Satamasta olisi moneksi

Akaan kaupunginkin omistama laivayhtiö Hopealinja vaihtoi toimitusjohtajaa. Uusi toimitusjohtaja Mari Vuorinen sanoo toisaalla tässä lehdessä, että omistajalla on oikeus saada katetta omistukselleen. Mitä Akaa tai akaalaiset haluavat, ei ole tiedossa. Laiva poikkeaa Toijalan satamassa aivan liian harvoin, vaikka laituri uusittiinkin.

Varmaa kuitenkin on, että päättäväisestä Mari Vuorisesta kuullaan vielä.

Satama-alue mielletään Akaassa takapihaksi ja sellaiselta se näyttääkin. Nukkavierut rakennukset ja villiintynyt ympäristö eivät houkuttele alueelle ketään. Kesäisin tehdään vain välttämättömin ja sekin huolimattomasti.

Kekkä-saaren vuokrannut Toijalan Moottorivenekerho on saanut saaressa ihmeitä aikaan. Rakennukset ja laiturit ovat kunnossa, maisema hoidettu.

Toijalan Näyttämö on vuokrannut satamasta vanhan asemarakennuksen ja sirä ympäröivän alueen. Näyttämö kohentaa asemasta pikkuhiljaa näyttämötoiminnalle keitaan. Asialla on kiire, koska rakennukset lahoavat käsiin. Osa varastorakennuksista pitää purkaakin.

Akaan kaupunki hallinnoi uimarantaa ja pittoreskia saunaa. Tulevana kesänä voisi saunan ohi kulkevan tien lanata kunnolla. Myös kioskin eteen voisi Työpaja Horisontti tehdä joutessaan uudet kalusteet. Joku talkooporukka saisi maalata rakennuksenkin.

Helpiön huvila lähtee Kangassaaren niemestä pala kerrallaan. Se on menetys, mutta rakennuksen uusi elämä kartanon mailla on huomattavasti uljaampi kuin huvilan vuosikymmeniä jatkunut alennustila. Kaupunki ei nähnyt kruununjalokivelleen mitään käyttöä.

Hopealinja kaipaa Toijalan satamaan kumppania. Akaan kaupungista siihen ei ole, eihän kaupungilla ole kiinnostusta minkäänlaisiin matkailuprojekteihin, eikä edes lautakuntaa tai viranhaltijaa asiaa pohtimaan. Olisiko kumppaniksi kaupungissa toimivat yrittäjäyhdistykset, yrittäjät, moottorivenekerho tai näyttämö?

Oikein toimien satamaan saataisiin kesäravintolakin, jonne moottoritieltä tai Vanajavedeltä tahtoo joku poiketakin. Menestymisen pelko taitaa tällä hetkellä estää sataman avoimen kehittämisen. Suunnitelma toisensa jälkeen on mapitettu kauniisti hyllyyn.