Akaan kouluissa ja päiväkodeissa on syöty tämän viikon ajan hunajaista ruokaa, vaikka Akaan kaupunkimehiläisten hunajaa ei keskuskeittiöille vielä saatukaan. Aloite Hunajaviikon toteuttamiseen Akaan keittiöissä lähti ruokapalveluesimies Eira Koskiselta, ja tämän viikon ruokalistasta syntyi Arvo Ylpön koulun keittiöesimies Heli Inkisen ideoiden pohjalta.
Maanantaina maksalaatikon lisäkkeenä tarjoiltiin hunajalla makeutettua puolukkasurvosta, tiistaina mannapuuroa ryyditti hunajamansikkakeitto ja keskiviikon broilerikastikkeen joukkoon pursotettiin juoksevaa hunajaa.
– Käytämme täällä siis maustamatonta broileria, emmekä mitään valmiiksi hunajamarinoitua. Makeutta kastikkeisiin haetaan usein esimerkiksi ananaksesta, mutta ei hunajakaan huono vaihtoehto ole, Heli Inkinen kertoo.
Torstaina hernekeiton lisänä tarjottavia hunajakaurasämpylöitä on leivottu jo alkuviikosta pakkaseen, mutta eniten vaikeutta tuotti perjantain ruokalistalla oleva jauhelihaspagetti.
– Siihen oli vaikea keksiä hunajaista vaihtoehtoa, mutta ratkaisimme sen niin, että lisäsimme vihersalaattiin hunajamelonia, jota on viikon mittaan tarjottu tuorepalana myös päiväkodeissa.
Arvo Ylpön koulun keittiöllä valmistui keskiviikkoaamuna kahdeksan aikaan kaksi padallista broilerkastiketta, johon keittäjä Jatta Mäkynen sai lisätä juoksevaa, kotimaista hunajaa oman ja keittiöesimiehen maun mukaan. Yhteen 95-litraiseen pataan lisättiin ensin yksi purkillinen hunajaa, ja maistamisen jälkeen joukkoon lisättiin vielä toinenkin tuubillinen.
Heli Inkisen mukaan koulun oppilaat lukevat ruokalistoja aina hyvin tarkkaan, joten myös hunajaviikon lista mehiläislogoineen on pantu merkille.
Arvo Ylpön koululla ruokailee koulun henkilökunta mukaan lukien 430 ihmistä, ja kaikkiaan lounasannoksia valmistuu päivittäin 1350. Lounasruuan lisäksi keittiöltä kuljetetaan myös noin 500 välipala-annosta ympäröiville kouluille ja päiväkodeille.
Kommentointi on suljettu.