Pitkän päivän ilta

Akaan kaupunginjohtajan Aki Viitasaaren irtisanomista tai siirtämistä toisiin tehtäviin pohtivan tilapäisen valiokunnan lausunto ja kaupunginjohtaja Viitasaaren antama lausunto liitteineen ovat julkisuudessa ja valtuuston päätöstä vaille. Pitkä päivä on illassa. Joku voisi sanoa myös, että yön jälkeen sarastaa aamu.

Valiokunnan lausunto ei ole paras mahdollinen. Siinä käydään läpi Viitasaaren ja kaupungin luottamushenkilöjohdon yhdessä käymiä kehityskeskusteluja. Ihmeellistä on, että näitä keskusteluja ei ole dokumentoitu luotettavasti. Nyt muistellaankin. Ja tähän Viitasaari vastineessaan iskee, oikeutetusti ja perusteellisesti. Sana on sanaa vastaan ja on Akaan valtuuston asia päättää, kumman sana painaa enemmän. Keskiviikkona 31. toukokuuta kokoontuva valtuusto on järkälemäisen päätöksen edessä.

On silti perin outoa väittää, että Akaan valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) muistaisivat väärin tai valehtelisivat. Pikemminkin on harvinaista, että näin keskeisessä asemassa olevat luottamushenkilöt astuvat suureen julkisuuteen kertomaan, että eivät luota kaupunginjohtajaan. Yleensä tällaisia asioita käsitellään julkisuudelta piilossa. Kamelin selkä on nyt kerta kaikkiaan katkennut.

Valiokunnan lausunnon parasta antia ovat Aki Viitasaaren johtamistapaa arvioivat kohdat. Ne perustuvat haastatteluihin ja valiokunnan pyytämiin lausuntoihin. Aki Viitasaari ei kommentoi näitä asioita vastineessaan mitenkään.

Akaan kaupungin toimintaa seuraavat tietävät, että johtamisongelmia on. Ne näyttäytyvät ulkopuolisille pelokkaina alaisina, jotka välttelevät asiasta puhumista. Ongelmat alkoivat pulpahdella monella tavalla julkisuuteen kokeneiden virkamiesten, apulaiskaupunginjohtaja Heikki Partasen ja henkilöstöpäällikkö Eero Lehtosen jäädessä eläkkeelle. Kaupunkia jäi johtamaan yksinäinen mies.

Alaisten ja Aki Viitasaaren kanssa työskennelleiden luottamushenkilöiden kertomukset ovat karmeaa luettavaa. Viitasaari aliarvioi sekä alaistensa että luottamushenkilöiden työtä. Hän on tyly esimies, joka johtaa pelottelemalla. Vastineessaan Viitasaari haluaa, että koko johtoryhmää kuullaan. Onko tosiaan niin, että kaupunginjohtaja haluaa kuulla muun muassa hallintopäällikkö Riina Kivistön suusta totuuden. Voi hyvin olla myös niin, että johtoryhmän jäsenet eivät kerta kaikkiaan uskalla puhua suutaan puhtaaksi.

Aki Viitasaaren asiamies John-Henrik Spåre apiroi omana kantanaan, että Viitasaaren asemasta pitäisi päättää vasta 1. kesäkuuta työnsä aloittava uusi valtuusto. Nyt hätäillään ja toimitaan tarkoitushakuisesti. Kysymys kuuluu, kuinka tilanne muuttuisi? Uudessakin valtuustossa on suuri joukko valtuutettuja, jotka eivät enää luota Viitasaareen. Istuvan valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen sanoi Akaan Seudun haastattelussa aivan oikein todetessaan, että luottamus ei palaa valtuuston päätöksellä.

Elämme oudon miehen kanssa. Aki Viitasaaren toiminta esimerkiksi paikkakunnan yrittäjäyhdistyksiä ja muita elinkeinoelämän toimijoita kohtaan on ollut vähintään kummallista ellei jopa loukkaavaa. Tampereen Kauppakamarin toiminnan kyseenalaistaminen osoittaa ammattitaidottomuutta tilanteessa, jossa kunnat huutavat elinvoiman perään.

Kaupunginjohtaja Viitasaaren edeltäjät ovat olleet persoonallisia ja aikaan saavia johtajia. Kukaan ei ole asettanut heidän johtajuuttaan kyseenalaiseksi, olkoonkin, että persoonat ovat joskus kolisseetkin. Aki Viitasaaresta ikäviä luemme julkisia lausuntoja lopun ikäämme.