Ovatko valtuutetut miettineet loppuun saakka?

Kaupungin säästötoimet ovat puhuttaneet niin sosiaalisessa mediassa kuin turuilla ja toreilla. Suuret säästötoimet koskevat myös kouluja ja niiden henkilökuntaa. Monet vanhemmat ovat huolissaan säästötoimien vaikutuksista lapsiin ja lasten tulevaisuuteen.

Koulutuslautakunta on viimeisimmässä kokouksessa päättänyt esittää, että varhaiskasvatusalueet vähennetään neljästä kolmeen,  esi- ja perusopetuksen perusryhmäkokoja kasvatetaan, koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan toiminta-aikaa supistetaan, 6. luokan oppilaat Akaan kaupungin alueella sijoitetaan Toijalan yhtenäiskoululle ja Viialan yhtenäiskoululle.

Kaikki nämä säästöt vaikuttavat lapsiin ja heidän turvallisuuteensa.

Kaupunginhallitus on esittänyt luokkakokojen kasvattamista jo kesäkuussa valtuustolle ja valtuusto on hyväksynyt asian talouden tasapainottamisohjelmassa. Koulutuslautakunnalla on kuitenkin mahdollisuus luopua tästä, jos muita säästökohteita löydetään. Tosin esimerkiksi Viialan yhtenäiskoululla on jo informoitu luokkien yhdistämisistä ensi syksyn alusta lähtien, vaikka valtuusto ei ole viimeistä naulaa arkkuun vielä lyönyt. Vanhempien keskusteluissa on herännyt monia kysymyksiä. Suurimpana huolena on lasten jaksaminen, hyvinvointi ja aiheutuvat ongelmat. Onko huomioitu vaikutuksia lapsiin?

Oppilaiden oppiminen heikkenee hälinän kasvaessa ja yksilöllinen eteneminen heikkenee. Oppimisvaikeuksista kärsivät lapset tarvitsevat enemmän tukiopetusta. Luokat hajotetaan, jolloin lapset saattavat syrjäytyä tuttujen kavereiden joutuessa eri luokalle. Samalla myös tutut opettajat vaihtuvat vieraaseen, millä on suuri merkitys pienen lapsen elämässä. Tämä kaikki lisää psykologisten arvioiden tarvetta, jolloin terveydenhuollon kulut kasvavat. Puhumattakaan pieneen tilaan ängetystä suuresta määrästä lapsia, jolloin sairastuvuus ja flunssaoireilut leviävät helpommin aiheuttaen poissaoloja. Poissaolot taas lisäävät tukiopetuksen tarvetta, jota kaupungin on lain mukaan järjestettävä riittävästi.

Riittääkö luokissa tila suuremmille lapsimäärille? Entä ilma? Remontointitarve ja pienempien kalusteiden hankinta lisää kustannuksia. Näiden asioiden huomioimatta jättäminen johtaa uudelleen Keskustan ja muiden koulujen kaltaisiin ongelmiin.

Onko erityislasten tarpeet huomioitu? Ohjaajia on tällä hetkellä yksi luokkaa kohden. Paljonko tarve kasvaa, jos vanhemmat vaativat lääkärin määräyksellä henkilökohtaisen avustajan?

Onko huomioitu, kuinka pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat vaikuttavat luokkakokoon ja opetuksen järjestävän tahon rahoitukseen? Yhdestä luokasta tulee pieni, muista jättimäisiä – onko tämä tasa-arvoista?

Kerta heitolla luokkien kasvattaminen on suuri prosessi – onko kaikki vaikutukset huomioitu?

Onko tämä vain väliaikainen ratkaisu? Kustannukset kasvavat tulevaisuudessa, vaikka nyt pystyttäisiinkin säästämään jokunen euro. Tällaiset säästötoimenpiteet eivät houkuttele ihmisiä ja aiheuttavat negatiivisen muuttovirran ja ison loven kaupungin tuloihin. Mistä sitten taas säästetään?

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa halutaan supistaa säästöjen toivossa. Onko kuitenkaan huomioitu, miten aikojen lyhentäminen vaikuttaa lapsiin ja heidän turvallisuuteensa? Tätä palvelua käytetään sen vuoksi, että lapsi voi olla turvallisessa ympäristössä vanhempien ollessa töissä. Jos vanhemmat menevät jo aikaisin kuuden tai seitsemän aikaan töihin, kuka huolehtii lapsen kouluun kahdeksaksi hoidon alkaessa? Tai jos vanhemmat pääsevät myöhään töistä, kuka huolehtii, että lapsi pääsee turvallisesti kotiin?

Vanhemmat maksavat palvelusta, jotta tietävät lastensa olevan turvallisessa paikassa aikuisen kanssa. Moni olisi varmasti valmis maksamaan palvelusta hieman enemmän tietääkseen lapsen olevan turvassa eikä yksin vastuussa pärjäämisestään.

Kaikkien kuudesluokkalaisten sijoittamisella isoihin kouluihin pyritään säästämään opettajien palkoissa. Onko kuitenkaan huomioitu, mitä maksaa näiden lasten kuljettaminen kouluille? Saati sitä, että lasten koulupäivät venyvät jo vuotta aikaisemmin pidemmiksi pitkien koulumatkojen vuoksi.

Kuinka tämä kaikki vaikuttaa lapsiimme, heidän turvallisuuteen ja tulevaisuuteen?

Saammeko vastauksia? Niitä odotamme tällä vastaavalla palstalla esimerkiksi valtuuston johdolta, koulutuslautakunnalta ja sivistysjohtajalta.

Viialan Keskustan koulujen vanhempainyhdistys ry.

Janita Puomila

varapuheenjohtaja