Pois heikoilta jäiltä!

Kautta aikojen on joka vuosi kuulunut niin lapsista kuin aikuisista, jotka menevät heikoille jäille. Jotta saataisiin pikku hiljaa kitkettyä tämä heikkoihin jäihin putoaminen, olisi hyvä, jos vesistöjen lähellä asuvat pitäisivät niitä silmällä ja opettelisivat myös mitä tehdä, jos joku putoaa jäihin. Vanhemmat kertoisivat lapsilleen suoraan mitä todella voi tapahtua, jos sinne putoaa. Näin saataisiin hiukan itsesuojeluvaistoa lasten mieliin.

Aikuiset ovat taas hiukan vaikeampi tapaus, sillä en tiedä, minkä vuoksi he menevät sinne. Onko se pelkkää tyhmyyttä, ajattelemattomuutta vai hiukan mahtailua? Olisi hyvä, jos aikuiset eivät menisi heikoille jäille ollenkaan. Näin he näyttäisivät esimerkkiä lapsille.

Jotkut saattavat ajatella, että kyllä se jää kestää kun on pakkastakin. Mutta kannattaa kumminkin pelata varman päälle.

Jäihin hukkumista ehkäisee tietysti se, kun partiossa ja palokunnassa opetetaan, mitä tehdä kun on joutunut heikoille jäille. Lasten ja aikuistenkin on hyvä oppia tämä taito. Jää ehkä kestää järven rannassa mutta ei keskellä, jossa on enemmän virtausta.  Joissa ja koskissa ei usein ole jäätä ollenkaan.

Jos radiossa tai televisiossa kerrotaan jään vahvuudesta ympäri talven, kannattaa pilkkijöiden ja muille jäille menijöiden seurata niitä mutta, jos ei, niin silloin näin pitäisi tehdä.

 

Heidi Nieminen

Viialan yhtenäiskoulu 8B