Säterien pihassa korostuvat tiimityöskentely ja käsin tekemisen ilo

Reino Säteri on tehnyt käsisahalla pieniä tupia koristamaan hänen ja Annelin takapihaa. Vielä ennen vuotta 2015 tässäkin kohdassa oli samanlaista metsää, kuin takana näkyvällä tontilla.

Anneli ja Reino Säteri ovat pistäneet hihat heilumaan pihassaan. He ovat asuneet talossaan Viialassa Jumusen rannan läheisyydessä vasta puolitoista vuotta, mutta ulkopuolisen silmin puutarha näyttää jo täysin valmiilta. Pariskunta nauraakin, että sähköurakoitsija oli aikoinaan ajanut heidän talonsa ohi, koska oli ajatellut, että kohdetalon piha ei voi olla niin valmiin näköinen, kuin se oli. Pihaan oli jo ennen talon valmistumista istutettu noin 50 tuijaa.

Eläkkeellä olevalle Reinolle pihassa puuhaileminen on hyötyliikuntaa ja hyvä harrastus. Vaimo on mukana aina, kun varhaiskasvatusjohtajan työltään ehtii.

– Me halutaan olla esikuvana, että kaikkea on mahdollista saada nopeastikin aikaiseksi, ja se ei ole rahasta kiinni, Reino kertoo.

Ylimääräisistä puulaudoista on syntynyt Reino Säterin käsissä pieni kirkko. Taustalla Jumusen rantaa.

Hän on käyttänyt hyödyksi kaikki talolta ylimääräiseksi jääneet puunpalat, ja rakentanut niistä muun muassa pieniä taloja heidän kotinsa takapihalle. Yhteen niistä on käytetty mallina Annelin lapsuuden kotitaloa, joka sijaitsee Kauhavalla.

Rahaa on säästynyt myös itse tekemällä, eikä puutarhatöiden tunteja ole koskaan laskettu. Reino nostaakin itse tekemisen pääteemaksi heidän puutarhassaan.

– Mun mielestä tämä on tällainen hullunkurinen puutarha. Se ei ole mistään oppikirjasta, Anneli kuvailee pariskunnan aikaansaannoksia.

Reino on samoilla linjoilla, sillä hänestä kokeilunhalu kuvailee heitä puutarhaharrastajina. Mitään ei ole suunniteltu turhan tarkasti, vaan pariskunta tekee mitä haluaa. Joskus hetken mielijohteestakin.

Yhden tavoitteen pariskunta kuitenkin asetti heti aluksi: nurmikkoa laitetaan puutarhaan mahdollisimman vähän, että kotoa voi lähteä lomallekin. Samasta syystä rinteisiin on laitettu kaarnaa, etteivät rikkaruohot pääse juhlimaan puutarhassa.

Yli 200 kuormaa

Omalta terassilta on mukava katsella iltaisin auringonlaskua Jumusen selälle. Rinnettä ei tarvitse paljon hoitaa, sillä se on peitetty hauskoilla kivistä ja kaarnasta tehdyillä asetelmilla.

Säterit valitsivat talonsa tontin sen rantasijainnin vuoksi. Vielä pari vuotta sitten se oli täysin ryteikköä. Samanlaista, kuin rakentamattomilla naapuritonteilla on nyt.

Säterit kehuvat Mika Korpelan Toijalan Kone & Kuljetusta, joka muokkasi rivakasti heille hyvän pohjan. Maata ja kiviä on tuotu tontille yli 200 kuormaa. Kun lähtökohta oli puutarhalle valmiina, siihen oli helppo alkaa toteuttaa omia visioitaan.

– Näin jälkikäteen ajateltuna, niin olihan se sulaa hulluutta lähteä tähän rakentamaan, mutta tässä oli meidän unelmatontti, Anneli miettii.

Säterit ovat käyttäneet ainoastaan paikallisten yrittäjien palveluita: talo on ostettu Helmitalolta ja ensimmäiset tuijat ja ruusut Palkinpään Puutarha Pisteeltä. Paljon kasveja on valittu oman mielen mukaan, mutta punaiset ruusut Säterit ostivat puutarhuri Kati Korpelan ehdotuksesta. Ne ovat Säterien mielestä myös puutarhan kauneimmat kukat.

