Ei hallituksen esitykselle päivähoidosta

Varhaiskasvatus ei korvaa kotikasvatusta. Laadukas varhaiskasvatus antaa kuitenkin tutkitusti lapselle hyvät valmiudet kasvaa ja menestyä koulussa.

Akaan kaupunginhallitus on päättänyt talousarvioesityksessään, että Sipilän hallituksen esitykset päivähoidosta, subjektiivisen päivähoidon rajaaminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen, huomioidaan täysimääräisesti. Ryhmäkoko kasvaa 24 lapseen ja hoitopäivien määrä puolittuu, jos toinen vanhemmista on kotona.

En usko, että ryhmäkokojen suurentaminen tai hoitopäivien rajaaminen tuo niitä säästöjä, joita tavoitellaan. Luulenpa, että käy juuri päinvastoin. Muun muassa byrokratia ja poissaolot lisääntyvät.

MLL:n mukaan ryhmien suurentaminen voi jatkossa aiheuttaa sellaisia ongelmia, jotka lisäävät erityisen tuen tarvetta perusopetuksessa. Lasten yksilöllinen kohtaaminen, kielellisten ja sosiaalisten taitojen kehittyminen vaikeutuu.

Suuri ryhmä lisää lasten sairastelua, millä on välillinen vaikutus myös vanhempien ja henkilökunnan sairauspoissaoloihin. Kasvavat ryhmäkoot osuvat pahiten juuri niihin lapsiin, jotka ovat heikoimmassa asemassa.

Maan hallitus on jo päättänyt asetuksella ryhmäkokojen kasvattamisesta ensi elokuun alusta.

OECD ja monet taloustieteilijät pitävät varhaiskasvatusta erinomaisena sijoituksena. Laskelmien mukaan varhaiskasvatukseen sijoitettu yksi euro tuottaa seitsemän euron hyödyn yhteiskunnalle. Euroopan komissio pitää investointia varhaiskasvatukseen yhtenä parhaista tavoista vaikuttaa lasten ja koko Euroopan tulevaisuuteen.

Asiantuntijat tyrmäävät päivähoidon rajaamisen lapsen edun vastaisena. Se eriarvoistaa lapsia ja perheitä. Hoitopäivien puolittaminen vie tuen juuri niiltä lapsilta, jotka tarvitsevat sitä eniten. Tutkimusten mukaan päivähoito suojaa lapsia, jos kotona on ongelmia.

Lapsen joutuminen pois tutusta kaveriporukasta vanhemman työttömyyden tai epätyypillisten työsuhteiden takia ei ole oikein ja tuntuu pahalta.

Lapsiasiainvaltuutettu kutsuu Sipilän hallituksen esitystä vaaralliseksi. Uhkana on, että perheissä, joissa voimavarat ovat vähissä ja jaksaminen koetuksella, laajennetun varhaiskasvatusoikeuden hakeminen jää tekemättä.

Joka kymmenes lapsi elää köyhässä perheessä. Näyttää siltä, että lapsen oikeudet varhaiskasvatukseen riippuvat siitä, mihin kuntaan sattuu syntymään. Valkeakoski tyrmäsikin jo niin ryhmäkoon kasvattamisen kuin subjektiivisen päivähoidon rajaamisen.

Kannatan kyseessä olevan kohdan poistamista talousarviosta. Olemmeko taas tekemässä Akaassa ”muka säästöä”?

 

Aarne Kiuru

Valtuutettu (sd)