuetta.

Akaa-Volleyn lentopallojoukkue lähtee toiseen kauteensa Mestaruusliigassa uuden valmentajan johdolla. Virolainen, Tartossa kahdeksan viime vuotta valmentanut Oliver Lüütsepp, 31, muuttaa elokuun alussa Akaaseen ja on valmis tekemään kaikkensa, jotta joukkueen kehitys jatkuu ja sijoitus Mestaruusliigassa kohenee.

Akaan Seutu tapasi Lüütseppin Tartossa viime viikolla. Aamukahvilla Raatihuoneentorilla puhuttiin miehen tähänastisesta urasta sekä siitä, miten yhteys Akaaseen on syntynyt ja millä tavoitteilla Lüütsepp lähtee uuteen työhönsä.

Uuden työn etsintä alkoi maaliskuussa

4. elokuuta 1986 syntynyt Lüütsepp vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Viron Võrussa. Lukion jälkeen hän aloitti fysioterapian yliopisto-opinnot Tartossa ja pelasi jo opiskeluaikanaan Viron liigaa Võrun joukkueessa. Valmistuttuaan yliopistosta mies muutti takaisin Võruun pelaamaan ammattilaisena.

– Pelasin yhteensä kuusi vuotta Võrun joukkueessa. Halu ja tavoitteet menestyä urheilussa olivat suuret, mutta ymmärsin, että pelaajana en niitä saavuta. Kahdeksan vuotta sitten minulle tarjottiin valmentajan työtä Tartosta, ja siitä asti olen ollut täällä.

Lüütsepp aloitti Tartossa juniorivalmentajana mutta pääsi pian myös miesten liigajoukkueen apulaisvalmentajaksi. Samalla hän oli myös Viron nuorten maajoukkueen apulais- ja sittemmin päävalmentaja.

Kolme vuotta sitten Tarton liigajoukkueen silloisen valmentajan sopimus päättyi, ja Lüütsepp valittiin uudeksi päävalmentajaksi. Työ jatkui tämän vuoden maaliskuuhun ja päättyi pääsponsorinsa nimeä kantavan Tartu Bigbankin puolivälierätappioon virolaiselle Rakverelle Baltian liigassa.

– Etenkin pääsponsorin mutta myös seurajohdon suunnalta tuli kova paine hyvien tulosten saavuttamiseksi, ja ymmärsin itse, että nyt on oikea hetki irtisanoutua. Muuten minut olisi irtisanottu joka tapauksessa. Epäonnistuminen oli niin selvästi ristiriidassa tavoitteiden kanssa, Lüütsepp kertoo ratkaisustaan.

Hän on analysoinut paljon syitä kovista tavoitteista jäämiselle.

– Viime vuoden keväällä hävisimme Viron mestaruussarjan finaalin ja viime joulukuussa Viron cupin finaalin. Kun mestaruutta ei tullut, voi olla, että paine pelaajia kohtaan kasvoi liian suureksi. Ei pystytty enää pelaamaan vapaasti ja nauttimaan.

Kun joukkueita kasattiin viime vuonna, esimerkiksi Saarenmaa sai Lüütseppin mukaan värvättyä hyvin pelaajia joka pelipaikalle. Saarenmaa voittikin kaikki kolme mestaruutta: Viron liigan, Viron cupin ja Baltian liigan.

Oliver Lüütsepp päätti itse irtisanoutua Tarton liigajoukkueen valmentajan paikalta tämän vuoden maaliskuussa. Sen jälkeen hän otti yhteyttä muun muassa Akaa-Volleyn manageriin Risto Lahteen. Lüütseppin uusi valmentajasopimus julkistettiin 13. toukokuuta.

– Ehkä mekin olisimme voineet onnistua paremmin pelaajahankinnoissa ja tehdä toisenlaisia päätöksiä.

Tarton iskuvoimaa söi myös australialaisen Samuel Walkerin loukkaantuminen helmikuussa.

– Meidän paras pelaajamme loukkaantui ennen pudotuspelejä. Sama juttu tapahtui viime kaudella, mutta minun tehtäväni valmentajana on päästä sellaisesta yli ja näyttää, että me olemme joukkue. Sellaista valmentajan työ on, Lüütsepp toteaa.

”Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu”

Kevään aikana Oliver Lüütsepp sai tarjouksia virolaisilta liigajoukkueilta ja etsi myös itse uutta työpaikkaa.

– Minun kokemuksellani valmentajan työn löytäminen ulkomailta ei ole helppoa. Serbialaisena tai italialaisena se olisi varmasti helpompaa. Virolaisella siihen tarvitaan onnea ja hyviä suhteita, ja niitä minulla oli.

Lüütseppin mukaan kaiken takana on Risto Lahti. Akaa-Volleyn nykyinen manageri ja virolaisvalmentaja ovat tunteneet toisensa kahdeksan vuotta.

