Juhannus on tullut

Juhannukseen on aina kiire. On ostettava uusia perunoita, mielellään siikliä. On ajateltava ruoka moneksi päiväksi, joskus vielä niin, että ei ole jääkaappia tai muuta kylmää tilaa. On muistettava juomatkin, ja lasten karamellit.

On keskikesä ja edessä pitkä valoisan yön saunaretki. Porukka istuu ja pui niitä samoja asioita vuodesta toiseen, naiset omiaan ja miehet omiaan. Välillä läiskäistään vastalla ja käydään uimassa. Kumma kyllä maailma tulee puidessa jotenkin valmiimmaksi. Saa ainakin sanoa ja olla mieltä. Olisi mieletöntä jättää tällainen mahdollisuus käyttämättä.

Saunassa suomalainen on sosiaalisimmillaan ja mitä mainioin kaveri. Hän tulee liki ja hänellä on asiaa. Hänellä on mielipide joka asiaan ja hän kertoo mielipiteensä auliisti lupaa kysymättä. Sauna herkistää suomalaisen. Puheet jurottavasta pohjoisen kansasta ovat ulkomaalaisten keksintöä.

Juhannuspäivä on Suomen lipun juhlapäivä. Lippumme on niitä harvoja symboleita, jonka taakse eripurainen kansa nurkumatta asettuu. Vai onko tämä kansa sittenkään niin eripurainen, korkeintaan eri mieltä ja peruttamattomasti herroja vastaan.

Juhannuksesta alkaa loma. Suomi pysähtyy kesäaikaan, vaikka kello on tikittänyt kesäaikaa jo kotvan. Monelle kesäaika on outotilanne, ihan pakosta on oltava töistä pois ja vieläpä perheen kanssa. Sitten on heitä, joilla ei ole mitään tekemistä. Kansa on jakaantumassa vaarallisesti kahtia, menestyjiin ja menettäjiin.

Juhannuksena on tapana tehdä taikoja. Siinä on taikaa kerrakseen, kun raavas mies saunassa partansa ajaa. Mutta jos tekee mieli kerätä kasveja tyynyn alle tai kieriskellä heinikossa, on se toki luvallista. Fesarikansa kieriskelee myös heinikossa, ja toivottavasti ei sada.

Kaik hiljenee mun ympärilläin, aika pysähtyy. Saa ajatuksen tilaa olla vapaa, mun mielein raunoittuu.

Kuikka huutaa, merkki alkukansa, mun puolellain on maailma hiljaisuuden.

Ei laske päivä, on aurinkokin poissa vain hetken.

Saan olla yksin, mut yksin jää, on tahtoin toinen:

rauhan tahto mi nousee tunteesta tään kansan.

Joel Lehtonen

Akaan Seutu toivottaa lukijoilleen rauhallista juhannusta.