Silmälääkäri Lähteenmäellä on kaikki Aku Ankat vuodesta 1970

Eila Leinivaara oli Antero Lähteenmäen viimeinen asiakas Toijalan vastaanotolla.
Eila Leinivaara oli Antero Lähteenmäen viimeinen asiakas Toijalan vastaanotolla.

Matin Kellon ja Optiikan lopetellessa toimintaansa Toijalassa piti silmälääkäri Antero Lähteenmäki viime tiistaina liikkeessä viimeisen vastaanottonsa.

– Aloitin vastaanottoni täällä Toijalassa vuonna 1991, eli 24 vuotta kävin täällä joka toinen viikko. Asiakkaina oli useita sellaisia, jotka ovat olleet alusta lähtien potilainani. On ollut mukava hoitaa ja palvella heitä. Tästä lähtien jatkan ja pidän kaksi kertaa kuukaudessa vastaanottoa Hämeenlinnan Silmäasemalla. En aio jäädä vielä eläkkeelle, totesi Lähteenmäki.

Jäätyään eläkkeelle toimestaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa Lähteenmäki on vielä tehnyt kaihileikkauksia niin sairaalassa kuin yksityisellä klinikallakin.

– Ne työt olen nyt toistaiseksi jättänyt vähemmälle, vaikka taito on tallella ja käsi on yhä vakaa.

Aku Ankkoja ja postimerkkejä

Antero Lähteenmäellä on työnsä vastapainona useita harrastuksia, joille pikku hiljaa tulee riittämään yhä enemmän aikaa. Keräily on ollut hänellä verissä pikkupojasta alkaen. Harrastuksen kohteita ovat postimerkit, Aku Ankka -lehdet ja vanhat autot.

– Postimerkkejä keräsin jo nuorena, mutta harrastus jäi joksikin aikaa. Nyt olen aloittanut vanhojen suomalaisten merkkien keräämisen uudelleen, ja lapsenlapsetkin ovat niistä kiinnostuneita. Olen myös liittynyt Hämeenlinnan postimerkkikerhoon.

Aku Ankka -lehdistä Lähteenmäellä on kaikki numerot vuodesta 1970 lähtien.

– Sitä vanhemmista olen hyväksynyt näköispainokset, koska varsinkin kaikkein vanhempien lehtien hinnat alkavat olla niin huipussaan, ettei niitä tule hankittua.

Talli on jo ahdas

Ollessaan aikoinaan Rovaniemellä erikoistumassa silmälääkäriksi Antero Lähteenmäki sai vihiä poikavuosiensa unelma-autosta, venäläisestä limusiinista, vuoden 1953 mallin Zimistä.

– Se oli ollut taksina Lapissa ja oli myynnissä. Ostin ja entisöin sen. Se on ajokunnossa yhä. Viikko sitten osallistuin sillä Keski-Suomessa Talviajoon.

10anterolähteenmäki2Lähteenmäen autotallissa on lisäksi neljä muuta autoa: vuoden 1929 DeSoto, Rolls Royce vuodelta 1959 sekä Studebakerit vuosilta 1929 ja 1963.

– Tallissa on ahdasta, ja muutenkin olen ajatellut, että voisin jostakin jo luopua, mies myöntää.

Lähteenmäki ajelee autoillaan myös tilausajoja, enimmäkseen kesällä, mutta hän kyyditsi tässä talvella myös yhden hääparin tyylikkäästi  puvussa ja koppalakki päässä.

– En tee sitä elinkeinona enkä liikenneluvalla, mutta harrastuksena sekä tilaajien että omaksi iloksi.

10anterolähteenmäki3