Kokoomuksen Kimmo Sasin eduskunta-avustajana viimeiset yhdeksän kuukautta toiminut Jenny Thuneberg kannustaa tavallisia maija ja matti meikäläisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä kansanedustajiin.
– Periaatteessa mistä tahansa voi ottaa yhteyttä, mutta toki on hyvä miettiä, mistä kannattaa ottaa yhteyttä. Monessa asiassa kuntapäättäjä voi olla helpompi reitti, jos kyse on kuntatason asiasta, mutta kyllä kansanedustajiakin kiinnostaa, miten Pirkanmaalla ja kunnissa menee. Tavallisen kuntalaisen ääntä kuunnellaan mielellään.
Thunebergin mukaan yksi kiinnostava ja ajankohtainen asia on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kunnissa.
–Moni varmasti ajattelee, että palaute ei vaikuta mihinkään tai ketään ei kiinnosta, mikä on hirveän ikävää. Ihmisiä vartenhan päätöksiä eduskunnassa tehdään, mutta usein siitä saa etäisen kuvan. Kannattaa rohkeasti tuoda esiin omassa arjessa olevia epäkohtia. Jonkin verran sitä tapahtuu, mutta toivoisin, että enemmän. Useimmin on niin päin, että me otamme yhteyttä.
Thunebergin mukaan kätevimmin terveiset voi välittää ottamalla yhteyttä oman vaalipiirin kansanedustajaan, edustajien avustajiin tai suoraan kyseistä asiaa käsittelevän valiokunnan jäseneen.
Avustajan työ katkolla
Toijalan lukiosta vuonna 2008 ylioppilaaksi kirjoittanut toijalalaissyntyinen Jenny Thuneberg 25, valmistui filosofian maisteriksi viime keväänä Tampereen yliopistosta. Alun perin Jennyn ajatuksena oli ryhtyä ruotsinopettajaksi, mutta sittemmin suunnitelmat ovat vaihtuneet media- tai viestintäalaan.
Eduskunta-avustajien työsuhteet katkeavat, kun vaalikausi vaihtuu. Jos avustajan pesti ei vaalien jälkeen enää jatku, aikoo Jenny Thuneberg jatkaa aloittamiaan journalistiikan opintoja Tampereen yliopistossa.
Kimmo Sasin avustajaksi kokoomusopiskelijoissa Tampereella toiminut Thuneberg päätyi, kun edellinen avustaja jäi äitiyslomalle.
– Ensimmäiset päivät eduskunnassa meni päivitellessä, miten yhtäkkiä olen päätynyt tällaiseen paikkaan, missä tapahtuu paljon ja missä kaikki maailman tieto on hyppysissä. Se on tavattoman hienoa, vaikka siihenkin tottuu.
Siivoojat ja kansanedustajat samalla viivalla
Thuneberg kehuu eduskuntaa hyväksi työpaikaksi.
– Vaikka lehdissä lukee ihan muuta, on eduskunnan ilmapiiri tavattoman kiva ja kaikki ovat samalla viivalla. Olet sitten avustaja, edustaja tai siivooja, kaikki tervehtivät toisiaan käytävillä. Toki asiat riitelevät, mutta eivät niinkään ihmiset. Sinne oli helppo mennä mukaan, vaikka voisi kuvitella päinvastaista.
Thuneberg järjestää muun muassa kansanedustajan tapaamisia, kutsuja tilaisuuksiin ja hoitaa yhteydenpitoa. Puheensa Sasi kirjoittaa itse. Vaalityöhön avustajat eivät saa osallistua.
– Teen kaikkea sellaista, mikä tekee Kimmon työstään helpompaa, Jenny Thuneberg tiivistää.
Thuneberg asuu tällä hetkellä Helsingissä, mutta lähes joka viikonloppu hän matkaa läheisten luo Toijalaan, jossa asuvat äiti, pikkusisko sekä mummu ja vaari.
Thuneberg pitää mahdollisena, että lähtisi itsekin jonain päivänä mukaan politiikkaan ainakin kuntatasolla.
– Mutta sitä ennen pitäisi miettiä, missä asuu tulevat vuodet. Helsingissä tuskin lähtisin ehdokkaaksi.
Kansanedustajien työtä sivusta seuranneena Thuneberg arvelee, koko maan asioista päättäminen vaatisi vielä lisää elämänkokemusta.
– Siinä kohtaa pitäisi olla elämänkokemusta ja ymmärrystä, että pystyisi kantamaan kaiken sen vastuun. Mutta kun tarpeeksi opetellaan, muutaman kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen.