Tuoksut tuovat joskus elävästi mieleen muistoja menneisyydestä. Niiden myötä voi aistia hennon hetken verran jonkin menneen tunteen tai tilanteen. Puusaunan tai takkatulen lämpö saattaa herättää mielikuvia ajoista, jolloin asuttiin maaseudulla vaatimattomissa oloissa. Eli huonosti vetävän kakluunin pesässä kituliaasti syttyvien puiden ja vielä viileässä huoneessa tuntuvan savun hajut. Ja tuoksumuisto se on talvisen ulkohuussinkin mieto haju, silloin pakkanen ja kenkien alla nariseva lumikin pimeällä huussipolulla tähtitaivaan alla tuoksui jotenkin jouluiselta.
Näin syksyisin saattaa metsälenkillä tuntea metsätöistä kotiutuneen isän sarkatakin raikkaan häivähdyksen, tai äidin keittiön lämpimästä tulvivan omenasoseen kotoisen kanelisen makeuden.
Tämän aasinsillan kautta päästään oman kyökin tuoksuihin. Ei täällä ulkohuussi käryä, eikä tuoksu isän sarkatakki, mutta näin syksyllä kyllä satokauden herkut ja niihin sopivat mausteet.
Arjen ruokailu pyörii usein samojen ruokien joskus kyllästyttäviäkin ratoja. Taannoin ihmettelin, miksei tule tehtyä pataruokaa, joka joskus maittoi useamminkin meidän ruokapöydässä. Punajuurilla höystettyä pataa sopii tehdä kerralla isompikin määrä, on se niin hyvää. Meillä ruoka maistui isännälle ilman smetanaa ja itselle smetanan kera, molempi parempi.
Punainen lihapata
Noin 1 kg karjalanpaistilihaa
Noin 500 g punajuuria
2-3 sipulia
vettä
Noin 1 rkl suolaa
muutama laakerinlehti ja maustepippuri
lihaliemikuutio
2 prk smetanaa/ranskankermaa/ruokakermaa
2-3 maustekurkkua
(kapriksia)
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita huoneenlämpöiset lihapalat uunivuokaan ja paahda noin vartin verran kuumassa uunissa välillä käännellen. Pudota uunin lämpö 175 asteeseen. Lisää lihojen joukkoon mausteet, kaada päälle vettä sen verran että kaikki ainekset peittyvät ja hauduttele puolisen tuntia. Lisää kuoritut, lohkotut punajuuret ja sipulit pataan. Anna padan hautua kypsäksi, noin parisen tuntia. Lisää joukkoon smetana, kurkkukuutiot ja kaprikset. Saosta tarvittaessa Maizena-pikasuurusteella. Kuumenna. Tarkista maku. Tarjoa lihapata keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.
Vinkki: keitä muusiin perunoiden lisänä palsternakkaa tai sipulia.
Toisentyylinen pata tulee, kun jätät maitotuotteen, kurkun ja kapriksen pois ja lisäät esimerkiksi kuivattua rosmariinia.
Arkinen nopea punainen pata syntyy helposti jauhelihasta, säilykepunajuurisuikaleista ja säilykekurkkukuutioista. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla, lisää loput ainekset ja kuumenna. Tästä saa helposti myös uuniruuan, kun laitat jauhelihaseoksen kerroksittain vuokaan perunaviipaleiden tai -suikaleiden kanssa, tarvittaessa päälle ruokakermaa tai vettä. On hyvää ja riittoisaa.
Itseltäni niin ikään unholaan on jäänyt tämä ylösalaskakkunakin tunnettu mehevä leivonnainen, joka tässä saa syksyistä makeutta omenasta ja kirpeyttä puolukoista.
Syksyinen keikauskakku
Vuokaan:
60 g voita pieninä nokareina
1,5 dl fariinisokeria
4–5 keskikokoista omenaa lohkoina
reilu 200 g puolukoita/herukoita/karviaisia/raparperia
Taikina:
150 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl pomeranssinkuorijauhetta tai inkiväärijauhetta
1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
1-2 dl omena- tai päärynämehua
Leikkaa tasapohjaiseen pyöreään vuokaan pohjalle leivinpaperi. Paperi pysyy hyvin paikoillaan kun pirskotat vuoan pohjalle ensin vettä. Voitele vuoan reunat. Laita vuokaan marjat, sokeri, voi ja omenalohkot. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vuorotellen maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40–50 minuuttia. Kumoa kakku jäähtyneenä ja irrota leivinpaperi varovasti. Kostuta kakku omenamehulla.
Anne Suomalainen