Lauantaina Kylmäkosken Tipurin uimarannalla ja Pajamäessä vietettiin Tipurin asukkaiden pihapeli-iltaa. Kaunis ilma houkutteli runsaasti tipurilaisia tutustumaan toisiinsa saunomisen, uimisen ja mukavan yhdessäolon merkeissä. Musiikista tapahtumassa huolehti Kai Kylénin ja Petri Hakasen Tippa House Band.
– Ajatus pihapeli-illan järjestämisestä syntyi naisten saunaillassa. Halusimme tutustua alueelle muuttaneisiin uusiin ihmisiin, jotta tänne syntyisi yhteisöllisyyttä, yksi pihapeli-illan puuhanaisista, Minna Nyström kertoo.
Nyströmin lisäksi tapahtumaa järjestivät Jaana Välimaa, Mia Kylén ja Sirkku Linna-Heikkilä. Naiset ovat Tipuriin asuinpaikkana erittäin tyytyväisiä, mutta leikkipuisto alueelta puuttuu.
Kyläyhdistyksen voimin lisättäisiin turvallisuutta
Vaikka Tipurin seutu on idyllinen, eivät asiat enää nykyään ole niin hyvin kuin voisivat olla. Alueelle puuhataan kyläyhdistystä, sillä osa seudusta on viime aikoina muuttunut
levottomaksi. Kyläyhdistyksen puuhamies Miikka Bäckman kertoo, että tipurilaisissa huolta ovat aiheuttaneet esimerkiksi huhtikuussa tapahtunut auton polttaminen ja nopeusrajoitusten noudattamatta jättäminen.
Kyläyhdistyksen tarkoitus olisi lisätä alueen turvallisuutta ja helpottaa asiointia kaupungin kanssa.
– Yksi ihminen jos soittaa, ei siihen suhtauduta vakavasti. Kyläyhdistyksellä olisi joukkovoimaa, ja saisimme ajettua paremmin asiaamme. Haluaisimme esimerkiksi hidastustöyssyjä hidastamaan autojen vauhtia, Miikka Bäckman toteaa.
Kreivi Mannerheim opiskeli Tipurissa suomea
Pihapeli-iltaa viettämään oli Viialasta saapunut Ville Tipuri, jonka isoisän isoisä omisti aikoinaan Tipurin rusthollitilan päärakennuksen.
– Isoisäni isoisän alkuperäinen nimi oli Kärävä, mutta hän muutti nimensä Tipuriksi tilan mukaan. Tämä tapahtui 1800-luvun puolivälin jälkeen. Isoisäni veli vielä viljeli täällä, mutta hän joutui tilan kanssa konkurssiin. Isoisälleni jäi Tipurin niemennokka, joka on minulle jäänyt perinnöksi, Ville Tipuri kertoo.
Ville Tipuri kertoo, että marsalkka Mannerheimin veli kreivi Karl-Erik Mannerheim vietti aikoinaan Tipurin talossa aikaa suomen kieltä opiskelemassa. Asiasta voi lukea Päivölän Mannerheim-museossa tallessa olevista kirjeistä.
– Kirjeet kertovat, että kreivi nautti suuresti saadessaan luistella Jalannin jäällä Tipurin neidin kanssa, Ville Tipuri kertoo.
Vaikka Ville Tipuri viettää talvet Viialassa, muuttuu hän kesäisin tipurilaiseksi.
– Tänne on noussut oikein kiva kyläyhteisö. Täällä kun kulkee, joutuu koko ajan olemaan käsi pystyssä morjestelemassa, se on mukavaa, Tipuri toteaa.