Akaan sosiaalityön johtaja Pirjo Kukkonen jää eläkkeelle 25. syyskuuta. Kukkonen ehti työskennellä kaupungin palveluksessa 32 vuotta. Alkujaan Raumalta kotoisin oleva Kukkonen muutti Toijalaan Tampereelta.
– Tulin Toijalaan sosiaalityöntekijäksi vuonna 1983. Ensin tulin kesälomasijaiseksi, mutta sitten paikka tuli auki ja tulin valituksi siihen. Sosiaalityöntekijänä työskentelin vuoteen 1991, jolloin minut valittiin johtavaksi sosiaalityöntekijäksi. Vuonna 1997 minut valittiin Toijalan kaupungin sosiaalijohtajaksi, ja kun kaupunki muuttui Akaaksi, tittelini vaihtui sosiaalityön johtajaksi, Kukkonen kertoo.
Kaupungin satsaus kantaa hedelmää
Kukkosen mielestä suurin osa akaalaisista lapsista voi hyvin, mutta joukossa on myös lapsia ja nuoria, joiden asiat ovat menneet pahasti solmuun. Huostaan otettuja lapsia kaupungissa on tällä hetkellä 51. Määrä on saatu laskemaan muutaman vuoden takaisesta, jolloin heitä oli yli 60.
Lastensuojeluilmoituksia Akaassa tehdään useita satoja vuodessa, ja tämän vuoden elokuun loppuun mennessä niitä tuli 198. Määrä on laskusuunnassa, sillä muutama vuosi sitten lastensuojeluilmoituksia tehtiin huomattavasti enemmän.
– Tärkein asia, joka tilanteen paranemiseen vaikuttaa on se, että saimme neljä uutta vakanssia vuonna 2014. Meille palkattiin kaksi sosiaalityöntekijää, lapsiperheiden kotipalvelutyöntekijä ja perhetyöntekijä. Kaupunki teki silloin satsauksen, ja nyt se tuottaa tulosta, Kukkonen toteaa.
Akaassa autetaan varhain
Nykyinen sosiaalihuoltolaki edellyttää, että koulun, päivähoidon, neuvolan ja muiden kunnan toimijoiden tulisi antaa perheille heidän tarvitsemaansa tukea mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ongelmat eivät pääsisi paisumaan valtavan suuriksi. Varhaisen auttamisen malli säästää paitsi lastensuojelun resursseja myös perheiden omia voimavaroja.
Akaan kaupunki vastaa uuden sosiaalihuoltolain edellytyksiin esimerkiksi lapsiperheille suunnatulla matalan kynnyksen palvelulla, jota Pirjo Kukkonen on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa. Palvelusta voi hakea apua pieniinkin arjen ongelmiin kaupungin nettisivuilta löytyvän Pyydä apua! -napin kautta.
– Nappi on käytössä myös viikonloppuisin ja keskellä yötä, jolloin ahdistus usein on suurimmillaan. Se auttaa, kun tietää, että joku kuulee ne murheet ja ottaa yhteyttä auttaakseen. Uskon, että palvelusta on suurta apua perheille, Kukkonen sanoo.
Huostaan otettu nuori kapsahti kaulaan
Pirjo Kukkosen uralle mahtuu mieleenpainuvia ihmiskohtaloita niin pahassa kuin hyvässä. Vaikka lasten kärsimistä on vaikea katsella, eivätkä sijaisperheisiin sijoitukset aina onnistu, tulee vuosikausia sosiaalityötä tehneelle Kukkoselle mieleen myös onnellisemmin päättyneitä tapauksia.
– Muistan ensimmäisen huostaanottotilanteen, jonka jouduin Toijalassa tekemään. Kun lapsi oli kasvanut murrosikäiseksi, hän halusi tietää syyt siihen, miksi hän on sijaisperheessä, ja mitä hänen biologisille vanhemmilleen tapahtui. Kävin hänen kanssaan läpi tapahtunutta, ja nuori kapsahti kaulaani ja kiitti siitä, että hänet pelastettiin siitä tilanteesta. Tämä tapaus on jäänyt minulle todella hyvin mieleen, Kukkonen muistelee.
Vaikka Pirjo Kukkosesta on aina ollut mukava tulla töihin ja hän on ollut tyytyväinen niin työkavereihinsa kuin Akaan kaupunkiin, uskoo hän silti, että eläkkeelle jääminen ei tuota hänelle ongelmia. Hän harjoitteli tietoisesti joutenoloa pitkän kesälomansa aikana, ja totesi sen tuntuvan mukavalta. Kukkonen aikookin paneutua harrastuksiinsa eläkkeelle jäätyään.
– Avantouinti on sellainen harrastus, jota haluaisin alkaa taas tekemään nyt kun siihen on mahdollisuus. Minulla on myös Saksassa kaksi lapsenlasta, joita voisi eläkkeelle jäätyä käydä useammin katsomassa, Kukkonen pohtii.
Pirjo Kukkosen läksiäiskahvit juodaan Akaan kaupungintalon valtuustosalissa perjantaina 25. syyskuuta kello 13.30-15.30. Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita.