Valtuusto sanoi sanansa

Jos joku kaupungissa epäilee, että Akaan valtuusto ei ole tehtäviensä tasalla, on väärässä. Tämän viikon keskiviikon kokouksessa vallitsi sellainen tekemisen ja jopa uuden tavoittelemisen meininki, että nyt on lupa odottaa saavutuksiakin. Puheenvuorot oli valmisteltu huolella ja kotiläksyt oli luettu. Salissa aisti, että valtuutetut tietävät mitä tekevät, kun he päättävät kaupungin talouden tasapainottamisesta. Tällaista on kunnallispolitiikka parhaimmillaan; lujaa keskustelua, väitteitä ja vastaväitteitä – huumoriakin – mutta ennen kaikkea oikeudenmukaisen ratkaisun etsimistä hyvässä hengessä.

Valtuutetut itse näyttivät aika ajoin vähättelevän rooliaan ja tietojaan, jopa päätöksentekokykyään. Turhaan! Kyllä puheenvuorossa saa haparoida, kysyä ja kyseenalaistaa, näyttää jopa tietämättömyytensä tai tietotaitonsa. Valtuutetulla on oikeus kysyä tyhmiäkin kysymyksiä, koska hänet on asialle laittanut äänestäjä. Valtuutettu on äänestäjän – kuntalaisen – edustaja päätöksenteossa.

Keskiviikon valtuustossa myös äänestettiin useasta asiasta. Äänestäminen on olennainen osa demokraattista päätöksentekoa, eikä keskiviikkona äänestetty yhtään turhaa kertaa. Ja vaikka valtuutetun oma kanta ei aina voittanutkaan, äänestyksen tuloksella ilmaistiin mielipide, vakaumuskin, ja se jää historiaan. Ja politiikalla taas on omat lainalaisuutensa Winston Churchillin sanoin: jos sinulla on vihamiehiä, tiedät puolustaneesi jotain jossain vaiheessa elämääsi.

Akaan valtuusto hyväksyi lähes neljän miljoonan euron kaupungin tasapainottamisohjelman. Ohjelman tekoon ovat osallistuneet niin luottamushenkilöt kuin kaupungin työntekijätkin. Ohjelma on linjassa kaupungin strategian kanssa. Nyt on annettu voimakkaita tahdonilmaisuja Akaan kaupungin tulevaisuuden varmistamiseksi. Akaa vain ei ole haasteineen yksin. Jo 25. syyskuuta valtuusto kokoontuu keskustelemaan kaupungin linjauksista alueen kuntarakenteeseen sekä sosiaali- ja terveystoimien rakenteeseen.

Jälleen kerran Akaassa ollaan tilanteessa, että on ainakin keskusteltava mahdollisista kuntaliitoksista ja toimintojen uudelleen organisoimisesta naapurikuntien kesken. Ja juuri keskiviikon valtuustossa näki, miten hirvittävän vaikeita asioita kuntaliitokset tosiaisassa ovat. Akaan valtuutetut tietävät, että kaupungissa on edelleen jäljellä kolmen kunnan toimintarakenne, eikä sitä kaupungin talous kestä. Tasapainottamisohjelma ja syksyllä valmistuva kaupungin palvelurakenneselvitys ovat juuri sellaisia tavallaan ikäviä ja paljon työtä vaativia asiakirjoja, joilla hyvin toimivan kaupungin edellytyksiä luodaan. Rakenteita on oikaistava ja se sattuu.

Koko maan taloudessa ollaan vielä tilanteessa, että koko hyvinvointivaltiota suoristetaan uusille urille. Kaikkeen nykyiseen ei ole enää varaa. Tämän – ja hyvä niin – on maan hallitus ja talousviisaat saaneet sittenkin aika hyvin kansalaisille perille.

Akaan tilanne on valtuuston käsissä. Kovin moneen tasapainottamisohjelmaan valtuusto ei enää mieli tarttua. Siksi strategia ja sitä tukevat muut ohjelmat otetaan tosissaan. Enemmistö haluaa kaupungin kasvuun ja enemmistö on demokratian pienin yhteinen nimittäjä.