– Kun olin nuorten maajoukkueen valmentajana, kävimme Viialassa pelaamassa ja tutustuin ja ystävystyin hänen kanssaan. Meidän välillämme on koko ajan ollut pieni kielimuuri, mutta siitä huolimatta olemme voineet puhua kaikesta, ja olen oppinut, että tähän mieheen voi luottaa ja hänen kanssaan voi olla ystävä, Lüütsepp kertoo.

Miehet ovat tavanneet välillä turnauksissa ja välillä jopa sattumalta Tarton raatihuoneen torilla.

– Kun keväällä irtisanouduin työstäni, kirjoitin Ristolle ja kysyin, voisiko hän auttaa ja tietäisikö hän, missä tarvittaisiin valmentajaa. Kävi ilmi, että heillä itsellään oli kiinnostusta uutta valmentajaa kohtaan.

13. toukokuuta Akaa-Volley kertoi palkanneensa Lüütseppin tulevan kauden päätoimiseksi päävalmentajaksi. Lüütsepp itse on hyvin optimistinen uuden haasteen edessä ja sanoo saaneensa toiveidensa mukaisen työn. Hän kertoo jo pidempään ajatelleensa, että haluaisi uuden suunnan valmentajan tiellään.

Virossa Lüütsepp oli huippujoukkueen valmentaja, ja Suomessa hän valmentaa joukkuetta, joka on vasta ottamassa ensiaskeliaan Mestaruusliigassa.

– Nämä kaksi joukkuetta sijoittuvat omissa sarjoissaan eri päihin, mutta sarja, jonne lähden valmentamaan, on Viron liigaa kovempi ja muutenkin houkutteleva. Tämä on minulle askel eteenpäin.

Talkootyöllä on suuri merkitys joukkueelle

Akaa-Volleyn kanssa käydyissä neuvotteluissa Lüütsepp kertoi hintansa sille, että hän jättää kotinsa ja lähtee ulkomaille. Seura puolestaan kertoi, minkälainen budjetti sillä on vasta liigaan nousseena joukkueena käytettävissään.

– Kohtasimme minun ja heidän toiveidensa puolivälissä. Minun osaltani vaakakupissa olivat henkilökohtaiset toiveet ja se, että saisin tehdä sitä mitä haluan. Nyt tuntuu, että saan.

Lüütsepp uskoo myös valmennuksen tiimityön toimivan hyvin.

Oliver Lüütsepp on valmistunut Tarton yliopistosta fysioterapeutiksi. Opinnoista on ollut iso hyöty lentopallovalmentajan työssä.

Niko Rouvali on fysiikkavalmentajana tärkeä mies, ja Hasse Mattila sopii nuorena ja innokkaana apuvalmentajana hyvin porukkaan, Lüütsepp sanoo.

Myös tilastopuolella taustavoimat ovat hänen mukaan kunnossa. Lisäksi Akaa-Volleyn uusi päävalmentaja korostaa talkootyön merkitystä.

– Virossa tahtoo olla niin, että kukaan ei halua tehdä mitään ilman korvausta. Minusta tuntuu, että Suomessa ihmiset haluavat kantaa isomman tai pienemmän kortensa kekoon, vaikka siitä ei maksettaisi mitään, Lüütsepp sanoo.

Hän kertoo nähneensä Suomessa harjoitusturnauksissa sen, kuinka paljon vapaaehtoistyötä tehdään seuran hyväksi.

– Uskon että se, mitä tehdään yhteisön ja lentopalloperheen eteen vapaaehtoisesti, on erittäin tärkeää joukkueen menestyksen kannalta. Odotan sitä kovasti.

Mikkonen on sankari ja paikallinen kivijalka

Valmentajasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Akaa-Volleyn joukkue on kasattu koko lailla valmiiksi. Risto Lahti, Hasse Mattila ja puheenjohtaja Teemu Salminen ovat tehneet pääosan työstä pelaajahankinnoissa mutta Lüütseppin kanssa neuvotellen ja hänen suostumuksellaan.

– Olen jo vuosia halunnut kokeilla valmentaa vanhempia pelaajia ja nähdä, kuinka onnistumme. Olen hyvilläni siitä, että meillä on kokemusta mutta myös nuoria, kehittyviä ja kunnianhimoisia pelaajia, Lüütsepp sanoo.

Tuorein sopimusjulkistus koski keväällä jo uransa lopettamisesta puhunutta Joni Mikkosta. Mikkonen on Oliver Lüütseppin mukaan monella tapaa tärkeä mies.

– En voi sanoa tuntevani häntä, mutta kun puhuimme Riston, Teemun ja Hassen kanssa ensimmäisessä tapaamisessamme hakkureista, ajattelin, että meidän on saatava sopimus Jonin kanssa. On erittäin tärkeää, että meillä on oma sankari ja paitsi erittäin hyvä pelaaja myös joukkueen paikallinen kivijalka. Kohta pääsemme treenaamaan yhdessä, ja uskon, että en tule pettymään.

