Sontulan koulun 1.–2.-luokkalaiset pääsivät tutustumaan lähiluontoon ja erityisesti veteen Vanajavesikeskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Vesijärvisäätiön Yhteisillä aalloilla –hankkeen retkipäivässä maanantaina 15. toukokuuta. Retkipäivälle pääsivät myös Viialan Rasin koulun ykkösluokkalaiset toukokuun alussa. Sontulan koulun retkipäivä oli koko hankkeen viimeinen laatuaan, sillä vuonna 2015 alkanut hanke päättyy tämän vuoden elokuussa.
Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontion mukaan retkipäivien tarkoituksena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja tehdä lähivedet tutuiksi, vaikkei akaalaislasten luontotuntemuksessa olekaan huomauttamista.
– Ei Sontulan ja Rasin kaltaisten pikkukoulujen oppilailla ole luontosuhde juurikaan heikentynyt, sillä täällä on niin hienot puitteet suoraan ympärillä ja opettajat tekevät paljon retkiä oppilaiden kanssa. Isoissa kaupunkikouluissa voi tilanne olla toinen, Kontio pohtii.
Mikroskooppi paljastaa ihmeitä
Retkipäivä koostui kolmesta osiosta, jotka tarjosivat oppilaille monipuolisen tekemisen ja oppimisen kokonaisuuden. Aloitusosiossa muusikko Petri Keinonen ja tanssija Kati Kotilainen tutustuttivat oppilaat veden olomuotoihin musiikin, tanssin ja leikin keinoin. Heidi Kontion ja Mika Soramäen ohjaamalla maasto-osuudella tunnistettiin katiskasta löytyneitä kaloja, otettiin vesinäytteitä planktonhaaveilla ja kerättiin luonnonmateriaaleja mikroskoopilla ihmeteltäviksi.
Myös oppilaiden keräämät vesinäytteet tutkittiin mikroskoopilla, mikä osoittautui oppilaille hyvin jännittäväksi ja mielenkiintoiseksi.
– Pienimmät eläimet näyttävät paljaalla silmällä vain pienikokoisilta ja läpinäkyviltä hahmoilta, mutta mikroskoopilla ne näyttävät ihan vesiemme pikkuhirviöiltä. Osalla on vain yksi silmä ja joillakin suuret raajat, joilla kauhoa näytepurkissa, Kontio kuvailee.
Luonnonmateriaaleista eniten ihastuttivat muun muassa pajunkissat sekä sienten ja kaarnan palaset.
Yhdessäkin vesitipassa on paljon elämää
Mikroskopoinnin yhteydessä oppilaat saivat vielä lyhyen oppitunnin järven ravintoketjusta ja veden saastumisen vaikutuksista. Akaan retkipäivien vesistöjen nykytilaa Kontio arvioi suhteellisen hyväksi, vaikka parannettavaa löytyy aina.
– Sekä Jalantijärvi että Tarpianjoki ovat ekologiselta luokitukseltaan tyydyttäviä, joiden vedenlaatuun vaikuttavat alueen luontaisesti savipitoinen maaperä ja maatalousvaltaiset valuma-alueet. Jalannin kalasto koostuu rehevän järven lajeista, ja tänään katiskasta löytyikin ahven, särkiä, kiiski ja pasuri.
Päivän päätyttyä oppilaat lähtivät kotiin tietoisina siitä, että jo yhdessä vesitipassa on paljon elämää ja että omat lähivedet ovat suojelemisen arvoisia.