Lisäksi kasveja on saatu ystäviltä, ja Anneli onkin tehnyt etupihalle yhden penkin, jota hän kutsuu ystävyyden puutarhaksi. Siihen on istutettu ystäviltä saadut kuunliljat, maksaruohot ynnä muut kasvit.

Ystävyyden puutarhaan, joka ympäröi isoa tuolia, on saatu kasvit ystäviltä. Puutarhanlaitossa ei ole laskettu omia työtunteja.

– Nyt olen saanut viideltä kaverilta kasveja. Meillä on myös rinnepaikka odottamassa tätä tarkoitusta varten. Ystävyyden puutarha jatkuu siellä, Anneli kertoo.

Tätä naapurin tonttia lähellä olevaa rinnettä Säterit alkavat muokata, kunhan naapurissa saadaan kaivinkonetyöt valmiiksi. Reino odottaa malttamattomana, että pääsee rinteen kimppuun, ja saa istuttaa siihen muutaman omenapuun. Säterit odottavat myös mukavan pienen kyläyhteisönsä kasvamista uusilla naapureilla.

Käsisahailua ja maalausta

Säterit ovat tyytyväisiä puutarhaansa, mutta kokevat, että se on vasta ”ensimmäinen kattaus” ja ”hyvä pohja” tuleville lisäyksille. He ajattelevat, että suunnittelu alkaa vasta nyt. Anneli kertoo, että hänen toiveenaan on näyttävä puutarha, ja sen aikaansaamiseksi he voisivat ostaa ammattisuunnittelijan palveluja.

Puutarhan parissa harrastaminen tuskin tulee kuitenkaan loppumaan siihen. Reinon tärkein väline käsisaha tullee pysymään jatkossakin miehen käsissä, ja Anneli paljastaa lempihommakseen maalaamisen. Kahdestaan on hyvä tehdä töitä.

Reino ja Anneli Säteri ovat parivaljakko, jonka ajatukset menevät yksiin. Puutarhanlaitossa ei välttämättä tarvitse edes keskustella. Paikallisia yrityksiä on tuettu ostamalla talo Helmitalolta, pihamaan muokkaus Toijalan Kone & Kuljetukselta ja osa kasveista on Palkinpään Puutarha Pisteeltä.

– Meillä menee ajatukset hyvin yksiin, se on helppoa. Anneli on mun paras työntekijä, Reino kiusoittelee vaimoaan.

Yhdessä he ovat tehneet jopa talonsa terassin kaiteet. Reino selittää omaa käsillä tekemisen haluaan sillä, että se on mukavaa vastapainoa menneelle työelämälle. Yhdessä kodin pihaan on rakennettu myös jopa seitsemän kahvittelupaikkaa. Numero seitsemän onkin Sätereille tärkeä. Se on heidän talonsa numero, ja ehkä talonnumerolla oli vaikutusta jopa tontin hankintaankin.

– Kun tontti tuli myyntiin, niin ei sitä pitkään mietitty, kun ostopäätös tehtiin.

Selvää on, että aiemmin parinkin vuoden välein paikasta toiseen muuttanut pariskunta aikoo nyt pysyä paikoillaan.

 

Ihan pihalla -sarjassa esitellään akaalaisia pihoja ja puutarhoja. Ilmianna oma tai naapurisi piha osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi

 

Näyttävä sisäänkäynti on saatu aikaiseksi laatoilla, ruukuilla ja säleiköillä.
Etupihan ruukuissa kukkii erivärisiä kesäkukkia.

 

Reino Säteri on tehnyt käsisahalla pieniä tupia koristamaan hänen ja Annelin takapihaa. Vielä ennen vuotta 2015 tässäkin kohdassa oli samanlaista metsää, kuin takana näkyvällä tontilla.
Tämä maisema on yksi syy miksi Säterit halusivat paikalle talonsa rakentaa.
Kuva: Reino Säteri