Kun vapailla markkinoilla olleet ja Akaaseen havitellut suomalaispelaajat oli käyty läpi, Lüütseppin toiveissa oli tuoda joukkueeseen yksi virolainen pelaaja.

– Teimme tarjouksen yhdelle virolaiselle, mutta hän ei hyväksynyt sitä. Hän oli keskitorjuja Siim Ennemuist, joka lähti Saarenmaan joukkueeseen.

Tällä hetkellä Akaa-Volley tarvitsee vielä Mikkosen lisäksi toisen hakkurin ennen kaikkea kuusikkoharjoituksia varten.

– Löydämme varmasti pelaajan, mutta mistä, se on vielä auki. Kuukauden päästä varmaan tiedämme, Lüütsepp sanoo.

Pudotuspeleihin on päästävä

Oliver Lüütseppin mukaan Akaa-Volleyn pelaamiseen tulee hänen kaudellaan varmasti muutoksia, jotka yleisökin huomaa.

– Jokaisella valmentajalla on oma systeemi, eikä ole oikeaa tai väärää. En voi tulla Akaaseen ja alkaa pelata kuten Zenit Kazan. Pelityyli ja systeemi riippuu pelaajista, ja niin taktinen puoli kuin pelityylikin muodostuvat syksyn aikana.

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa pelasi viime vuonna yksitoista joukkuetta, ja Akaa-Volley sijoittui kymmenenneksi. Taakse jäänyt mutta Akaan tavoin liigakarsinnat voittanut Rantaperkiön Isku on sittemmin luopunut liigapaikasta, ja kaksi ylempänä ollutta savolaisjoukkuetta on yhdistynyt.

Yhdeksästä joukkueesta kahdeksan pääsee pudotuspeleihin, ja sekä seuran että Oliver Lüütseppin tavoite on olla tuossa joukossa.

– Sen vähempään emme missään nimessä halua tyytyä. Omat intohimoni ovat suuret, ja minä uskallan unelmoida myös enemmästä, mutta en halua puhua niistä unelmista ääneen. Niiden saavuttamiseksi meidän on tehtävä kovasti töitä ja sulauduttava yhteen.

Lüütseppin mukaan kysymys on siitä, lähteekö joukkue voittamaan kaikkia pelejä hullunrohkeasti vai ottaako se tosiasiat tosiasioina.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta voimme hyödyntää mahdollisuudet pelien voittamiseksi. Kauden avausmatsissakin meidän täytyy pelata hyvää lentopalloa ja tehdä parhaamme, ei takoa rintaa ja huutaa, että hoitelemme VaLePan.

Akaan liigakausi alkaa tosiaankin keskiviikkona 26. syyskuuta kotiottelulla viime kauden mestaria VaLePaa vastaan. Lüütseppin mukaan kaikki on siinäkin pelissä mahdollista.

– Meillä ei ole avauspelissä ennakkosuosikin paineita, mutta me lähdemme voittamaan jokaista peliä. Aina on mahdollista, että meillä on tosi hyvä päivä ja heillä tosi huono.

Pidempikin yhteistyö on mahdollista

Oliver Lüütseppin mukaan sopimus Akaa-Volleyn kanssa on symbolisesti mallia 1+1. Tähän olivat molemmat osapuolet tyytyväisiä, eli pidempikin yhteistyö on mahdollista.

– Olen tottunut myös Tartossa vuoden sopimuksiin, mutta jatkossa haluaisin ehkä myös pidempiä sopimuksia. Silloin asioita voisi miettiä pidemmälle, vaikka samalla täytyy muistaa, että työt voivat loppua milloin vain. Ensimmäinen vuosi Akaassa auttaa minua ymmärtämään, mitä teemme ja missä olen.

Lüütsepp muuttaa Akaaseen elokuun alussa ja asuu täällä ainakin seuraavat kahdeksan kuukautta.

– Välillä pitää tietysti käydä Tartossa, koska puolisoni jää tänne. Päätimme, että hänen on parempi jäädä, sillä hän on opettajana koulussa ja valmentaa myös nuoria tyttöjä.

Vapaa-ajallaan Oliver Lüütsepp pelaa golfia ja talvella hiihtää.

– Silloin, kun lopetin pelaamisen ja aloitin valmentajana, hiihdin aika paljonkin, mutta nyt se on terveysliikuntaa. Välillä myös juoksen tai käyn kuntosalilla.

Lentopalloa Lüütsepp saattaa joskus huvikseen mätkiä tai pelata esimerkiksi beach-volleytä sukulaisten kanssa.

– Valmentaminen täyttää urheilutarpeeni.