Vanhat puut ovat vaarallisia

Toijalassa niin kuin muissakin paikoissa on paljon lahoja kasvunsa lopettaneita puita. Tosi vaarallisia puita on Rautalantien eteläpäässä. Viime tuulella ei kokonaista puuta kaatunut. Lahoja oksia kylläkin putoili.

23.4. kävelin paikan ohi, kun tuuli oikein riepotteli puita. Mietin, pitääkö paikka kiertää. Samaan aikaan puiden ohi polki pieni poika pienellä polkupyörällä. Jonkun matkan päässä tuli ilmeisesti pojan äiti, ja tuntui, että kumpikaan ei osannut pelätä.

Ei tarvitse olla suurikaan oksa päähän osuessa, kun käy huonosti. Edellisellä tuulella kaatui koko puu. Hämeenkyrössä puu oli samana päivänä kaatunut koulutaksin päälle koulun pihassa. Onneksi koululaiset eivät vielä olleet taksissa.

Ihmisten päähän ei millään uppoa, että puu on uusiutuva luonnonvara. Puun voi kasvattaa uudestaan. Vanha puu ei ole hiilinielu. Vain kasvava on.

Ilma paranee, jos kaikki puut kasvavat. Vanhasta lahoavasta puusta lähtee hiiltä ilmakehään.

Kukahan Toijalassa on vastuussa, jos selvästi laho puu rojahtaa jonkun päälle? Epäilen, että porukat, jotka pitävät isoa meteliä puunkaadoista ovat hyvin hiljaa.

 

Mikko Mäkelä